Topolánek a Klaus si dělili řízení EU. Bez výsledku

Petr Holub, Kateřina Eliášová
15. 7. 2008 19:00
Není jasné, kdo bude předsedat summitům Evropské unie
Alexandr Vondra v Lánech po společné schůzce s prezidentem Klausem, premiérem Topolánkem a ministrem Schwarzenbergem.
Alexandr Vondra v Lánech po společné schůzce s prezidentem Klausem, premiérem Topolánkem a ministrem Schwarzenbergem. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Lány - Silná čtyřka zatím nerozhodla, kdo bude v prvním pololetí 2009 předsedat summitům Evropské unie.

Během předsednictví České republiky budou Evropskou unii reprezentovat Václav Klaus, Mirek Topolánek, Alexandr Vondra a Karel Schwarzenberg. Proto se sešli v Lánech a rozhodovali, jakou část evropské agendy dostane každý z nich na starost.

"Jednalo se o přípravě předsednictví, ke konkrétním výsledkům se však nedošlo," komentovala průběh schůzky Schwarzenbergova mluvčí Zuzana Opletalová.

Otevřenější byl mluvčí prezidenta Radim Ochvat: "Mluvilo se o rozdělení rolí, ale jen v hrubých obrysech. Konkrétní rozdělení kompetencí se bude ještě řešit v budoucnu, přece jen ještě zbývá půl roku."

Premiér, nebo hlava státu?

Podle informací Aktuálně.cz je hlavní otázkou, kdo bude řídit EU společně s předsedou Evropské komise José Barrosem. Dosud se očekávalo, že premiér, podobně jako by tomu bylo ve všech členských státech s výjimkou Francie a Finska.

Jenže podle české ústavy je hlavou státu prezident Klaus, který požaduje odpovídající postavení během evropského předsednictví.

S Topolánkem ovšem musí najít společnou řeč, protože všechny zahraniční cesty schvaluje prezidentovi vláda.

Ministrové Alexandr Vondra (vlevo vzadu) a Schwarzenberg (vpravo vzadu) před davem dychtivých novinářů a televizních kamer u zámecké brány v Lánech.
Ministrové Alexandr Vondra (vlevo vzadu) a Schwarzenberg (vpravo vzadu) před davem dychtivých novinářů a televizních kamer u zámecké brány v Lánech. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Summity a jednání s Američany

Nejdůležitější roli sehraje šéf předsednické země během dvou evropských summitů, které se očekávají v březnu a červnu 2009.

Premiér a prezident se mohou rozdělit, Klaus by mohl vést březnový summit v Praze a Topolánek červnový summit v Bruselu.

Větší konflikt může nastat při zahraničních cestách, například je nutné stanovit, kdo bude na jaře 2009 vyjednávat za Evropskou unii s prezidentem USA. Podle mluvčí Opletalové se ovšem na lánské schůzce o cestách nemluvilo.

Vondra vs. Schwarzenberg

Důležitou roli při organizaci předsednictví může sehrát vicepremiér Vondra. Bývá totiž zvykem, že premiér předsedající země zahajuje jednání rad evropských ministrů, které se scházejí podle jednotlivých resortů. Pak předává jejich řízení svému resortnímu ministrovi.

Právě v tom bude Vondra Topolánka často zastupovat. Ke konfliktu však může dojít v radě ministrů zahraničních věcí, která vytváří vnější politiku Evropské unie. Vondra totiž může z pozice premiérova zástupce radu řídit, i když v ní Českou republiku bude reprezentovat ministr Schwarzenberg.     

Nikdo nechce evropský výbor

Silná čtyřka ani dnes nejednala o další významné funkci pro české předsednictví, která je přitom dosud neobsazená.

Podle pravidel Evropské unie se každého půl roku scházejí konference národních parlamentů (známé pod zkratkou COSAC). Řídí je vždy předseda výboru pro evropské záležitosti, místo je však od přechodu Ondřeje Lišky na ministerstvo školství volné.

Šéf evropského výboru by měl už dnes chystat společné zasedání v Praze a předem domlouvat agendu. "Právě při jednání zástupců parlamentů hrozí České republice největší ostuda, že nedokáže připravit podklady," varuje jeden z expertů oslovených Aktuálně.cz.

Jako o kandidátech pro nevděčnou úlohu se mezi diplomaty hovoří o Janu Bauerovi a Petru Krillovi z ODS, kteří jsou místopředsedy evropského výboru.

Bauer by se ovšem musel vzdát funkce prachatického starosty, aby všechno stihl. V úvahu připadají také Kateřina Jacques (SZ) a Jiří Paroubek (ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy