Expert řekl online, co čekat od archivů StB na webu

mch
31. 7. 2008 16:20
Odpovídal Jiří Reichl z Ústavu pro studium totality
Jiří Reichl z Ústavu pro studium totalitních režimů
Jiří Reichl z Ústavu pro studium totalitních režimů | Foto: Přemysl Fialka

Praha - Archivy Vojenské kontrarozvědky, které byly odtajněny minulý týden, skrývají jména několika politiků i slavných sportovců.

Poslanci Walter Bartoš, Tomáš Hasil, Pavel Ploc a Juraj Raninec nebo slavní hokejisté - Jaroslav Holík či Jiří Králík. Všechna tato jména je možné najít v seznamech kontrarozvědky.

Na internetu se objevilo na 140 tisíc evidenčních záznamů, které jsou datovány do let 1954 až 1989.

V následujících týdnech se archiv chystá odtajnit i další svazky. Co se z nich dozvíme?

Proč zveřejnění klíčových dokumentů z doby komunistické éry trvalo tak dlouho? Jak se lidé mohli na seznamy StB dostat? Co znamenají jednotlivé kategorie ve spisech? Jak v archiváliích hledat?

I na to jste se mohli ptát mluvčího Ústavu pro studium totality Jiřího Reichla, který začal online odpovídat ve tři hodiny odpoledne.

Odpovězeno: 31. 07. | 15:06Autor: RH

Otázka: Dobry den,mohl byste v kratkosti popsat jakou ulohu mela vojenska kontrarozvedka, tedy jeji clenove na uzemi Ceskoslovenska?

Jiří Reichl: Dobrý den,
nevím, jestli to lze v krátkosti, pokud se chcete začíst, můžete na http://www.abscr.cz/data/pdf/rozkazy/rozkaz-nhsvkr9-830406.pdf . Tam máme zveřejněn statut vojenské kontrarozvědky.
Velmi obecně lze říci, že VKR se zajímala o vše, co by mohlo "narušit bezpečnost Československé lidové armády (ČSLA)". Její příslušníci odhalovali "vnitřního nepřítele", k čemuž používali síť informátorů, výslechy, odposlechy atd. Byla to tedy tajná policie zaměřená na vojenské prostředí, ale nespecializovali se pouze na vojáky, ale i osoby, které přišly do kontaktu s vojskem... Navíc byla VKR pod vlivem podobných organizací SSSR.

Odpovězeno: 31. 07. | 15:10Autor: emil

Otázka: Kde se mám ohlásit se žádostí, když si chci prostudovat spisy regionálních politiků a lidí podnikajících ve firmách
s bolševickou mynulostí?
Pocházím z Brněnska
Díky moc za odpověď a jen tak dál !
Chce to ale ještě zveřejnit i Sachrův fond Z !!!

Jiří Reichl: Děkujeme za přání,
co se týče žádostí - pokud chcete prostudovat materiály vzniklé činností bezpečnostních složek, musíte se obrátit na emailovou adresu [email protected] . Podrobný postup je uveden na http://www.abscr.cz/cs/jak-zadat

Odpovězeno: 31. 07. | 15:11Autor: jan

Otázka: Dobrý den, fandím Vám a přeju hodně úspěchů ve Vaší práci, ptám se, jak často se setkáváte s názorem, ve zkratce " co bylo bylo, už i tak nic nezměníme .." a kdo podle Vás tyto názory šíří. Děkuji

Jiří Reichl: Dobrý den, děkujeme za přání i fandění. S takovými názory se moc nesetkáváme, protože lidí, kteří chodí do našich badatelen se z nějakého důvodu o historii zajímají. Jinak by místo vysedávání v badatelně asi trávili léto na koupalištích.

Odpovězeno: 31. 07. | 15:13Autor: Rtep Atlaf

Otázka: V Cibulkových svazcích jsem našel svého bratra a protože zastával vysoký post,je mi s podivem,že někde vyšpatnil Lustrační osvědčení NEGATIVNÍ.Jak je to jenom možné?

Jiří Reichl: Dobrý den,
na takto obecně položený dotaz lze těžko reagovat. Co se týče "lustračních osvědčení", ty vydává Ministerstvo vnitra, konkrétně bezpečnostní odbor. Pokud máte hlubší zájem tento "problém" rozklíčovat, ozvěte se na mail [email protected] .

Odpovězeno: 31. 07. | 15:17Autor: koala

Otázka: byla jsem kvůli odmítnutí spolupráce vyhozena za zaměstnání.Kdy budou zveřejněny také svazky tříd. nepřátel. Zcela jistě byly vedeny, ale nám je už 20 let předstíráno, že jsme jen všichny kolaborovali a to nebyla pravda

Jiří Reichl: Nevím, jaké svazky máte konkrétně na mysli. Obecně lze říci, že po 1.únoru,kdy jsme vznikli jsme se pustili do digitalizace materiálů, jež jsme v rámci delimitačního procesu převzali od institucí, které je spravovali dříve. Naše digitalizační pracoviště, které elektronizuje dokumenty, pracuje na plné obrátky a jejich výsledky jsou, myslím, vidět. Pokud máte konkrétní dotaz, můžete jej poslat na mail [email protected] - podrobný návod najdete na http://www.abscr.cz/cs/jak-zadat

Odpovězeno: 31. 07. | 15:17Autor: Antonín Tomíček

Otázka: Dobrý den, rád bych věděl, jaký druh svazku se skrývá pod písmenem ,,S"? Jde o tzv. signální svazek, který byl vedený na osoby podezřelé z trestné činnosti? (Viz např. ÚPN, reg. číslo 27299, Ing.Václav Klaus, csc).

Jiří Reichl: ano, jde o signální svazek.

Odpovězeno: 31. 07. | 15:24Autor: Jana

Otázka: Dobrý den, ráda bych se dotázala, z jakého důvodu nejsou již seznamy přístupné online. Již nějakou dobu nemohu veškěré odkazy na internetu otevřít.
Děkuji.

Jiří Reichl: Dobrý den,
veškeré seznamy jsou na tomto odkazu.
Nejde sice o vyhledávač, ale o xls tabulky, kde můžete prohledávat také. Osoby, které vyhrály soudní spor, jsou označeny hvězdičkou.
http://www.abscr.cz/cs/evidencni-zaznamy

Aktuální změny v seznamech evidovaných osob, zveřejněných podle §7 zákona č 107/2002 Sb. (.xls) , (.doc)


Pakliže se zeptáte, proč nemáme vyhledávač, jako byl na mvcr.cz, je to z technických důvodů.

Odpovězeno: 31. 07. | 15:28Autor: Martin

Otázka: Dobrý den. Je možné, aby se můj otec dostal na seznamy STB(byly u něj uvedeny 2 zápisy) a nespolupracoval? Děkuji.

Jiří Reichl: Dobrý den,
nevím, jaké seznamy máte na mysli, pakliže narážíte na v pátek zveřejněné registrační protokoly vojenské kontrarozvědky, pak je to možné. Tyto protokoly jsou seznam osob, skupin osob a objektů, o něž se VKR zajímala. Pro detailní posouzení je nutno se podívat do konkrétního svazku, pakliže se zachoval. O jeho zpřístupnění můžete požádat dle návodu na našich webových stránkách - http://www.abscr.cz/cs/jak-zadat

Odpovězeno: 31. 07. | 15:31Autor: limahl7

Otázka: Dobry den, chtel jsem se zeptat, pokud je v pomocnych svazcich nekdo uveden bez jakekoliv poznamky typu KTS,D,A,PO atp, jaky je mozny vyklad o moznem statutu teto osoby?Dekuji

Jiří Reichl: Dobrý den,
o tomto problému víme, připravujeme technické řešení, které umožní u každého záznamu shlédnout i titulní stranu registračního protokolu (knihy), z níž bude jasné o jaký typ registrace jde.

Odpovězeno: 31. 07. | 15:34Autor: Humus

Otázka: Jaka je / jak vysoka je pravdepodobnost, ze se skutecne jedna o "smejdila, co na lesni spravu donasel" - je-li evidovan v seznamech stb ?

Jiří Reichl: Nedokazu odpovedet. Musite jit do konkretnich svazku. Navod najdete na webu

Odpovězeno: 31. 07. | 15:36Autor: karel

Otázka: nemáte pocit, že stále hrajeme stejnou hru a že se téměř nic nezměnilo? Mám osobní dojem, že princip minuleho režimu spočíval v tom, že každý ideologicky hlídal každého na různých úrovních, tudíš i donášel..definoval někdo od roku 89 stb a řekl konkrétně,jaká byla jeho struktura?co si o tom myslíte?

Jiří Reichl: Pakliže se ptáte na strukturu StB, tak je detailně popsána na našich webových stránkách a v historických pracech několika historiků.

Odpovězeno: 31. 07. | 15:37Autor: tom

Otázka: Co říkáte na to, že se v seznamech objevil soudce, který odsoudil gen. Lorence, Zifčáka atd. Před několika lety mi jeho tehdejší řídící orgán (nyní úspěšný pojišťovák) nabízel, že kdyby bylo třeba s panem soudcem něco vyřídit, tak to není problém. Materiály jsou.

Jiří Reichl: nevím, koho máte na mysli a je to vlastně jedno. Pakliže se tam někdo objevil, znamená to, že je to osoba, o kterou se z nějakého důvodu zajímala vojenská kontrarozvědka a napsala si o tom záznam.

Odpovězeno: 31. 07. | 15:38Autor: J.Vidím

Otázka: Nevím proč se to dělá stejně nahoře u koryta budou lumpové proto že zákony dělají si na míru.

Jiří Reichl: protože nám zveřejňování dokumentů ukládá zákon

Odpovězeno: 31. 07. | 15:39Autor: Karel Vomáčka

Otázka: Dobrý den, nemyslíte, že Ústav pro studium totalitních režimů je zbytečný a nesmyslný? Vždyť o většinu důležitých písemností se postarali sami komunisté hned po "revoluci". Místo toho se mohly dát peníze například na digitalizaci badatelsky frekventovaného materiálu - matriky, kroniky apod...

Jiří Reichl: Dobrý den,
nemyslím, naopak. Myslím, že je po letech potřeba vyvětrat archivy a ukázat, co v nich zbylo. Kdybych sdílel Váš názor, asi bych nevzal nabídku jít dělat mluvčího a zůstal bych v médiích, kde jsem deset let působil.

Odpovězeno: 31. 07. | 15:42Autor: důchodce

Otázka: Kde zjistím datum hledané osoby? Je to neoperativní.

Jiří Reichl: Nevím, co myslíte pojmem neoperativní. Vyhledávač vyhledává podle data a příjmení. datum narození je pouze pomocný identifikátor.

Odpovězeno: 31. 07. | 15:53Autor: V.M.

Otázka: Proč nejsou zveřejněny všechny svazky? Znám několik lidí, kteří pracují ve vysokých funkcích a určitě pracovali i pro STB.Připadá mi to vůči těm, kterí byli ve svazcích zveřejněni nespravedlivé.

Jiří Reichl: Jak myslíte, všechny svazky? Zveřejnili jsme registrační protokoly vojenské kontrarozvědky.

Odpovězeno: 31. 07. | 15:54Autor: Lucie L.

Otázka: Co znamená dru svazku I. Děkuji.

Jiří Reichl: Informátor. Kategorizaci najdete na webu - http://www.ustrcr.cz/cs/smernice-aop-evidenci-stb

Odpovězeno: 31. 07. | 15:56Autor: Radvan

Otázka: Dobrý den, v tzv. Cibulkových seznamech byl uveden můj bratr jako agent Stb. Rok na to bratr zemřel-utrápil se. V oficiálních seznamech na stránkách MV uveden není. Znamená to, že nespoloupracoval? Anine víte, jak bychom byli šťastni. Děkuji

Jiří Reichl: Takto je těžko odpovědět. Více byste se dozvěděli, když zažádáte o zpřístupnění svazku Vašeho bratra, pakliže se dochoval. Jak žádat se dozvíte - http://www.abscr.cz/cs/jak-zadat

Odpovězeno: 31. 07. | 15:59Autor: jan

Otázka: Nedivte se že národ chce bolševika zpátky,když soudruzi podnikatelé nepřijmou nikoho do práce a spíš se spolehají na amerického kašpárka, který za ně bude řešit budoucnost podnikání. Už to vidím, jak student nebo americký kašpárek bude pracovat za 48 korun na hodinu.Nebo za takové podmínky, které s

Jiří Reichl: tak to je asi trochu mimo

Odpovězeno: 31. 07. | 15:59Autor: petr h.

Otázka: Pan poslanec Bartoš tam je veden v jaké souvislsti-agent???

Jiří Reichl: Důvěrník

Odpovězeno: 31. 07. | 16:02Autor: K.Bartošík

Otázka: Proč byly archivy Vojenské kontrarozvědky a STB odtajněny pomalu až za 20let po pádu komunismu?

Jiří Reichl: To byste se měl asi zeptat někde jinde. Tedy konkrétně úřadů, které ty materiály do konce ledna 2008 shromažďovali.
Náš ústav vzniknul 1.února a za necelých pět měsíců zveřejnil tyto materiály.

Odpovězeno: 31. 07. | 16:03Autor: petr

Otázka: co je zkratka spisu SPO?

Jiří Reichl: spis prověřované osoby

Odpovězeno: 31. 07. | 16:03Autor: quinti jan

Otázka: zaveďte podnikatelský lustrační zákon,jinak národ bude volit bolševiky. z bývalích soudruhů se dnes stali podnikatelé, kteří vše dělají proto aby národ volil komunismus.

Jiří Reichl: to asi nebyla otázka, že?

Odpovězeno: 31. 07. | 16:04Autor: František Pivec

Otázka: V říjnu roku 1950 shořela,Státní stodola" s uskladněním senem.Já jako 5 letý syn kulaka,jsem byl obviněn ze žhárství.Otec musel platit dost peněz .Vyšetřovala to STB.Je možné dohledat spis o tomto případu a kde.
Jsem z okresu J.Hradec. Děkuji

Jiří Reichl: Ano, zažádejte si v našem Archivu. Návod najdete na http://www.abscr.cz/cs/jak-zadat

Odpovězeno: 31. 07. | 16:05Autor: lecram

Otázka: otec v roce 1954 opustil republiku a hlásil zprávy ve Svobod.Evropě.Byla jsem tím já sestra i matka velmi postiženi.-studia,zabavení majetku atd.Nyní jsem otce nalezla jako spolupr.Je to možné,když dat.vstupu r.54

Jiří Reichl: zažádejte si o svazek, pakliže se dochoval a podívejte se do něj. Uvidíte víc, takto se nedá soudit.
http://www.abscr.cz/cs/jak-zadat

Odpovězeno: 31. 07. | 16:05Autor: Mirek

Otázka: Dobrý den, prosím o všeobecné srovnání. Do jaké míry se liší souhrn údajů zveřejněných P. Cibulkou před lety s archivem vším, - co do množství údajů resp.jmen. Děkuji

Jiří Reichl: Myslím, že se to nedá srovnávat.

Odpovězeno: 31. 07. | 16:07Autor: truley

Otázka: Jak je možné že v součastné době vysocí funkc. "VKR" s komunistickou minulostí zastávají jak politické funkce,tak vedoucí funkce BIS,VOZ AČR a to uz nemluvvě o uschovně kontrašů u VP AČR.Známe je,i kdo to je a jsou tam a škodí vesele dál.proč se ututláva jejich nechvalně známa minulost.

Jiří Reichl: Ja o takovych lidech nevim. Paklize Vy ano, kontaktujte sve poslance, senatory, ci novinare (napriklad aktualne.cz bude urcite rado). Paklize se ukaze, ze nekteri lide jsou na funkcich, kde nemaji co delat, je povinnost medii se s tim vyporadat.

Odpovězeno: 31. 07. | 16:13Autor: KAREL

Otázka: Proč zveřejňování jen postupné? To je třeba (i po 20 letech) pořád NĚKOHO KRÝT? Pokud tam ti "fízli" byli, tak JE ZVEŘEJNĚTE - a nebo TOHO NECHTE. Hrát lidem 20 LET DIVADLO, postrádá nejen úroveň, ale Vaše práce je bez efektu, tedy ZBYTEČNÁ. Nejde nakonec jen o dobře
placenou práci-pro ZÚČASTNĚNÉ?

Jiří Reichl: Tak podívejte se, náš Ústav a Archiv vznikl v únoru tohoto roku a hned do toho "šlapeme" abysme naplnili zákon a zveřejňovali materiály vzniklé činnosti StB. Naším krédem je OTEVŘENOST A TRANSPARENTNOST, chceme zveřejnit maximum věcí, co je možné a předložit tak veřejnosti informace o tom, co všechno StB shromažďovala. A proč postupně? Protože nejde najednou zdigitalizovat několik set tisíc stran materiálů. Myslím, že by to nezvládl ani David Copperfield. Jestliže se budete ptát, proč se to zveřejňuje až teď, budete se muset obrátit na instituce, které spisy do konce ledna 2008 archivovali.

Odpovězeno: 31. 07. | 16:14Autor: Vladislav Černík

Otázka: Bude možné ze zveřejněných údajů nějak poznat ty, kteří spolupracovali se západními tajnými službami?

Jiří Reichl: Poznal byste to jedině z konkrétních spisů.

 

Právě se děje

Další zprávy