Řekněme nahlas, že Rusko je agresorem, vyzval Havel

tof
31. 8. 2008 13:01
"Ruský medvěd zašlápl gruzínského trpaslíka," řekl
Václav Havel na tiskové konferenci k premiéře hry Odcházení v divadle Archa.
Václav Havel na tiskové konferenci k premiéře hry Odcházení v divadle Archa. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Exprezidentu Václavu Havlovi se nelíbí to, jak se část politiků i veřejnosti staví k vojenskému konfliktu mezi Ruskem a Gruzií.

"Mně se zdá, jakoby se všechno naše disidentské snažení a všechno co jsme dělali pro rozšíření (Severoatlantické) aliance, nemuselo stát. Je část politických sil, která jakoby se přichylovala k názoru, že je to bratrská pomoc a že se do toho nemáme plést. Dýchnul na mě duch normalizace. zdá se mi, jakoby česká vláda couvla. Nemůžeme se vyhnout otázce, kdo je agresorem," uvedl Havel v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

A kdo je agresorem, to by měla jasně říci i Evropská unie. Podle Havla Rusko svoji akci dopředu připravovalo.

"Měli bychom se každopádně držet jednoho. Když nějaký medvěd přepadne trpaslíka, aby se to alespoň vědělo a řeklo. Aby se z toho eventuálně vyvodily nějaké souvislosti. Že trpaslík provedl nějaké chybné kroky může být pravda... ale vždycky je třeba říct, kdo je ten hlavní agresor a kdo oběť," poznamenal Havel.

Také čtěte: Exkluzivní reportáž z tajné výměny uprchlíků na uzavřené kavkazské hranici

Unie by neměla váhat s odsouzením ruské agrese a nelíbí se mu, že přednost dostávají otázky dodávek ropy a dalších surovin. "Vypadá to, že ropa je důležitější než lidská práva," řekl Havel.

Ten odmítl, že situace v Gruzii je podobná jako u Kosova. "To je jiný případ. Mohlo by se naopak srovnávat s Čečenskem," dodal bývalý český prezident. Silnou analogii má podle něj situace v Gruzii například i s Mnichovem 1938.

Havel uvedl, že gruzínský prezident Michail Saakašvili se také dopustil chyby, například se nechal vyprovokovat bojůvkami. "Ale to je výraz legitimní touhy po svobodě," řekl Havel.

Ruský poslanec Semen Badgasarov v pořadu řekl, že přijetí Ukrajiny do NATO vyvolá konflikt mezi různými částmi Ukrajiny. To, co dělá NATO, je podle něj agrese. "Budeme muset přijmout tvrdá opatření," řekl. Rusko podle něj jenom bránilo menšiny, které Gruzínci vyhlazovali.

Členství Gruzie v NATO podpořil v nedělním pořadu Partie televize Prima místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Podle Vondry bylo jednou z příčin války právě to, že Severoatlantická aliance Gruzii na svém posledním summitu Akční plán členství (MAP) nenabídla.

Souvislosti: Britský premiér Brown chce, aby EU v pondělí zhodnotila vztah k Rusku



 

Právě se děje

Další zprávy