Přímá volba prezidenta má v Senátu minimální šance

Kateřina Eliášová
15. 7. 2008 11:20
Návrh na změnu Ústavy sepsal senátor Horník
Další návrh na přímou volbu. Tentokrát z dílny senátora Horníka
Další návrh na přímou volbu. Tentokrát z dílny senátora Horníka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O přímé volbě prezidenta bude poprvé v letošním funkčním období Topolánkovy vlády rozhodovat parlament.

Senátor Jan Horník připravil návrh na změnu Ústavy, která s přímou volbou počítá.

Senátoři zákon projednají už tento pátek.

"Chci být optimistou, alespoň ze slušnosti by měl být zákon puštěn dál, ve výborech by se pak doladily případné změny," přeje si senátor Jan Horník.

Pro svůj plán nesháněl v Senátu podporu. Věří, že jeho návrh je apolitický a že se nakonec senátoři rozhodnou podle vlastní vůle. Najít ústavní většinu pro schválení zákona však bude v Senátu ovládaném ODS těžké.

49 hlasů

Fakta

Co Horník navrhuje:

  • Navrhovat kandidáta je oprávněno nejméně deset poslanců nebo deset senátorů nebo občan České republiky, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 20 000 občany České republiky, kteří dosáhli věku 18 let.
  • Zvolen je kandidát, který obdržel nadpoloviční většinu odevzdaných platných hlasů
  • Nezíská-li žádný z kandidátů nadpoloviční většinu odevzdaných platných hlasů, koná se sedmý den po ukončení hlasování v prvním kole druhé kolo
  • Do druhého kola postupují pouze dva kandidáti, kteří se v konečném pořadí umístili na prvních dvou místech. V případě rovnosti hlasů postupují všichni takoví kandidáti
  • Zvolen je ten kandidát, který získá ve druhém kole více odevzdaných platných hlasů. V případě rovnosti hlasů rozhodne los

Pokud by Horník chtěl se svým návrhem v horní komoře parlamentu uspět, muselo by se pro něj vyslovit 49 senátorů, což je ústavní většina. ODS, která má v Senátu 41 zákonodárců, je ale spíše proti přímé volbě hlavy státu.

Zákon tak s velkou pravděpodobností senátoři odmítnou.

"Snažil jsem se zákon napsat tak, aby byl co nejjednodušší, aby byl průsečíkem všech dosavadních návrhů. Podle mě je to rychlejší, než například referendum," řekl Aktuálně.cz Horník.

Zákon začal vznikat hned po únorové prezidentské volbě. Už tehdy Horník prohlásil, že by bylo lepší volit prezidenta přímo.

"Většina z nás, kteří se zúčastňujeme dnešní volby, je pouze loutkami mocenských hrátek různých zájmových skupin a jejich všemi mastmi mazaných lobbistů... Udělejme maximum pro zavedení přímé volby prezidenta," řekl tehdy.

Foto: Aktuálně.cz
Jiří Pehe:
Přímá volba prezidenta: hit okurkové sezóny

Byl to právě Horník, o jehož jméně se při volbě na Hradě spekulovalo jako o hlasu pro Klause. Horník ovšem zvolil Švejnara.

4 návrhy

V tuto chvíli existují už tři podobné návrhy, na čtvrtém se pracuje. Jako první sepsali návrh na změnu Ústavy sociální demokraté, dále je tu Horníkův návrh a konečně návrh z dílny zelených, který spojuje přímou volbu hlavy státu s referendem.

Společný koaliční návrh pak dostal za úkol vypracovat přes prázdniny ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Václav Klaus během hlasování.
Václav Klaus během hlasování. | Foto: Ludvík Hradilek
Návrhy na přímou volbu:
Koalice se shodla: Zákon o přímé volbě prezidenta bude
Zelení chystají referendum, zda volit prezidenta přímo
ČSSD chce volit prezidenta přímo. Rozhodne sněmovna

V souvislosti s přípravami návrhů na přímou volbu prezidenta se také objevily spekulace, že jde jen o způsob, jakým dostat do hry i potřetí Václava Klause. Ústava sice takovou možnost nepřipouští, někteří poslanci ale nevyloučili možnost změnit i tento článek Ústavy.

Čtěte více: Přímá volba prezidenta může vrátit do hry Klause

Petice v Božím Daru

Senátor jan Horník plánuje svoji iniciativu za přímou volbu prezidenta rozšířit i mezi obyvatele Čech.

"V úterý se stane krušnohorský Boží Dar prvním místem v republice kde můžou lidé na celostátních petičních arších podpořit přímou volbu hlavy státu," řekl Horník, který petiční archy donese do Božího Daru osobně.

„Petice vyzývá poslance a senátory, aby odsouhlasili novelu ústavního zákona, která by umožňovala přímou volbu prezidenta," uvedl Horník. Věří, že petici v kostelech, restauracích a jiných místech v republice podepíše nejméně deset tisíc lidí. Pak by ji musel projednat Senát.

„Petice je taková levnější cesta. Referendum by přišlo až na sedm set milionů korun," řekl Horník.

 

Právě se děje

Další zprávy