Policie znovu vyšetřuje Čunka. Prodával byty pod cenou?

Markéta Chaloupská
15. 8. 2008 18:30
Trestní oznámení podal správce registru dlužníků

Praha - Vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka opět vyšetřuje policie. A to kvůli podivnému prodeji bytů ve Vsetíně.

Trestní oznámení na Čunka podal letos v červnu technický správce Centrálního registru dlužníků Jiří Jehlička. Viní v něm vicepremiéra, že jako vsetínský starosta prodal realitní společnosti H&B Real 51procentní podíl ve Vsetínských bytech s.r.o. výrazně pod cenou.

Kriminalisté tehdy začali zjišťovat, zda už něco takového v souvislosti s osobou Jiřího Čunka neprošetřovali. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek tenkrát řekl, že pokud se prokáže, že policie něco takového neprověřovala, tak se případ předá vsetínské policii.

Čtěte více: Policie zase šetří Čunka. Kvůli prodeji bytů ve Vsetíně

A ta ho má teď na stole. "Podle trestního řádu byly zahájeny úkony trestního řízení proti neznámému pachateli ve věci podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku," sdělila Aktuálně.cz tisková mluvčí vsetínské policie Ludmila Brousilová.

Sídlo H&B Real
Sídlo H&B Real | Foto: Ludvík Hradilek

Žádná obvinění zatím ovšem podle policejní mluvčí Brousilové nepadla.

Jehlička před časem řekl, že vycházel ze závěrů žalobce Arifa Salichova, který definitivně zastavil trestní stíhání Čunka. Podle Jehličky z usnesení Salichova vyplývá, že Čunek jako vsetínský starosta prodal realitní společnosti jedenapadesátiprocentní podíl Vsetínských bytů s.r.o. výrazně pod tržní cenou, která byla podle jeho usnesení nejméně 6 773 784 korun.

Prodej ale nakonec vynesl městu Vsetín 3 618 000 korun. Byty tak měly být prodány výrazně pod cenou.

Čunek: Jsem tomu rád

Jiří Čunek Aktuálně.cz řekl, že rozhodnutí vsetínské policie vítá.

Jiří Čunek si od výslechů neodpočine
Jiří Čunek si od výslechů neodpočine | Foto: Ondřej Besperát

"Jsem tomu rád, aspoň konečně došlo k tomu, že se začalo uvažovat o meritu věci. Ono to sice bylo prověřeno, ale v rámci jiného trestního řízení," řekl vicepremiér.

A dodal: "Čím víc šetření bude, tím víc se bude ukazovat, jak celá ta kauza byla zkorumpovaná."

Čtěte více: Salichov znovu zastavil trestní stíhání Jiřího Čunka

Jiří Čunek byl již dříve stíhaný pro podezření, že ještě coby vsetínský starosta přijal půlmilionový úplatek od tamní společnosti H&B Real. Jeho obvinění stálo na tvrzení Marcely Urbanové, podle níž se jí Čunek korupcí pochlubil.

Spolu s politikem byl obviněn i šéf společnosti H&B Real Petr Hurta. I jeho stíhání bylo nyní zastaveno.

Loni v listopadu Čunkovo stíhání státní zástupce Arif Salichov už podruhé zastavil. Se závěry žalobce Arifa Salichova se ztotožnilo i Nejvyšší státní zastupitelství.

 

Právě se děje

Další zprávy