Topolánek: Za vším je Tlustý. Tlustý: Mandát nesložím

sim
5. 9. 2008 17:45
Okamžitě ze sněmovny, křičel Topolánek
Premiér Topolánek: Tohle musí skončit
Premiér Topolánek: Tohle musí skončit | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Takzvaná vyděračská aféra by měla stát hlavu bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého.

V nebývale emotivním projevu to řekl premiér Mirek Topolánek.

Ten se k celé kauze vyjádřil na sjezdu Strany zelených, kteří budou už v sobotu rozhodovat, kdo má v budoucnu stát v čele strany. Premiér je v Teplicích původně chtěl pouze pozdravit. Po vypuknutí kauzy se však rozhodl jinak.

Ostře zkritizoval Tlustého i roli médií v této kauze a naznačil, že chystá radikální řešení. "Položím vám několik otázek a na dva dny půjdu někam zalézt a přemýšlet. Protože není možné takto pokračovat dál," řekl pohnutě.

Za vším hledej... Tlustého?

Co se vlastně stalo?

Vlivný člen ODS, rebelující poslanec Vlastimil Tlustý, si na jaře 2008 dobrovolně vlezl do bazénu se spoře oděnou dívkou, nechal se s ní vyfotografovat a snímky předal novinářům televize Nova. Ať je dají politikům a uvidí, jak se vede politický boj v Česku. Tvrdí, že chtěl ukázat, kdo a jak likviduje nepohodlné politiky.

Výsledek odvysílala ve čtvrtek Nova. "Viděl jsem celý nesestřihaný záznam. A řeknu vám, co na něm je," řekl premiér. "Je na něm poslanec Tlustý, jak přichází za redaktorem Kroupou a nabízí mu své služby agenta provokatéra. Nabízí mu, aby využili jeho služeb a poškodili tak premiéra Topolánka."

Po dalších ostrých slovech už Topolánek křičel: "Ten člověk musí opustit Poslaneckou sněmovnu. A já vás k tomu potřebuji," oslovil Zelené. "Potřebuji vás, abychom se téhle špíně postavili."

Tlustý ale mandát složit nehodlá. "Proč bych měl skládat mandát? Proto, že jsem se bránil, že se to povedlo a že se chytil zrovna pan Morava? To je naprosto absurdní," reagoval podle serveru ceskenoviny.cz Tlustý na premiérovu výzvu.

Poslanec přiznal, že s novináři na výrobě falešných kompromitujících materiálů spolupracoval, ale poté prý neovlivňoval, komu je reportéři nabídnou.

Novináři - později se zapojila ještě Mf Dnes - se skutečně materiály dodané Tlustým snažili předat dalším poslancům a vlivným lidem z ODS. Mezi jinými i šéfporadci premiéra Marku Dalíkovi. Nepřiznali přitom, že jsou novináři.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte rozhovor:
Tlustý rozehrál vyděračskou kauzu. Sám jsem v šoku, tvrdí

Stručně

  • 1. Na jaře 2008 předává Tlustý novinářům z Novy své vlastní kompromitující fotografie.
  • 2. Novináři se je snaží inkognito předat poslancům ODS a dalším vlivným lidem.
  • 3. Poradce premiéra Topolánka Marek Dalík odmítá. Poslanec ODS Jan Morava se s nimi začne scházet.
  • 4. Do kauzy se poté zaplétá i dcera poslankyně SZ Olgy Zubové. Morava chce, aby ji "agenti" vyfotili na Ruzyni.
  • 5. Novináři tvrdí, že Morava chce fotky s dcerou Zubové využít k jejímu politickému vydírání.
  • 6. Morava to odmítá. "Chtěl jsem sám vypátrat, kdo stojí za šířením kompromitujících materiálů."

"Mají média právo, pokud nejde o spáchaný zločin, používat zpravodajské metody? Mají právo používat agentů provokatérů? Je vůbec možné používat takovéto praktiky? Já říkám: NE!" volal za řečnickým pultem Topolánek.

Morava: Hujer, nebo lump?

Dalík a další kompromitaci odmítli, chytl se pouze mladý poslanec ODS Jan Morava. Ten do kauzy zapletl dceru poslankyně SZ Olgy Zubové. Morava chtěl, aby ji "agenti" vyfotili na Ruzyni, a potvrdili mu tak, že jsou tak vlivní a mají takové zdroje, jak mu tvrdí.

Nyní se Morava obhajuje slovy: Chtěl jsem sám straně přinést na talíři hlavu těch, kteří roznášejí kompromitující materiály.

Topolánek v projevu naznačil, že věří Moravově verzi: "Pan poslanec Morava, který v celé té smutné hře hraje roli možná spíše oběti, aniž bych ho chtěl omlouvat, začne materiály taky nabízet...," řekl. A vzápětí mladého poslance ze Středočeského kraje tvrdě odsoudil za to, že do aféry zatáhl dceru Zubové.

"Zneužívání dětí a rodinných příslušníků pro politické hry je třeba naprosto jednoznačně odsoudit. Já si vůbec neumím představit, že by toto mohlo zůstat bez potrestání," řekl. Sklidil za to potlesk.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Aféra v ODS: Vydíral poslanec své kolegy? Ne, brání se
Vydíral poslance? Morava z ODS zvažuje odchod
 

Právě se děje

Další zprávy