Zelení necouvnou, Kocáb ve volbách vyzve Mejstříka

Martina Macková
7. 8. 2008 17:15
V jednom obvodu kandidují dvě osobnosti malých stran
Martin Mejstřík v senátu
Martin Mejstřík v senátu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Strana zelených neustoupí: Do podzimních doplňovacích voleb do Senátu hodlá v klíčovém pražském obvodu postavit Michaela Kocába.

O stažení zelené požádal nezávislý senátor Martin Mejstřík, který bude své křeslo za Prahu 1 obhajovat. A nechce, aby menší strany takto tříštily síly.

Dopis s výzvou poslal předsedovi strany Martinu Bursíkovi on i senátor za zelené Jaromír Štětina. Hudebník Kocáb se změnou obvodu podle Mejstříka souhlasí.

"Kdyby kandidoval v jiném obvodu, mohla by v Senátu prosazovat zelenou politiku výrazná trojice - já, Kocáb a Jaromír Štětina. Takto hrozí, že se hlasy roztříští a zvítězí někdo třetí," řekl Aktuálně.cz Mejstřík.

Také bychom mohli říct: Nekandidujte proti nám

Zelení se ale svého kandidáta nevzdají. "Není důvod uvažovat o stažení kandidáta," řekla Aktuálně.cz předsedkyně místní organizace Petra Kolínská.

Podle ní se právě senátor Mejstřík chová nešťastně. "Nerespektuje základní věc. Jasně jsme řekli, že tento obvod považujeme za jeden z nejnadějnějších. A teď bychom měli stáhnout kandidáta, kterého jsme dojednali?" diví se Kolínská.

Zelení byli donuceni narychlo sehnat adekvátní náhradu za Jiřího Hromadu, někdejšího šéfa Gay iniciativy, který ze souboje o Senát odstoupil ze zdravotních důvodů.

Premiéra Občana Havla: Michael Kocáb a Bořek Šípek.
Premiéra Občana Havla: Michael Kocáb a Bořek Šípek. | Foto: Ondřej Besperát

"Je to stejné, jako kdybychom pana Mejstříka vyzvali, aby svoji kandidaturu stáhl on. Voliči mají právo si vybrat. Neplánujeme vést žádnou útočnou kampaň proti dalším kandidátům," dodala.

Symbol sametové revoluce, někdejší studentský vůdce Martin Mejstřík, se již dohodl na podpoře s malými neparlamentními stranami. Podpoří ho US-DEU, SNK ED, hnutí Zelení a SOS.

Zelení lhali Kocábovi, říká Mejstřík

Podle Kolínské jednání Mejstřík - zelení o kandidatuře za Stranu zelených proběhlo, ale neúspěšně. "Jednali jsme s ním, že by byl naším kandidátem, ale nedohodli jsme se. Problémem nebyly peníze na kampaň, ale spíš se lišily naše představy o profilu kandidáta," řekla Aktuálně.cz Kolínská.

Mejstřík se ale ohradil. "Vůbec se mnou nejednali, paní Kolínská lže a nechápu, co ji k tomu vede. Na moje výzvy k jednání nereagovali," řekl senátor.

Podle Mejstříka zelení lhali také Kocábovi. "Mluvil jsem s ním a řekl mi, že by proti mně nikdy nekandidoval. Paní Kolínská ho ale ubezpečila, že já kandidovat už nebudu. Uvedla ho v omyl. Jsme přátelé, je to nepříjemné pro něj i pro mě," řekl.

O senátorský post se Mejstřík s Kocábem utkají nejen mezi sebou, usiluje o něj také bývalý ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze Pavel Klener (za KDU-ČSL), lékař a vydavatel Martin Jan Stránský nebo šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy