Za Jana Moravu míří do sněmovny Nečasův muž

8. 9. 2008 20:20
Náměstek Miroslav Jeník je prvním náhradníkem
Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Nymburk - Náměstek ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase se možná stane poslancem. Politik ODS Miroslav Jeník je totiž prvním náhradníkem za Jana Moravu, který kvůli vyděračské aféře v pondělí složil mandát.

O tom, zda přijde do sněmovny, se však ještě definitivně nerozhodl a o poslanecké roli nechtěl mluvit. "Nechal si čas do zítřka, pak své rozhodnutí oznámí," řekl Aktuálně.cz mluvčí ODS Milan Bouška.

Bývalý finanční ředitel se stal vysoce postaveným úředníkem po sněmovních volbách. Je také místostarostou Nymburka.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
Poslanec Morava končí v politice. Rezignoval
Dokument: Rezignační řeč poslance ODS Jana Moravy
 

Hlídá rozpočty města i ministerstva

Na ministerstvu má osmačtyřicetiletý politik na starosti rozpočet a majetek. Rozpočet hlídá také v Nymburce.

Jeník byl v komunálních volbách před dvěma lety lídrem kandidátky ODS v Nymburce a ta volby vyhrála. Přesto se starostou nestal.

Tím je už čtvrté volební období spolustraník Ladislav Kutík.

Na radnici kandidoval už jako náměstek Nečase. Post v Praze získal v době, kdy ministr Nečas provedl reformu na úřadě a snížil počet náměstků z šesti na tři.

Jeník je neuvolněným místostarostou města. Funkci tedy vykonává k běžnému povolání, v jeho případě práci na ministerstvu.

Pokud se stane poslancem, mohlo by se zdát, že bude v politické schizofrenii. ODS totiž na radnici v Nymburku spolupracuje v koalici s ČSSD, která je naopak v parlamentu nesmiřitelnou opoziční stranou.

Firmy i komise?

Jeník má kromě náměstkovské funkce také povinnosti v dalších orgánech.

Po skončení ministerstva informatiky se před více než rokem Jeník stal členem Rady vlády pro informační společnost. Jako i další náměstci ministrů je také členem Komise pro rozvoj Brdska.

Do Brd, kde bude stát americký radar, má putovat zhruba miliarda korun z českých a evropských zdrojů. Zlepšit má infrastrukturu a dopravní dostupnost regionu.

Jako prokurista také figuruje ve dvou kolínských firmách (Alco Controls, spol. s.r.o. a Emerson Electric, spol. s.r.o, PPP centrum) a zájmy státu, města a strany hlídá také v dozorčí radě ČEPS, společnosti spravující elektrické rozvodné sítě a také ve VaK Nymburk a tamní nemocnici. "V podstatě v těch firmách už nic nevykonávám. Moje činnost v nich byla přerušena," řekl letos na jaře Nymburskému deníku Jeník.

Jeník je také zjevně sportovně založeným politikem. Bývalý fotbalista si ještě dnes s chutí a bez větších problémů zaběhne několikakilometrový úsek kolem Labe.

Kdyby mandát poslance Jeník odmítl, o náměstka by nepřišel ministr Nečas, ale Kalouskův úřad. Dalším na řadě je totiž první náměstek ministra financí a bývalý starosta Příbrami Ivan Fuksa.

"Tohle musí skončit!" zakřičel premiér Mirek Topolánek v teplickém sále Domu kultury.
"Tohle musí skončit!" zakřičel premiér Mirek Topolánek v teplickém sále Domu kultury. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Nepřehlédněte speciál:
Aféra Vyděrač: Tlustý si hru užil, Morava uvízl v síti
 

Právě se děje

Další zprávy