Změny na silnicích: Strážníci už nebudou měřit rychlost

eli
25. 6. 2008 21:26
Policie naopak získá řadu nových pravomocí
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanci schválili zákon, který reformovuje českou policii. Dává jí novou organizační strukturu a posílí například její ekonomické pravomoci.

Od ledna příštího roku se například změní způsob řízení Inspekce ministra vnitra.

"Ředitele do doby, než vznikne Generální inspekce, bude jmenovat vláda. Sama inspekce bude kontrolována Poslaneckou sněmovnou," vysvětlil ministr vnitra Ivan Langer. I jeho pravomoci by měly posílit.

Nejpozději do 1. ledna 2012 má pak vzniknout čtrnáct nových krajských ředitelství. Sociální demokraté to kritizovali. Podle nich zřízení dalších policejních krajských ředitelství bude pro stát drahé a organizačně náročné.

"Nový zákon současně definuje nový model ekonomického řízení. Tím, že zřizuje 14 organizačních složek státu a dává větší ekonomické pravomoci pro krajské ředitele," doplnil Langer.

Čtěte více o projednávání zákona: Zákon posilující pravomoci policie poslali poslanci dál

Změny na silnicích

Nový zákon o policii zavádí změny, které se mohou dotknout každého bourajícího motoristy. Policie má nově vyjíždět jenom k nehodám, kde škoda přesáhne sto tisíc korun.

Při měření alkoholu by měla mít orientační dechová zkouška stejnou váhu jako odběr krve.

Sněmovna také vzala městským a obecním strážníkům možnost měřit rychlost na silnicích. Měření nebudou smět provádět ani soukromé firmy.

V rámci úspor se policie chce stáhnout i z fotbalových stadionů. Pořádek a ochranu normálních fanoušků před fotbalovými chuligány by měly zajišťovat pořádkové služby, které by si najaly sportovní kluby samy.

Policie bude moci používat paralyzéry

Policie bude mít pravomoc vypnout telekomunikační spojení v případě bezpečnostní hrozby. Při pátrání by měli policisté přístup k údajům o telefonátech, použití platebních karet nebo o poskytnutí lékařské péče.

Policisté by mohli vstupovat do prostor živnostenských provozoven, pokud budou mít důvodné podezření, že se tam skrývají hledané osoby.

Nový zákon, pokud jej schválí Senát a podepíše prezident, počítá nově s možností použít elektrické paralyzéry. 

"Policista ovšem musí nejprve vyčerpat jiné donucovací prostředky, teprve pak smí taser použít," vysvětlil ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy