KDU-ČSL vyšle do boje o Senát aktivistu Johna Boka

Jakub Antoš
13. 8. 2008 20:30
Na Praze 5 se utká s dalšími 11 kandidáty

Praha - Lidovci se na poslední chvíli rozhodli poslat do senátních voleb na Praze 5 těžkou váhu. Za stranu se o post senátora bude ucházet známý aktivista John Bok. Ten vede spolek Šalamoun, který se zabývá kontrolou práce justičních orgánů.

"Kandiduji za KDU-ČSL, protože se v tom podstatném shodujeme. Můžeme se lišit v detailech, ale základ je stejný," řekl deníku Aktuálně.cz John Bok. Podle Boka se rozcházejí v přístupu k víře a drogám. Odlišný postoj má také k registrovanému partnerství a eutanazii.

Čtěte také: Krajské a senátní volby začnou 17. října, řekl Klaus

Předseda lidovců Jiří Čunek také odkazuje na nejnižší společný jmenovatel. "Má pevné morální zásady. Konvenuje nám jeho profesní zaměření zajišťovat spravedlnost. My jsme přesvědčení, že tento typ člověka na Praze 5, kde jsou velké problémy s veřejnými soutěžemi, bude vhodným kandidátem," myslí si vicepremiér Čunek.

KDU-ČSL
KDU-ČSL | Foto: KDU-ČSL

O kandidatuře Johna Boka se rozhodlo definitivně až tento týden, čtyřiadvacet hodin před konečným termínem pro podání kandidátských registrací.

"To se rozhodlo úplně na poslední chvíli. Koncem minulého týdne bylo jednání na Praze 5 a v pondělí to potvrzoval Celostátní výbor per rollam (hlasování alternativním způsobem, oběžníkem, v tomto případě přes mobilní telefon - pozn. red.). Výbor musí vždy schválit každého kandidáta," potvrzuje kandidaturu mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek.

Lidovci se rozcházejí v tvrzeních, co způsobilo skluz při výběru kandidáta. Někteří říkají, že lidovci kandidáta v pátém pražském obvodu postavit původně vůbec neměli. Šéf partaje Jiří Čunek hovoří o několika kandidátech.

Více ZDE: Strany mají poslední šanci odevzdat kandidátky

"Bylo ve hře více lidí, o nichž se jednalo, ale ta jednání se nedotáhla do konce. Do konce se dotáhlo pouze jednání s Johnem Bokem." Tím člověkem, který Johna Boka doporučil a prosazoval, byl podle mluvčího Horálka místopředseda Senátu Petr Pithart.

John Bok kandiduje do Senátu již popáté. V minulosti kandidoval například za Nezávislé či za Balbínovu poetickou stranu. V 90. letech se pokoušel získat křeslo v poslanecké sněmovně na kandidátce ODS.

Vedle Johna Boka se o senátorské křeslo bude ucházet například stávající senátor Miroslav Škaloud (ODS), bývalá předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová (za SZ) či bývalý rektor ČVUT v Praze Jiří Witzany (za ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy