Penze za rok mají růst jen o 3 procenta. Přijde propad?

Petr Holub
14. 7. 2008 0:00
Návrh znamená propad důchodů pod 40% mezd
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pokud vláda zůstane u nynějšího návrhu, jak zvýšit napřesrok důchody, dostane průměrný důchodce v lednu příštího roku o tři sta korun měsíčně víc, než pobíral v prosinci 2008.

Ministři odhlasovali, že se penze v příštím roce zvýší o 3,2 procenta proti stavu z konce letošního roku.

Tento plán je součástí prvního návrhu rozpočtu na rok 2009, který však ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas nepovažuje za konečný. "Debata ještě není uzavřená," oznámil jeho mluvčí Jiří Sezemský.

Definitivně vláda určí výši důchodů v příštím roce svým nařízením koncem srpna.

Čtěte více: Rozhovor s Petrem Nečasem o důchodové reformě    

Magická hranice ohrožena

Nečasova zdrženlivost je pochopitelná. K jeho prioritám patří udržet průměrný důchod nad 40 procenty průměrné hrubé mzdy. To se mu podařilo mimořádným srpnovým zvýšením, kdy se průměrná penze zvýší téměř o pět set korun a dosáhne tak 40,3 procenta.

Pokud by se ale důchody v příštím roce zvýšily jen o tři procenta a mzdy rostly o osm procent, jak očekává ministerstvo financí, poklesne podíl důchodů na mzdách dokonce pod 39 procent.

Zprávu o tom, že se důchody poprvé od listopadu 1989 propadnou pod magickou čtyřicetiprocentní hranici, může využít opozice ve volbách.

Kde vzít 10 miliard

Na druhé straně může ministr financí Miroslav Kalousek těžko souhlasit s tím, že se penze mají zvýšit ještě víc. Výdaje státu na důchody se v příštím roce mají zvýšit o 25 miliard a při dodržení poměru 40 procent by musely vyrůst nejméně o dalších deset miliard. Tuto částku by bylo nutné škrtnout ve výdajích jiných resortů.

Přitom už v navrženém rozpočtu prosazuje Kalousek v ministerských rozpočtech velmi přísné škrty za 30 miliard.

Pokud by ovšem vláda chtěla magickou hranici 40 procent udržet, průměrný důchod by se zvýšil o šest set korun. Překročil by tak jinou magickou hranici deset tisíc korun měsíčně, to by ovšem bylo z pohledu penzistů příjemnější..

Za všechno může inflace

Dramatický nárůst výdajů na penze způsobila inflace. Ještě v návrhu rozpočtové reformy z jara 2007 počítala vláda s tím, že letos za penze utratí 307 miliard. Kompenzovat penzistům zvýšení cen má mimořádná srpnová valorizace, která ovšem zvýší očekávané výdaje na 311 miliard.

Odhad pro rok 2009 se během posledních dvanácti měsíců zvýšil z 326 na 337 miliard. To ovšem platí pouze v případě, že se penze od ledna zvýší jen o tři procenta.

Ministr financí odhaduje příjmy z pojistného v příštím roce na 352 miliard a pokud by se výdaje zvýšily ještě o deset miliard, zmizel by přebytek, který chtěla vláda využít na budoucí penzijní reformu.

 

Právě se děje

Další zprávy