Poslanec Morava končí v politice. Rezignoval

8. 9. 2008 14:02
Rozhodl se tak po obvinění z vydírání
Jan Morava: Vracím se domů.
Jan Morava: Vracím se domů. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jedna z klíčových figur takzvané aféry Vyděrač, devětadvacetiletý poslanec ODS Jan Morava, složil mandát.

V pondělí po poledni oznámil, že se rozhodl odejít ze sněmovny. "Za svoji naivitu a svoje chyby přejímám plnou odpovědnost. Poslanecký plat a výhody mi nejsou přednější než zachování vlastní cti. Navzdory tomu, že vše jsem dělal s dobrým úmyslem, vzdávám se poslaneckého mandátu," řekl Morava. A dodal: "Vracím se domů."

Foto: Ludvík Hradilek
Nepřehlédněte dokument:
Rezignační řeč poslance ODS Jana Moravy

V krátkém projevu, po kterém ODS zakázala jakékoli otázky novinářů, Morava řekl, že se nemá za co stydět.

Přitom kývl na nabídku fiktivních detektivů, za nimiž stála TV Nova, která se tak snažila poukázat na korupční prostředí české politiky. Morava měl zájem o inscenované kompromitující fotografie stranického kolegy Vlastimila Tlustého, sám si objednal fotografie dcery poslankyně Strany zelených Olgy Zubové.

"Podlehl jsem provokaci, kterou bez jakékoli pochybnosti připravil Vastimil Tlustý," přečetl ve své "rezignaci" Morava.

A vyzval nepřímo Tlustého, aby se pochlapil a rovněž složil mandát.

Ten už v pátek řekl, že o takovém kroku neuvažuje.

Čtěte také: Jak se z bývalého ministra Tlustého stal donašeč

Morava už v pátečním rozhovoru pro deník Aktuálně.cz připustil, že o odstoupení z funkce poslance uvažuje. Chtěl však rezignovat až poté, kdy se mu podaří očistit se. Večer jej k odchodu vyzvalo grémium ODS.

V rezignační řeči Morava znovu zdůraznil, že šlo o jeho sóloakci a občanští demokraté nemají se sběrem choulostivých snímků politických oponentů cokoli společného. "Jsem přesvědčený, že se mi podařilo nashromáždit dost důkazů, že jsem jednal o své vlastní vůli," řekl.

Morava jde pryč, Tlustý zůstává

Stále trvá na tom, že je oběť.

"Jsem ochotný cokoliv k tomu zveřejnit, abych prokázal, že je to nesmysl. Je absurdní, že bych já někoho vydíral," tvrdí Morava. Jeho role byla prý opačná, snažil se na vlastní pěst odhalit, kdo za nekalými praktikami stojí. Brzy přijal roli ve špinavé hře, ale vymklo se mu to z rukou.

Naopak "rebel" Vlastimil Tlustý, který novinářům sliboval, že jim skrytou kamerou natočí, jak ho bude vydírat sám premiér, se omlouvat nehodlá.

I jeho vyzvalo širší vedení nejsilnější vládní strany k okamžitému odchodu z Poslanecké sněmovny. Rezignovat? "Za to, že jsem byl volavka, která čekala na devianta, aby byl spravedlivě potrestán?" ptal se emotivně Tlustý v neděli v diskuzním pořadu ČT.

"Pan předseda (Topolánek) lhal, když říkal, že já jsem iniciátor, pan předseda lhal, když říkal, že já jsem pozval redaktory, pan předseda lhal, když říkal, že já jsem obcházel, rozdával a nabízel, pan předseda lhal, když říkal, že já jsem někde pořizoval nějaké nahrávky," reagoval Tlustý na vystoupení premiéra Mirka Topolánka, který na sjezdu Zelených označil za hlavní mozek skandálu právě Tlustého.

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý neodstoupí
Poslanec ODS Vlastimil Tlustý neodstoupí | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více o celém skandálu v přehledu: 
Aféra Vyděrač: Tlustý si hru užil, Morava uvízl v síti
 

Právě se děje

Další zprávy