Koalice testuje většinu. Pomáhá jí nepřítomný Snítilý

Kateřina Eliášová
11. 6. 2008 17:25
Bojuje se o funkce ve sněmovně
Poslanec Snítilý. Dnes pomohl koalici
Poslanec Snítilý. Dnes pomohl koalici | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Koalice poznala, že nemůže počítat s hlasy dvou poslankyň za Stranu zelených - Olgy Zubové a Věry Jakubkové.

Obě při dnešních sporech, zda jednat o přeobsazení sněmovních výborů tak, aby v nich koalice posílila, pomohly v klíčových hlasováních opozici.

Zdržovaly se hlasování a koaliční většinu zajistilo jen to, že bývalý poslanec ČSSD Evžen Snítilý ve sněmovně chybí.

Muž, který v únoru vypověděl poslušnost klubu ČSSD a hlasoval s ODS pro zvolení Václava Klause, je z jednání omluven.

V souvislostech: Paroubek a Topolánek? Možná se začne jednat

Válka o funkce

Koalice chce zrušit paritní zastoupení v jednotlivých výborech. Svůj plán na obměnu funkcí zdůvodňuje tím, že po odchodu Melčáka a Pohanky z ČSSD už má koalice víc hlasů, než opozice, a to by se mělo ve výborech odrazit.

Opozici se jejich nápad nelíbí a rozhodla se tento plán svým hlasováním a obstrukcemi zmařit.

To se jí ale nepodařilo. Jednání o změnách pozic ve sněmovních výborech se díky zmíněné absenci Snítilého podařilo prosadit.

Na sněmovnu přitom kvůli celodenním sporům a obstrukcím čekají jednání, které jsou pro koalici prioritou - například zrušení poplatků pro novorozence.

Čtěte více: Topolánek bojuje o sněmovnu. Obětuje i část reforem

Jako sládkovci

Celé dopoledne sněmovna nejednala, klub sociálních demokratů si vyžádal dvakrát hodinovou pauzu. Když se mělo začít poté jednat, o hodinu a půl trvající pauzu na jednání klubu požádali komunisté.

V tu chvíli se mezi zákonodárci strhla slovní přestřelka.

"Dostáváme do situace, kdy z tohoto instrumentu, který byl výrazem dobré vůle pro to, aby kluby mohly jednat, se stává nástroj pro zablokování jednání Sněmovny a musíme se k tomu nějakým způsobem postavit," řekl na jednání místopředseda sněmovny Jan Kasal.

Reakce na obstrukce na sebe nenechala dlouho čekat. "Čelíme nejbrutálnější obstrukci od dob sládkovců. Pánové, já si myslím, že to opravdu přeháníte," rozčiloval se předseda klubu ODS Petr Tluchoř.

Čtěte více: Chováte se jako Sládek, obvinila ODS sociální demokraty

"My čelíme vašemu pokusu brutálně zostřit politické poměry ve sněmovně půl roku před začátkem českého předsednictví," vrátil mu to místoředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

"Prosím, pane předsedající, aby na mne pan ministr Bursík nepokřikoval, není na pastvě," zaznělo dokonce z úst předsedy komunistů Vojtěcha Filipa poté, co se Bursík ohradil proti jeho výtce vůči zeleným. Filip je obvivnil, že nesplnili volební slib daný voličům, když se přiklonili po volbách k pravici. Bursík na to reagoval slovy, že je to nesmysl. .

"Chápu opozici, že chce dát najevo nespokojenost, ale všechno má svoji míru," reagovala na situaci lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. Právě její návrh, který byl původně na programu sněmovny, má umožnit osvobodit od poplatků u lékaře novorozence.

Dále čtěte:
Koalice vyhlásila opozici válku o funkce ve sněmovně
Zelení odmítli křeslo místopředsedy sněmovny

 

Právě se děje

Další zprávy