Sněmovnu budou sledovat kamery. Poslanci se děsí

Martina Macková
3. 9. 2008 14:15
Kamery v jednacím sále jsou prý příliš citlivé
Nová kamera v jednacím sále poslanecké sněmovny. Dvě menší kamery nahoře jsou původní.
Nová kamera v jednacím sále poslanecké sněmovny. Dvě menší kamery nahoře jsou původní. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Kamery-špioni, to je nejnovější postrach poslanců. Přitom si je sami schválili.

Technické novinky jsou přímo v jednacím sále sněmovny a mají přenášet obraz a zvuk z jednání na webové stránky, ale také je nabízet médiím. Celostátní televizní stanice by tak nově měly odebírat obraz a zvuk přímo z kamer patřících sněmovně.

Háček je podle některých zákonodárců v tom, že kancelář sněmovny zakoupila natolik dokonalé přístroje, že jsou schopny politiky doslova špiclovat.

"Nevadí mi, že jsou v sále kamery, naopak. Občané musí mít přehled, co se ve sněmovně děje. Vadí mi ale nově nainstalovaná špionážní technika, kdy nevím, kde obraz a zvuk končí, kdo si čte z mého mobilu mé sms, z počítače maily a důvěrné texty na pracovním stole," řekl Aktuálně.cz poslanec Boris Šťastný (ODS).

Dále čtěte: Poslanci chtějí vypudit kamery, sněmovnu čeká oprava

V sále jsou zatím nainstalovány čtyři kamery. Sněmovna za ně zaplatila 5,5 milionu korun. Mají digitální zoom a jsou instalovány napevno tak, aby zabíraly všechny poslance. Obsluhovat je nikdo nebude, zájemci o obraz a zvuk se na síť budou moci ve sněmovně napojit.

Na jednání s deštníkem

Tiskové oddělení sněmovny říká, že parametry kamer si politici sami schválili. "Komise pro práci sněmovny, kde jsou zastoupeny všechny strany, schvaluje konečnou verzi přestavby i nákup kamer s rozlišením," uvedlo tiskové oddělení.

Nová kamera v jednacím sále poslanecké sněmovny. Dvě menší kamery nahoře jsou původní.
Nová kamera v jednacím sále poslanecké sněmovny. Dvě menší kamery nahoře jsou původní. | Foto: Ondřej Besperát

"Neslyšel jsem o tom, že by kolegové něco takového schvalovali, já jsem na posledním jednání komise nebyl. Chci co nejkvalitnější přenos ze sálu, ale byl bych nerad, kdyby se začalo špiclovat," řekl Aktuálně.cz poslanec Radim Chytka, člen komise.

"Neschvalovali jsme parametry, neuvědomuji si to. Souhlasili jsme jen s kamerami," říká také další člen komise Ladislav Skopal (ČSSD).

Vypadá to, že prvním bodem zářijové schůze poslanců bude otázka, zda kamerový systém spustit či ne.

"Dokud nebude jasně garantovaná ochrana mého elementárního soukromí, ale i osobních údajů občanů, se kterými vedu korespondenci, uvažuji, že si na ochranu před velkým bratrem otevřu při práci v sále deštník," říká Šťastný.

A jeho kolega David Rath (ČSSD) se připojuje. "Budu se zajímat u předsedy Vlčka, jak to s technikou vlastně je. A zabezpečit, aby se kamery nemohly dostat k detailům v sále," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy