ČSSD podpoří zelený návrh proti kamionům

Martina Macková
7. 8. 2008 14:34
V neděli by mohly české dálnice zůstat bez kamionů
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokraté podpoří návrh Zelených na omezení jízd kamionů o víkendech, i když je podle nich příliš razantní.

Zákon zelené rebelky Věry Jakubkové by tedy měl mít šanci projít do dalších čtení ve sněmovně. ČSSD má ale námitky proti celoročnímu zákazu, bude ho chtít změnit.

Zákon by mohl parlament projednat do konce roku.

Chceme zákaz, ale mírněji

"Když chceme jít cestou restrikce, musíme dopravcům dát k tomu určité podmínky, například dostatek odpočívadel k odstavení vozů," řekl stínový ministr dopravy Roman Onderka.

Brněnský primátor míní, že je důležité, aby se o zákazu jízd kamionů začalo v parlamentu diskutovat. "Podáme návrhy ve druhém čtení. Jsme součástí evropské sítě, měli bychom se inspirovat německým a rakouským modelem a sladit se s okolními státy. Není vhodné a účelné zastavit v pátek dopravu zcela," upřesnil.

Zelený návrh předpokládá, že dnešní stav, kdy v pátek nesmí kamiony o prázdninách vyjet mezi 17 a 21 hodinou, by se změnil na celoroční zákaz od 15 do 20 hodin.

"Zákaz jízd by měl zůstat v platnosti jen o prázdninách," míní sociálnědemokratický politik. Také sobotní omezení na celý rok se Onderkovi nezdá.

Věra Jakubková
Věra Jakubková | Foto: Ondřej Besperát

Současné omezení jízd mezi 7 a 13 hodinou o prázdninách by ale zpřísnil. Ne však tolik, jak požadují zelení. Kamionům by zakázal jezdit od 7 do 20 hodin. Poslankyně Jakubková sice v normě navrhuje na prázdniny stopku "jen" od 7 do 19 hodin, ale v dalších měsících by kamiony nepustila na dálnice i silnice jiných tříd dopoledne - od 7 do 13 hodin.

Nedělní dálnice? Bez kamionů

V jízdách o nedělích se Onderka s Jakubkovou vzácně shodli. Dnešní zákaz panující mezi 13 a 22 hodinou by rozšířili na celý den.

"V EU platí jednoznačný zákaz a Česko by se s tím mělo ztotožnit," řekl Onderka.

Koaliční poslankyně Jakubková navrhla vlastní zákon na protest proti tomu, že se jednání o zákazu kamionové dopravy o víkendech ve vládě zastavilo. Premiér s ministrem dopravy Alešem Řebíčkem (ODS) vyjednávali s autodopravci o slevě na spotřební dani a množstevních slevách na jízdném.

Martin Bursík
Martin Bursík | Foto: Ondřej Besperát

Bursík pohrozil odchodech z vlády

Předseda Zelených Martin Bursík pohrozil odchodem z koalice, pokud by ministři za ODS prosadili konec zákazu. Dodnes je podle zelených nejistý zákaz pátečních jízd.

Zákonem Jakubkové by se sněmovna měla zabývat na podzim. Podobně jako ona se postavila proti koalici lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová, když chtěla prosadit výjimku v zdravotnické reformě pro novorozence. Také předložila vlastní návrh zákona.

Jakubková už v minulosti bojovala proti dopravní politice ministra Řebíčka. Na protest nepodpořila státní rozpočet kvůli tomu, že i přes dohodu nezastavil výkupy pozemků na úsecích dálnic, které vedou přes chráněná území, a nezadal studie, které by vytipovaly i jiné trasy.

 

Právě se děje

Další zprávy