Senát podpořil zrušení poplatků za novorozence

Martina Macková
16. 7. 2008 19:18
Pro hlasovalo 61 z 66 přítomných zákonodárců

Praha- Výjimka z placení zdravotnických poplatků pro novorozené děti nakonec prošla Senátem.

Pro první škrty nakonec hlasovalo 61 ze 66 přítomných senátorů. Proti byl pouze občanský demokrat Jaroslav Kubera, čtyři zákonodárci ODS se zdrželi.

Občanští demokraté přitom původně hrozili, že normu vrátí poslancům.

Za výjimku pro novorozence přišla do horní komory parlamentu lobbovat i lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová.

Ta apelovala na senátory, aby novelu podpořili. "Je třeba opravit reformu, tento poplatek neměl být vůbec zaveden," řekla. "Porod není nemoc, ale součást preventivní péče."

Naopak senátorka Daniela Filipová (ODS) si myslí, že výjimky v systému jsou problematické. "Průměrná doba pobytu matky s dítětem v porodnici je pět dní. To je 600 korun. Je to kompenzováno porodným a dalšími dávkami," míní. Nakonec se zdržela hlasování.

Zdravotní výbor už včera doporučil, aby se výjimky pro novorozence neschválily. Naopak podpořil vepsání nejtvrdší sankce proti nemocnicím a lékařům, které nevybírají poplatky, a to rozvázání smlouvy se zdravotními pojišťovnami.

Stačí podpis prezidenta

Sám ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) se postavil na stranu koaliční dohody, která předpokládala schválení výjimky pro novorozence, dárce orgánů a pacienty, kterým léčbu nařídil soud, přestože lidovci požadovali více výjimek.

"Chtěl jsem respektovat koaliční dohodu," řekl po hlasování Julínek. "Obával jsem se, že se Senát bude chtít zachovat čistě, ale situace v koalici není vždy růžová a tak jsem rád, že se respektovaly jen tyto výjimky," dodal.

Sociální demokraté totiž chtěli, stejně jako ve sněmovně, prosadit daleko více výjimek z placení, mimo jiné pro důchodce, děti do patnácti let a také sociálně slabé. Nakonec podpořili ale koaliční návrh, protože neměli dostatek hlasů pro prosazení svého návrhu.

"Jsem velice ráda, že norma byla nakonec schválena. Novorozenci by nemuseli platit už zanedlouho. Je to otázka dnů," řekla Aktuálně.cz poslankyně Šojdrová. Potvrdila, že koalice chystá příští rok k dnes schváleným výjimkám přidat ještě další. Například by se třicetikorunovým poplatkům měly vyhnout děti do šesti let.

K tomu, aby zákon začal platit, nyní stačí podpis prezidenta. Teoreticky by se první novorozenci bez poplatků mohli narodit již v srpnu.

 

Právě se děje

Další zprávy