ČSSD: Chceme hlasování o důvěře vládě. Po volbách

8. 9. 2008 9:45
Přijďte k volbám, vyzývají sociální demokraté
Volby jsou dle Paroubka o tom, zda se země vydá směrem asociálních reforem, privatizace zdravotnických zařízení, zdravotních pojišťoven a důchodového systému, či nikoli...
Volby jsou dle Paroubka o tom, zda se země vydá směrem asociálních reforem, privatizace zdravotnických zařízení, zdravotních pojišťoven a důchodového systému, či nikoli... | Foto: Attila Racek

Praha - Sociální demokraté budou chtít opět hlasovat o nedůvěře vládě Mirka Topolánka.

Dnes oznámili, že k tomu vyzvou svoje poslance. Vše se ale odehraje až po říjnových volbách. Do té doby vyzývají jen občany, aby přišli volit a nedávali hlas ODS.

"Aby přišli k volbám a vystavili červenou vládě Mirka Topolánka a tím odmítli používání nečistých praktik v české politice," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Poslanci se přitom mají sejít na schůzi už za dva týdny. "Nejde nám o mocenský boj v parlamentu, ale aby rozhodli občané," zdůvodnil, proč by se mělo hlasovat až po volbách a ne nyní.

Politika není nedělní škola

"Chápu, že politika není nedělní škola, ale čeho je moc, toho je příliš. Chování Moravy není izolovaným jevem, není selháním. ČSSD byla už několikrát atakována vykonstruovanými kauzami," připomněl Paroubek například opět aféru Kubice.

Podle něj dnes je jasné, jak si vláda zajistila podporu. ČSSD tak poukazuje na možné důvody odchodu několika poslanců ze svého klubu, především Miloše Melčáka a Michala Pohanky, kteří pomohli koaliční vládě získat dostatečnou podporu při povolebním patu.

Foto: Aktuálně.cz
Vše o kauze přehledně:
Aféra Vyděrač: Tlustý si hru užil, Morava uvízl v síti

„Dnes vidíme v přímém přenosu práci Topolánkovy skupiny. Koalice přivedla českou politiku na nejpokleslejší úroveň. Zodpovědní jsou za to premiér Mirek Topolánek a předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Měli by převzít osobní zodpovědnost a odejít z politiky," řekl Paroubek.

Zpracujeme etický kodex

Nejsilnější opoziční strana vyzvala také televizi Nova, aby zveřejnila kompletní záznam, který v souvislosti s kauzou Morava - Tlustý natočila a policii, aby se informacemi z reportáže začala zabývat.

Michal Hašek (vpravo na projekci), který se bude v krajských volbách ucházet o post jihomoravského hejtmana, přednesl poselství pro leadery: ,,Je mi ctí, že ČSSD zahajuje svoji kampaň právě zde v Brně. My nejsme politickou stranou, která zprivatizovala stát, jeho rozpočet, zdravotní zařízení, která si bere si stavebních firem desátky. Jsme moderní stranou se sociálním programem. Stranou, která chce chránit veřejné zájmy. Jsme proti privatizaci pojistného systému, lékařských zařízení, podporujeme čerpání evropských fondů v oblasti dopravy."
Michal Hašek (vpravo na projekci), který se bude v krajských volbách ucházet o post jihomoravského hejtmana, přednesl poselství pro leadery: ,,Je mi ctí, že ČSSD zahajuje svoji kampaň právě zde v Brně. My nejsme politickou stranou, která zprivatizovala stát, jeho rozpočet, zdravotní zařízení, která si bere si stavebních firem desátky. Jsme moderní stranou se sociálním programem. Stranou, která chce chránit veřejné zájmy. Jsme proti privatizaci pojistného systému, lékařských zařízení, podporujeme čerpání evropských fondů v oblasti dopravy." | Foto: Attila Racek

ČSSD, která minulý týden odstartovala svoji předvolební kampaň, která má být nejdražší v jejich dějinách, oznámila, že chce zpracovat návrh etického kodexu. Ten by podle vedení strany měl na úrovni vlády, parlamentu a stran zajistit například, aby byly vyloučeny z politického boje děti politiků, strany by neusilovaly o tzv. přeběhlíky a u politiků by se uplatňovala presumpce viny.

„Jsme připraveni jej jednostranně dodržovat," slíbil Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy