Paroubek má po rozvodu dva byty a dluh přes tři miliony

Jakub Antoš
1. 7. 2008 15:51
Politici přiznávají majetek a příjmy
Jiří Paroubek telefonuje ve sněmovně.
Jiří Paroubek telefonuje ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Opoziční lídr Jiří Paroubek přiznal, jaký majetek získal po rozvodu s manželkou Zuzanou.

V majetkovém přiznání, které odevzdal jako další zákonodárci podle zákona o střetu zájmů, také uvedl, že má dluh převyšující 3,5 miliónu korun.

Termín, do něhož měly osoby určené v zákoně - poslanci, senátoři a členové vlády - přiznání odevzdat, uplynul včera.

Čtěte také: Senátoři zveřejňují majetek a příjmy.

Kdo z nás to má?

Expremiér Paroubek, který své příjmy hodnotí už proslulou větou "Pánové a dáme, ruku na srdce, kdo z vás to má?", neuvedl v přiznání žádné příjmy, dary ani dědictví.

Po rozvodu mu ze společného jmění manželů zůstaly dva byty v Praze, byt v Symfonické ulici na Praze 13 s pořizovací cenou čtyři miliony korun a družstevní byt v ulici Jaroslava Foglara s pořizovací cenou 1,6 milionu.

Foto: Aktuálně.cz
Paroubek bloguje: Čtěte blog šéfa ČSSD na Aktuálně.cz

Kromě toho Paroubek zveřejnil i výši svých dluhů. Splatit musí téměř třímilionovou hypotéku a sedmisettisícový úvěr.

Paroubkův hlavní politický rival premiér Mirek Topolánek neuvedl v majtekovém přiznání žádné příjmy ani nabytý majetek. Šéf vlády přiznal pouze hypoteční úvěr, za nějž si pořídil byt v Praze. Topolánek dluží přes čtyři a půl milionu.

Více se dočtete ZDE: Další politici odhalili majetek. Topolánek nic nezískal

Schwarzenbergův koberec z Ázerbajdžánu

Mezi zákonodárci, kteří majetková přiznání odevzdali tak jako Jiří Paroubek mezi posledními, je rovněž ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, lidovecká ministryně obrany Vlasta Parkanová či občanští demokraté Daniel Petruška a Jiří Polanský.

Šéf diplomacie ve svém majetkovém přiznání uvedl, že za loňský rok získal pouze koberec o rozměrech 80 na 140 centimetrů v hodnotě 13 tisíc. Daroval mu ho ázerbajdžánský velvyslanec. Jiné příjmy ani dluhy nemá.

Ministryně Parkanová napsala, že spolu s dcerou Adélou splácí hypoteční úvěr ve výši 3,6 milionu korun. Žádný vedlejší příjem v roce 2007 také neměla.

10 milionů pro Petrušku

Hypotéku splácí také řadový poslanec ODS Daniel Petruška. Ze srovnání odevzdaných majetkových přiznání vyplývá, že si vzal absolutně nejvyšší hypoteční úvěr právě on. U České spořitelny si vypůjčil 10 milionů korun.

Vysoké hypotéky, i když nižší než Petruška, mají předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček a premiér Mirek Topolánek. Oba zhruba pětimilionové.

Petruškův stranický kolega Jiří Polanský si vedle svého poslaneckého platu loni přišel na dva a půl milionu korun. Přes dva miliony vydělal ve své advokátní praxi a 300 tisíc dostal jako místopředseda představenstva karlovarského Grandhotelu Pupp.

 

Právě se děje

Další zprávy