Klaus potvrdil, že smlouvu o radaru podepíše

bar
9. 7. 2008 13:42
Lékaři pustili prezidenta do domácího léčení
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud parlament schválí česko-americkou smlouvu o radaru v Brdech, Václav Klaus ji podepíše.

Prezident to prohlásil poté, co ho lékaři po operaci kyčelního kloubu ve středu propustili z rahabilitační Kliniky Malvazinky do domácího léčení.

"Já tuto smlouvu bez jakéhokoliv váhání podespíšu," zopakoval své dřívější stanovisko Klaus. Dodal, že radar chápe jako tmelící prvek partnerství se Spojenými státy a pokládá ho pro zajištění bezpečnosti za potřebné zařízení.

Klaus předpokládá, že jednání poslanců o radaru bude bouřlivé. A chápe i odpor části veřejnosti. "Tato země je na toto téma rozpolcená," konstatoval prezident, který rozumí i protestům Ruska.

"Rusko usiluje o své zájmy," řekl Klaus, podle něhož musí američtí i čeští politici vysvětlovat Moskvě, že plánovaná radarová základna v Brdech není namířena proti ní.

Foto: Ludvík Hradilek

Jednání o zahraniční politice

Ačkoli se Klaus stále zotavuje po náročné operaci, i v nemocnici prezident aspoň trochu pracoval - podepisoval například zákony.

Příští týden v úterý se v Lánech, kde teď Klaus hodlá strávit několik týdnů, uskuteční významná porada o české zahraniční politice. Zúčastní se jí i premiér Mirek Topolánek, vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Mezi probíranými tématy má být rozdělování funkcí a pravomocí při českém předsednictví Evropské unie nebo Lisabonská smlouva. Klaus uvedl, že v červenci by ho v Lánech měl navštívit i polský prezident Lech Kaczynski, který je k Lisabonské smlouvě podobně kritický jako Klaus.

Foto: Ludvík Hradilek

"Pár týdnů budu úřadovat v Lánech," uvedl prezident Klaus.

Starali se o mě hezky

V Lánech bude Klaus pokračovat v rehabilitaci po červnové oparaci kyčelního smlouvu. Prezident ocenil, jak se o něho na Malvazinkách příkladně starali.

"Musím Malvazinky pochválit," řekl Klaus bezprostředně po svém propuštění z rahabilitační klinity, kde například jezdil na rotopedu nebo plaval v bazénu. Prezidenta pochválila i jeho ošetřující lékařka. "Všechno zvládal perfektně," řekla.

 

Právě se děje

Další zprávy