ČSSD se pokusí zlomit jednání o církevních restitucích

Martina Macková
21. 7. 2008 20:24
Schází se komise pro církevní restituce
Ilustrační snímek pochází z Kláštera v Teplé.
Ilustrační snímek pochází z Kláštera v Teplé. | Foto: Simona Holecová

Praha - Sociální demokracie se vloží do problematického řešení církevních restitucí. Chystá zákon, který by odblokoval pozemky pro obce.

Půjde o pokus pohnout se současnou situací. Měsíc poté, co vznikla komise řešící církevní restituce, se jednání neposunula kupředu.

Její členové se v úterý znovu scházejí a do konce roku by měli předložit návrh, jak dál řešit vyrovnání státu a církví. K odložení zákona a založení komise opozici pomohli poslanci ODS kolem Vlastimila Tlustého.

Čtěte také: Komise k církvím zvolena. Je v ní také kritik Tlustý

Odblokovat! To nejdříve

Zástupci ČSSD nyní mají nový plán. Aktuálně.cz zjistilo, že se pokusí v komisi prosadit co nejrychlejší odblokování pozemků pro obce. A to i speciální novelou, která by nebyla součástí celkového vyrovnání.

"Je to klíčová věc. Byl by to první kompromis. Rychlý speciální zákon, dokážu si představit takové řešení," řekl Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Podle něj je právě vyřešení tohoto problému pro stát nejdůležitější. "Odblokovat majetek za přesně stanovených podmínek. Navíc se dá lehce dohledat, který je to majetek a jaká je jeho hodnota," argumentuje Hašek, který tento návrh ostatním členům komise v úterý předloží.

Michal Hašek
Michal Hašek | Foto: Ondřej Besperát

"To je neprůchodné řešení," míní předseda komise, lidovec Jan Kasal. Podle něj odblokování pozemků pro obce musí být součástí komplexního vyrovnání. "Není možné to jen tak vydělit z celkového řešení," dodal.

Čtěte také: Církve: KSČM v komisi o vyrovnání? Nemožné

Poslanec Vladimír Koníček (KSČM) si ale myslí opak. "Toho majetku se již církve vzdaly a získají za něj náhradu. Myslím, že by bylo možné, abychom jej odblokovali a pak se dohadovali na vyplacení."

Je to šlendrián, nebo nevím…

Zatímco podle Haška by se církevní pozemky v obcích daly vyřešit rychle, další vyrovnání bude složitější. Údajně i proto, že neexistují podklady.

"Materiály, které jsme dostali z ministerstev, jsou naprosto nedostačující. Budeme žádat doplnění. Buď je to šlendrián úředníků, nebo vyčíslení pro vydávání majetku a stovek miliard neexistuje, a ti, co zákon tvořili, by za to měli odpovídat," rozčílil se Hašek.

Podle něj jsou sice v dodaných podkladech, u kterých opozice společně se skupinou poslanců ODS žádala přesné vyčíslení zabaveného a nyní vydávaného majetku, "určité odhady", ale ne přesná čísla.

"Jde o státní majetek a rozhodnutí o vyplácení sumy peněz na desítky let dopředu. Kdyby to koalice protlačila přes parlament silou, podle mě daňoví poplatníci nebudou vědět, za co vlastně platí," míní podle dokumentů poslanec. Také Koníček není s podklady spokojen.

Jan Kasal
Jan Kasal | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Dostali jsme nyní úplně jiná čísla než předtím od vlády. Neumím si to vysvětlit," řekl Aktuálně.cz.

Kasal ale mírní situaci. "Kolegové nemají vše k dispozici, v úterý získají další podklady, určitě to bude v pořádku," říká. "Měli bychom určitě vzít za základ naší práce vládní materiál. Vláda ho považovala za dostatečný. Podle mého na něm je nejcennější shoda s církvemi," míní.

Podle Kasala by k některému z dalších jednání měli být pozváni i zástupci církví nebo obcí. "Určitě by kolegové časem měli slyšet jejich argumenty," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy