Schwarzenberg opět mluví o rezignaci. Kvůli radaru

Jakub Antoš
12. 6. 2008 11:05
Po kauze Čunek jde o další důvod odstoupit
Donátorem Charty nebyla CIA, ale Karel Schwarzenberg.
Donátorem Charty nebyla CIA, ale Karel Schwarzenberg. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg spojil své další působení v Topolánkově vládě s umístěním americké radarové stanice na českém území. V rozhovoru pro agenturu Reuters ministr řekl, že Topolánkovi nabídne svojí rezignaci, pokud parlament radar neschválí.

Je to již druhá věc, kterou Schwarzenberg podmínil své setrvání v kabinetu.

Více se dozvíte ZDE: Čunek předal detektivům své účetnictví

Už před časem řekl, že odstoupí, pokud audit neprokáže, že šéf lidovců Jiří Čunek má v pořádku rodinné finance. Odstoupil by i v případě, že Čunek nebude se Schwarzenbergem najatými detektivy spolupracovat.

Schwarzenberg: Bude to těžké, většina lidí je proti

Ve středečním interview pro Reuters ministr označil umístění radaru za jeden z hlavních cílů svého ministerského období. Pokud by v této snaze nebyl úspěšný, zvážil by odchod.

"Myslím si, že bych musel jít za předsedou vlády a nabídnout svojí rezignaci," řekl Schwarzenberg. "Neuspěji-li já, musím dát premiérovi alespoň šanci najít někoho lepšího," dodal ministr.

Foto: Ondřej Besperát

Další informace ZDE: Odpor k radaru roste, nechtějí ho dvě třetiny Čechů

Schwarzenberg připustil, že boj o radar bude obtížný. "Většina populace je určitě proti," myslí si Schwarzenberg, ale zároveň doufá, že si dostatek českých zákonodárců uvědomí, že v horizontu několika let mohou nepřátelské režimy disponovat "raketovým know-how".

Ministr o radaru: Když je hodně lupičů, potřebujete zámek

"Musíme se na to připravit. Nikdo nemá rád placení vysokého pojištění, ale pokud se okolo města potlouká hodně lupičů, je pravděpodobně lepší koupit si dobrý zámek a mít pojištění," pomohl si přirovnáním.

Navíc by podle něho byl celý proces snazší, pokud by parlament stihl radar schválit do konce funkčního období prezidenta George W. Bushe.

Podívejte se: Co stojí ve smlouvě o americkém radaru?

"Kdyby v USA pokračovala republikánská administrativa, pravděpodobně by bylo tempo rychlejší. Kdyby nastoupila demokratická, bylo by pomalejší," říká Schwarzenberg. "Ale je to v základním bezpečnostním zájmu Spojených států, proto si myslím, že celý projekt bude pokračovat," odhaduje.

Ministr zahraničních věcí - Karel Schwarzenberg - si čekání na prezidenta Bushe krátil kouřením dýmky.
Ministr zahraničních věcí - Karel Schwarzenberg - si čekání na prezidenta Bushe krátil kouřením dýmky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Riceová přijede v červenci

Americko-česká smlouva o radaru je připravená. Na začátku července ji přijede podepsat ministryně zahraničí USA Condoleeza Riceová. Následně ji musí ovšem schválit český parlament.

Čtěte: Riceová přijede podepsat radar začátkem července

"Známe i přesný termín návštěvy, ale ten zatím nebudeme zveřejňovat," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Původně měla ministryně dorazit do Česka na začátku května, a když byla její návštěva odložena, hovořilo se o začátku června. Vicepremiér Alexandr Vondra nedávno uvedl jako nejzazší datum polovinu července.

 

Právě se děje

Další zprávy