Audit Čunka je hotov. Zatřese Schwarzenberg vládou?

Petr Holub
11. 7. 2008 0:02
Pět možných variant vývoje
Odejde jeden z nich, oba, nebo nikdo?
Odejde jeden z nich, oba, nebo nikdo? | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Příští hodiny či dny rozhodnou o setrvání Karla Schwarzenberga ve vládě.

Ministr zahraničí seznámí premiéra Mirka Topolánka s výsledky auditu rodinných financí Jiřího Čunka.

Šéfa diplomacie totiž neuspokojila Čunkova dosavadní obhajoba po korupční aféře a tak ji - s Čunkovým souhlasem - nechal prověřit. Už v dubnu oznámil, že pokud audit odhalí ve financích lidoveckého vicepremiéra nesrovnalosti, odstoupí z funkce.

Audit, který si ministr objednal u renomované britské firmy, je hotov a je jisté, že Schwarzenberg měl na prostudování dost času. Dokonce slíbil, že výsledky zveřejní na internetu. Nechtěl tak ovšem učinit před podpisem smlouvy o radaru.

Čtěte: Schwarzenberg a Riceová podepsali smlouvu o radaru

Dalším odkladem je rozhovor s premiérem, s nímž se chce domluvit na dalším postupu. Aktuálně.cz sepsalo pět možných scénářů, které by mohly po zveřejnění auditu následovat.

1) Audit Čunka očistí, Schwarzenberg nemusí odstoupit

Pro vládu nejpříznivější, přesto velmi málo pravděpodobná varianta. Topolánkův kabinet by se zbavil těžké koule u nohy a neztrácel by popularitu kvůli aféře jednoho z ministrů.

Variantu zpochybňuje, že Schwarzenberg dosud audit nezveřejnil a ani nemluví o jeho obsahu. Pokud by auditoři skutečně v Čunkových financích nenašli žádné nesrovnalosti, nebyl by důvod se zveřejněním otálet déle než týden.

Čtěte: Schwarzenberg versus Čunek: Jak to vidí blogeři

2) Audit dopadl pro Čunka špatně, ten rezignuje a Schwarzenberg nemusí odstoupit

Pro Topolánkův kabinet rovněž příznivá, avšak takřka vyloučená varianta. Koalice by prokázala, že tvrdě stíhá jakékoli podezření z korupce, a donutí odstoupit i šéfa koaliční strany, který nemá finance zcela v pořádku.

Čunek však vynaložil příliš energie na to, aby se do vlády po pětiměsíční absenci vrátil. Proto neodstoupí. Ani v KDU-ČSL nebude nikdo tlačit na jeho demisi, pokud v říjnu neprohraje krajské volby.

Předseda vlády Mirek Topolánek poslouchá ministra financí Miroslava Kalouska na tiskové konferenci.
Předseda vlády Mirek Topolánek poslouchá ministra financí Miroslava Kalouska na tiskové konferenci. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Topolánek nemůže předsedu lidovců odvolat z funkce vicepremiéra ze dvou důvodů. Zaprvé by tím komplikoval přežití koalice a zároveň úplně znemožnil reformu zdravotnictví, s níž mají Čunkovi lidovci už dnes problémy.

Zadruhé přijal Čunka zpátky do vlády, když státní zastupitelství zamítlo jeho obvinění. Pokud by ho vyhodil v reakci na zprávu soukromé detektivní společnosti, zpochybnil by úroveň a nezávislost české justice.

3) Audit dopadl pro Čunka špatně, Schwarzenberg neodstoupí

Pravděpodobná varianta, která je spíše příznivá pro vládu, avšak nebezpečná pro pověst ministra zahraničí. Vláda by přežila bez velkých komplikací, její pověsti by však uškodilo, že i nejoblíbenější ministr toleruje kolegu, který přesvědčivě neobstál v korupční aféře.

Pro Topolánka je tato varianta ještě přijatelná a bude se ji snažit prosadit při rozhovoru se Schwarzenbergem. Ten se totiž osvědčil jako schopný diplomat především při jednání o Lisabonské smlouvě a smlouvě o radaru.

Zvládl i další obtížný úkol, když dokázal zabránit konfliktům ve čtyřčlenném vedení české diplomacie, kam vedle něho patří premiér, vicepremiér Alexandr Vondra a prezident Václav Klaus. Schwarzenberg může zrušení svého slibu vysvětlit jako oběť veřejnému zájmu.

4) Audit dopadl pro Čunka špatně, Schwarzenberg odstoupí

Pravděpodobná varianta, která může ohrozit stabilitu vlády. Schwarzenberg by získal veřejnost na svou stranu. Koaliční kabinet by ztratil svého nejoblíbenějšího člena, který by odstoupil kvůli tomu nejméně populárnímu. Byla by to další rána její popularitě spojená s Čunkovou aférou.

Pro Schwarzenberga přijatelné řešení. Sice by tím uzavřel politickou kariéru, odešel by však ve chvíli svého největšího úspěchu, kdy s americkou ministryní Condoleezzou Riceovou podepsal radarovou smlouvu.

Premiér by mohl využít Schwarzenbergovy demise k tomu, aby vyměnil i další ministry, a svou rozhodností získal popularitu před říjnovými volbami do krajů.

Pro Topolánka je však důležitější výsledek prosincového kongresu ODS, kde bude obhajovat funkci předsedy. Případná rekonstrukce vlády může být užitečným nástrojem, jak získat popularitu uvnitř strany, pokud výsledky říjnových voleb nebudou přesvědčivé.

5) Audit dopadl pro Čunka špatně, se Schwarzenbergem odstoupí ostatní ministři SZ

Nejméně výhodná varianta pro vládu, naštěstí pro ni málo pravděpodobná. Odchod by faktický znamenal rozpad koalice, i kdyby zelení poslanci slíbili vládě toleranci. Následovaly by spory mezi dosavadními spojenci, strana Martina Bursíka by byla obviněna, že zlepšuje svou popularitu na úkor dosavadních spojenců.

Martin Bursík, předseda Strany zelených, mluví s novináři před jednáním Republikové rady.
Martin Bursík, předseda Strany zelených, mluví s novináři před jednáním Republikové rady. | Foto: Ondřej Besperát

"Jestli Schwarzenberg nastaví nějakou etickou laťku, nemyslím si, že bychom ji měli snižovat," naznačil v České televizi Bursík, že o odchodu svých lidí skutečně uvažuje.

Avšak v rozhovoru pro Aktuálně.cz šéf zelených upozornil, že ODS a lidovci jsou přirozenými spojenci proti sociální demokracii. Pro SZ jako stranu bude snadnější zdůvodnit své setrvání ve vládě odpovědností k veřejnosti. Na rozdíl od Schwarzenberga odchod z koaliční vlády neslíbili.

 

Právě se děje

Další zprávy