V Gruzii je teď náš osmašedesátý, říká senátor Štětina

Martina Macková
14. 8. 2008 11:32
Někdejší reportér se vydal do válečné zóny
Jaromír Štětina
Jaromír Štětina | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Tbilisi - Navzdory varováním úřadů a evakuaci všech Čechů z oblasti se český politik vydal do války. Je jím pražský senátor za zelené Jaromír Štětina.

Nelogická cesta bílého límečku? Jen na první pohled.

Ještě než vstoupil do politiky, byl vždy v Rusku tam, kde se něco dělo. Lidé ho znají jako reportéra z více než dvacítky válečných konfliktů v Evropě, Asii a Africe.

Speciál: Rusko-gruzínský konflikt chronologicky

Ani ti, kdo by si mysleli, že Štětinova cesta je zčásti spanilou předvolební jízdou, neuspějí. Senátor letos svůj mandát například na rozdíl od Martina Mejstříka, se kterým předkládal hned několik návrhů zakazující KSČM, neobhajuje.

Ruské speciální síly z Čečenska se chystají k útoku na gruzínskou vesnici Zeno Nikozi.
Ruské speciální síly z Čečenska se chystají k útoku na gruzínskou vesnici Zeno Nikozi. | Foto: Reuters

Hledám tady pravdu

"Hledám tady pravdu, a to se rodí po kouskách. Nevěřím ničemu, jen svým očím," říká profesionální politik, který pomáhá informacemi a analýzou situace mnoha českým médiím, aby si doplnily údaje od světových agentur.

"A člověk by měl být tam, kde je jeho přátelům zle," míní a dodává: "Taky jsem si chtěl vzpomenout na staré časy a trochu si zanovinařit."

Není v tom rozpor být politikem a zároveň novinářem u válečného konfliktu? Podle Štětiny ne. "Je to jen pověra, že novináři a politici jsou v oddělených táborech. Novináři mají být těmi hlídacími psy, ale spolu s politiky musí vycházet, jsou často na jedné lodi," říká.

Čtěte dále: Přepadený novinář v Gruzii. Bylo to jako v gangsterce

Když hodnotí jako politik přístup světových státníků ke konfliktu v Gruzii, připouští, že je příjemně překvapen. "Jsem zvyklý být jako novinář v centru dění druhý den. Politici obvykle přijeli až za měsíc. Tady jsou už po čtyřech dnech. Něco se hýbe.".

Foto: Aktuálně.cz

Oceňuji Bushův projev

Nejvíce přitom oceňuje projev amerického prezidenta Georgie Bushe. "Byl překvapivě razantní. A prohlášení prezidentů pobaltských zemí a Polska? Tady evropští státníci snad poprvé použili slova jako imperialistická politika či agrese," diví se.

"Není to stejné jako v Čečensku. Tady je vlastně ojedinělý krátkodobý boj. Gori, kde jsem byl včera, není zničené město. To Groznyj bylo zničeným městem. Ale i tak je to barbarské, co se tady děje," srovnává Štětina.

Senátor plánuje pobýt v Tbilisi asi na týden. Jeho přátelé připravují akci k čtyřicátému výročí obsazení Československa ruskou armádou. Mezitím, co na náměstí každý den lidé protestují proti obsazení Osetie a podporují svého prezidenta Saakašviliho.

Dýchá na mě srpen 68

"Ne Čečensko, ale náš osmašedesátý na mě tady dýchá. Je to stejný duch, protesty proti okupantům, stejné lži a povýšenost ze strany Ruska. Jednání Kremlu je i po čtyřiceti letech pořád stejné, má imperialistické rysy. Jen Kreml je teď nebezpečnější než tehdy," míní politik-novinář.

"Dnes totiž Rusko ovládá KGB, Za Sovětského svazu měla tajná služba nad sebou ještě stranické vedení, to dnes už nemá. Proto je nutné, aby svět jednal s Ruskem tvrdě a říkal mu pravdu. Ne jen zvedal varovně prst," doporučuje Štětina.

 

Právě se děje

Další zprávy