Senát schválil i přes chyby policejní zákon

Martina Macková
17. 7. 2008 12:54
Měření rychlosti strážníky bude řešit až novela
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Senátoři schválili nový policejní zákon.

Norma prošla i přesto, že obsahuje chyby, které se budou muset ještě letos opravit.

Velká reforma tak čeká už jen na podpis prezidenta. Platit začne od ledna.

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) totiž slíbil, že na problémech začne ihned pracovat. "Znáte mě, dávám své slovo, že už na podzim předložím novelu," horoval ministr.

Přesto opoziční senátoři i nezávislí kritizovali, že senát má být tím, kdo neposílá dál nekvalitní zákony. A nyní na to rezignuje.

V policejním a doprovodném zákonu totiž chybí po zásahu některých poslanců pravomoc strážníků měřit rychlost a také pravomoc inspekce ministra vnitra a státních zástupců vyšetřovat trestnou činnost policistů. Své prohřešky by si tak měli šetřit policisté sami.

Zákon má platit od ledna 2009, ministr tvrdí, že jej chce ještě do té doby opravit.

"Reforma je nutná a správná, ale v zákoně jsou chyby a nedostatky. Rezignujeme na právo upravit evidentní chybu v doprovodném zákonu. Nevím, zda lze tento náš postoj omluvit jen tím, že je reforma nezbytná," řekla senátorka Soňa Paukrtová (SOS).

"Jestliže věříme, že se jedná o historický zákon, proč to neopravíme hned a proč nevěříme, že to sněmovna schválí?", ptal se senátor Igor Petrov (SNK). "Zákon se prosazuje za každou cenu i s vědomím chyb, které nese," kritizovala také senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD).

Senátoři ODS se báli rozhádané koalice

"Chci doprovodné usnesení, že se zákon podaří opravit do ledna. Vzhledem k situaci ve sněmovně se to nemusí podařit," požadoval například senátor Jiří Nedoma (ODS). Senátoři ho v tom podpořili.

Ministr Langer potvrdil, že opravnou novelu mají jeho úředníci již napsanou. "V srpnu bych ji chtěl předložit do vlády, v září by jít na schválení do sněmovny," řekl šéf resortu vnitra.

Senátoři ODS, kteří drží v horní komoře většinu, zákon schválili i kvůli obavám z chování poslanců koalice. Kdyby totiž opravili chyby, zákon by šel zpět do sněmovny a ta by je musela podpořit. A to by se vzhledem k současné nejednotnosti koalice nemuselo podařit.

"Není  jisté, zda by se k opozici nepřidali někteří z našich zákonodárců. Tato zásadní reforma by pak skončila v koši," řekl předseda senátu Přemysl Sobotka ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy