Výročí okupace Dnem zrady? Zkusíme to, říká senátor

Dominik Jandl
24. 8. 2008 0:15
Karlovarští občané k tomu vyzvali Jana Horníka

Karlovy Vary/Praha - Při výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy se konaly manifestace a shromáždění na mnoha místech republiky. Tak tomu bylo i v "ruské výspě České republiky" Karlových Varech.

Zdejší mítink však kromě vzpomínek přinesl i konkrétní akt - neformální a "napůl oficiální" výzvu senátoru za Karlovarsko Janu Horníkovi, aby na půdě Senátu rozvinul snahu o prohlášení 21. srpna významným dnem České republiky.

Čtěte také: Speciál k 21. srpnu 1968

Konkrétní název památného dne by podle Jiřího Kotka, svolavatele shromáždění a karlovarského zastupitele, měl znít Den zrady a národní poroby. Právě Kotek svými ústy Horníka k pokusu o realizaci návrhu vyzval.

Nezařazený senátor Jan Horník
Nezařazený senátor Jan Horník | Foto: Senát

"Den 21. srpen 1968 vyhlašují karlovarští občané za významný den ČR - Den zrady a národní poroby. Na jeho připomenutí budou v tento den vyvěšovat státní vlajku na půl žerdi," zní Kotkova výzva.

Horník byl dle svých slov v prvním momentu překvapen. "Hned jsem si vybavil, jaká procedura by to v Senátu asi byla. Na druhou stranu mě poté napadlo, že by se jednalo o významný den, nikoli o svátek," vyjádřil se telefonicky pro Aktuálně.cz.

Stačily by hlasy ODS

"Toto pro náš stát velmi významné datum by si nějaké memento v oficiální podobě zasloužilo. Jednoduchý návrh by mohl projít, na rozdíl od někdejšího návrhu pana Mejstříka, který byl značně komplikovaný," naznačil rané úvahy senátor.

Podle něj je klíčové předem zjistit, kdo z jeho kolegů by byl ochoten návrh spolu s ním předložit. "Pokud bychom byli alespoň tři, měli bychom se o to pokusit. Když předložíme racionální návrh, myslím, že by jej všichni senátoři - s výjimkou komunistů - mohli podpořit," předpověděl.

Jeho slova v podstatě potvrdil i předseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka. "S 21. srpnem nebude u nás v klubu žádný problém. Pokud by tedy nešlo o volný den - svátek," řekl Sobotka Aktuálně.cz.

Předsedkyně senátorského klubu ČSSD Alena Gajdůšková Aktuálně.cz do telefonu řekla, že bude záležet na konkrétní podobě.

"Nemůžu k tomu nic říct, dokud nevíme, jak bude návrh vypadat. Každopádně je dobré o tom jednat. Za určitých okolností bychom jej samozřejmě mohli podpořit," nechala se slyšet.

I tak by v podstatě k Horníkovu hlasu stačily hlasy všech senátorů za ODS, aby návrh horní komorou prošel. Poté by putoval do Poslanecké sněmovny, kde by byl průběh jeho schvalování komplikovanější.

Čtěte také:
Fotil okupaci 1968. Sovětské střely ho trefily do zad
Česko vzpomínalo na příjezd okupantů. Podívejte se
V srpnu 68 pozvali tanky. Trest? 26 dní vězení

 

Právě se děje

Další zprávy