Vedení Zelených schválilo stanovy. Boj o předsedu začal

Martina Macková, Pavel Baroch
1. 8. 2008 7:28
Návrh tvrdě kritizuje místopředsedkyně Kuchtová
Dana Kuchtová
Dana Kuchtová | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Skupina kolem předsedy Martina Bursíka znovu posílila své postavení ve Straně zelených. Předsednictvo Strany zelených pozdě večer schválilo návrh svých nových stanov, který právě připravili Bursíkovi lidé a proti němuž ostře protestovala místopředsedkyně Dana Kuchtová.

Stoupenci předsedy Martina Bursíka prosazují rozhodování v sedmičlenném předsednictvu, naopak křídlo Kuchtové se staví za větší pravomoci širšího orgánu - republikové rady.

Návrh nových stanov nyní dostanou k diskusi členové strany, definitivně by nové regule měli schválit delegáti na sjezdu v září.

Hlasování předsednictva se nezúčastnili ani Bursík, ani Kuchtová, neboť jednání předčasně opustili. 

Předsednictvo, nebo republiková rada?

V tuto chvíli vede republikovou radu poslankyně Olga Zubová a její poslanecký asistent Matěj Stropnický. Oba jsou velmi hlasitými kritiky Martina Bursíka. Podle návrhu nových stanov by mělo radu vést předsednictvo. V jejím čele tak bude sám Bursík, pokud se mu podaří svůj post obhájit.

Martin Bursík
Martin Bursík | Foto: Tomáš Adamec

"Chceme odstranit tu druhou hlavu, která nám dělá ten rozmazaný obraz strany, ze kterého jsou voliči nervózní," vyjádřil se o současném vedení rady Bursík, podle něhož je to jeden z důvodů, proč zeleným v posledních měsících klesají voličské preference.

"Republiková rada má ambici dělat denní politiku. Mým cílem není ji zrušit. Rada nebude mít vlastní vedení, ale bude vedena předsednictvem strany, a tudíž nebude moci dělat svoji politiku," vysvětlil.

Lidé kolem Dany Kuchtové ovšem Bursíkův návrh zásadně odmítají.

"Stanovy, které navrhuje předseda, výrazně posilují roli předsednictva na úkor republikové rady. Ta přestává být nejvyšším orgánem strany. Je to odklon od otevřenosti a principů přímé demokracie v naší straně. Takové stanovy jsou velmi centralistické," řekla Dana Kuchtová.

Bursíkovi lidé například chtějí prosadit, aby se sjezd strany konal jednou za rok, namísto dnešního pravidla, kdy se koná jednou za dva roky.

Dana Kuchtová, místopředsedkyně Strany zelených, na začátku jednání Republikové rady.
Dana Kuchtová, místopředsedkyně Strany zelených, na začátku jednání Republikové rady. | Foto: Ondřej Besperát

Budou si kraje vybírat kandidáty?

Rada by také měla podle nových stanov pověřit předsednictvo schvalováním kandidátek, což může ovlivnit už letošní krajské volby.

"Je to změna systému, když o krajských kandidátkách nerozhodnou kraje a neschválí je rada, ale jen předsednictvo, které je může i měnit. To je precedens, nevhodný a nebezpečný," míní Kuchtová.

Protibursíkovskému křídlu vadí především složení předsednictva, které by mělo více než dosud rozhodovat.

"Zůstává na principu netýmové práce, nejsou v něm zastoupeni poslanci, senátoři ani zákonodárci z Evropského parlamentu a ani rada. V sedmi lidech se rozhoduje o politice strany bez komunikace s ostatními. To povede k dalším sporům ve Straně zelených," řekla kandidátka na post předsedkyně.

Zelení plánují na září volební sjezd, na kterém by se mělo rozhodnout o tom, kdo stranu povede dál. Proti sobě stanou právě Martin Bursík a Dana Kuchtová.

 

Právě se děje

Další zprávy