Spis poslance Bartoše zveřejněn. Donášel?

mch
30. 7. 2008 16:46
Walter Bartoš jakoukoli spolupráci popírá

Praha - Poslanci Walter Bartoš, Tomáš Hasil a Pavel Ploc, jejichž jména figurují na seznamech vojenské kontrarozvědky (VKR), zveřejnili ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek své spisy. Svazek Juraje Ranince se nedochoval a proto nebyl zpřístupněn.

Ze spisu občanského demokrata Waltera Bartoše vyplývá, že měl ústně předávat informace na "objasňování styků" vojína Vlčka, který měl příbuzné v zahraničí.

„Pri styku z OP sa javil ako mladý člověk, který v praxi presadzuje marxisticko-leninský svetonázor a plne je presvedčivý o jeho pravdivosti. Pomohol objasovať styky voj. VLČKA na jeho vzdialených príbuzných v NSR a počas UDTC predal niektoré poznatky k výskytu cudzích vozidel o ŠPZ z KZ počas presunov," píše ve spisu tehdejší příslušník kontrarozvědky Stanislav Šumeraj.

Spis poslance najdete zde.

Dále se ve spisu uvádí, že se Bartoš jeví jako vhodný typ pro využití kontrarozvědkou. 

Do závěrečné zprávy Šumeraj napsal následující:  "Jeho vztah (Bartoše) k spolupráci s VKR bol dobrý. Na základě jeho správ nedošlo k realizácii žiadnej osoby. Po dobu spolupráce neobdržal žiadnu odměnu."

Tvrzení proti tvrzení

Sám Bartoš popírá, že by předával jakékokoli ústní informace, jak se píše ve spisu. "Vůbec netuším, jak jsem se mohl dostat do pozornosti kontrarozvědky. To si můžu vysvětlit jen faktem, že jsem sloužil u protiraketového vojska," vysvětloval poslanec.

Čtěte více: Poslanec Bartoš dá záznam kontrarozvědky k soudu

Do záznamů se prý dostal na základě udání kamaráda  - svobodníka Jána Kubíka. Jeho jméno ho prý překvapilo.

"Objevení jména agenta, jenž na mě donášel, bylo pro mě větším šokem než to, že jsem se v pondělí objevil v médiích v souvislosti se svým záznamem ve svazku," dodal Bartoš.

Poslanec se také brání tím, že nikde v dokumentu není jeho podpis a jde tedy jen o tvrzení jednoho člověka.

V tom mu dává za pravdu i šéf Ústavu pro studium totality Pavel Žáček. Kategorie "důvěrník" podle něj nemusí nutně znamenat vědomou spolupráci.

Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci
Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci | Foto: Ludvík Hradilek

Nespolupracovali jsme, tvrdí poslanci

Proti tomu, že by s kontrarozvědkou spolupracovali, se postupně ohradili všichni poslanci.

"Na vojně jsem sloužil jako řadový voják a nevím o tom, že bych se zde setkal s někým o VKR a navázal s ním jakýkoli vědomý kontakt," řekl poslanec Hasil. Spis poslance najdete zde.

Ze spisu Hasila lze vyčíst, že se ke spolupráci stavěl kladně. Informace, které údajně podával, se týkaly především "morálního politického stavu jednotky", kde byl zařazený.

Hasilovy a Bartošovy záznamy jsou velmi tenké.

Juraj Raninec sdělil, že nevědel nic o své evidenci v registru svazků. "S nikým jsem se během základní vojenské služby nestýkal," uvedl. Jeho spis se však nezachoval.

Budu se bránit, vzkazuje Ploc

Sociální demokrat Ploc dnes vzkázal, že se společně s ČSSD podnikne proti způsobu práce Archivu bezpečnostních složek právní kroky.

"Naprosto odmítám jakoukoli aktivní spolupráci s bývalou VKR. Můj svazek je důkazem, že předlistopadový komunistický režim se snažil získávat na svou stranu řadu lidí, ale u mne se jim to nepodařilo. Bohužel až způsob zveřejnění mého jména Archivem bezpečnostních složek se ze mne v očích veřejnosti pokouší udělat "estébaka," uvedl Ploc.

VKR se za komunismu zajímala nejen o vojáky, ale i o civilní zaměstnance v armádě.
 

 

Právě se děje

Další zprávy