Bude se za novorozence platit déle? Na vině jedno číslo

Martina Macková
26. 6. 2008 16:22
ODS chce zastavit škrty kvůli sankci, která není
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poplatky pro novorozence se možná nezruší tak brzy, jak koalice chtěla. Problém? Zdravotní pnutí v koalici.

ODS se totiž zlobí. Lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová si podle ní dovolila "partyzánštinu", když si podle svého upravila dohodnuté znění koaličních změn v zákoně. A oznámila to až ve chvíli, kdy to nešlo vrátit zpět.

Čtěte také: První škrt v Julínkově reformě: Poplatky novorozenců

V Senátu to zastavíme

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) dokonce pohrozil, že zákon změní v Senátu.

O co jde:

Rozdíl? Jedno číslo, jedna sankce

Koalicí dohodnutá verze:

  • 11- opakované udělení pokuty zdravotnickému zařízení podle odstavce 9 nebo 10 je důvodem pro ukončení smlouvy o poskytování  a úhradě zdravotní péče bez výpovědní lhůty podle par. 17 odst. 3


Schválená verze:

  • 11 - opakované udělení pokuty zdravotnickému zařízení podle odstavce 10 je důvodem pro ukončení smlouvy o poskytování  a úhradě  zdravotní péče bez výpovědní lhůty podle par. 17 odst. 3

A zdá se, že to myslí vážně. To by ale znamenalo, že se změny poplatků znovu vrátí do sněmovny a celý proces schvalování zákonů se zdrží nejméně do podzimu. Sněmovna se totiž znovu sejde nejdřív na konci léta.

Koalice přitom plánovala, že novorozenci by nemuseli platit za péči v nemocnicích už od září. Do té doby tento týden schválenou verzi stačil podepsat i prezident.

"Ministr je senátor a změnu znovu navrhne," potvrdil Aktuálně.cz poslanec Boris Šťastný (ODS). "To je špatné, budu se snažit jednat," reagovala pro Aktuálně.cz Šojdrová.

V čem je problém?

Proč ODS zastaví schvalování prvních škrtů v reformě? Kvůli sankci.

Šojdrová totiž vypustila z návrhu v podstatě novou a největší páku na lékaře a zařízení, která nevybírají od lidí poplatky.

Sankce by pro hříšníky znamenala, že už při druhé pokutě za nevýběr by pojišťovna měla vypovědět s lékaři smlouvu. "To by fakticky znamenalo zánik zařízení, a to v době, kdy se teprve s poplatky učíme žít a situace je nejasná," vysvětluje Šojdrová.

Jak se to mohlo stát? Je to skoro jako detektivka.

Politička od podzimu tlačí na ODS, aby "opravila chybu v reformě" a přestala chtít po novorozencích třicetikorunu už za den, kdy se v porodnici narodí.

Když po měsících v koalici svůj názor tvrdě prosadí a vláda namísto nového zákona vezme na milost její vlastní návrh zákona, padne jasná dohoda. Lidovci nesmí chtít víc a ODS podpoří tuto změnu.

Ministr zdravotnictví Julínek na lavici Ústavního soudu.
Ministr zdravotnictví Julínek na lavici Ústavního soudu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Zákon postupně schválí sněmovna v prvním čtení, prosadí i zrychlené schvalování, přejde bez újmy přes zdravotní výbor i přes snahu opozice do zákona vepsat větší výjimky, pak jde do druhého čtení.

"Během třiceti minut mezi jednáním zdravotního výboru a druhým čtením v plénu zmizelo ze zákona jediné číslo," popsal poslanec Boris Šťastný (ODS). "Změny poslanci nedostali písemně a kolegyně jen pouze četla. Je to chyba, ale nedával jsem tak pozor, abych si všiml, že nepřečetla to jedno číslo v textu," dodal.

Šojdrová návrh změnila a přiznává to. Kolegům z ODS na to upozornila až po druhém čtení, kdy se už nedaly udělat další změny. "Celé bychom to zastavili," dodávají.

Nic jsem neporušila

"Ano udělala jsem to tak," přiznala Šojdrová. "Ale koaliční dohodu jsem neporušila. Sankce měly být součástí koaličního návrhu platného až od ledna. Ministerstvo je ale do návrhu vepsalo nad rámec naší dohody," dodává.

Podle političky navržené sankce byly špatně připraveny. " Je to nehorázný návrh. Dával pojišťovnám do rukou obrovskou moc. A to poslaneckým návrhem. To nelze, ať to ministr předloží do vlády, ale ne takto," říká poslankyně.

Nad plánem Julínka zastavit kvůli chybějícímu číslu zákon v Senátu je rozpačitá. "To bude špatné, zdrží se jeho platnost, to jsme takto nechtěli. Budu se snažit jednat a když ne, tak to snad ve sněmovně zvrátíme," míní.

 

Právě se děje

Další zprávy