Julínkův plán na privatizaci pojišťoven: Vyvlastnit

Petr Holub
11. 6. 2008 0:00
Víme, co stojí v tzv. transformačním zákoně

Praha - Podařilo se vysvětlit poslední tajemství zdravotnické reformy.

Na otázku, kdo, kdy a jak bude privatizovat zdravotní pojišťovny a co se stane s 30 miliardami na jejich účtech, odpovídá tzv. transformační zákon, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Čtyři paragrafy změní zdravotnictví

Transformační zákon slíbil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek koaličním expertům už v dubnu, jeho slib upřesnil šéf ministerské legislativy Martin Plíšek s tím, že zákon dodá do 13. května.

Termín se stále odkládá: "Zatím jsme nic nedostali," říká poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Čtěte více: Julínek dál tají plán, jak privatizovat pojišťovny

Julínkův mluvčí Tomáš Cikrt sliby zpochybňuje: "Ministerstvo zdravotnictví nedávalo médiím ani poslancům žádné závazné termíny. Také nedochází k žádnému odkládání. Příprava paragrafovaného znění nyní finišuje."

Co si myslí blogeři o transformaci zdravotnictví

Foto: Aktuálně.cz
Hana Brixi:
Cíle reforem jsou neslučitelné. Řešení mimo dosah ideologů
Foto: Aktuálně.cz
Václav Hořejší:
Zcela jsem naletěl profesionálně připravenému dehonestujícímu materiálu!
Foto: Aktuálně.cz
Petr Holub:
Tunel za 200 miliard? Jde o víc

Aktuálně.cz získalo transformační zákon v paragrafech, ve skutečnosti však nejde o zákon, ale čtyři paragrafy připojené na závěr jiného reformního zákona o zdravotních pojišťovnách.

"Budeme i nadále požadovat speciální zákon," naznačuje možnost dalšího koaličního sporu expert KDU-ČSL Petr Fiala.

Určeno k přerozdělení

Z paragrafů je zřejmé, že ministerští právníci dávají hlavní roli při privatizaci svému úřadu. Ministr zdravotnictví přinejmenším načas zaměstnanecké pojišťovny ovládne a získá většinu peněz z jejich účtů. Koncem roku přitom budou mít pojišťovny 35 miliard korun přebytků.

Třicetikorunový poplatek u lékaře, který zavedl ministr Tomáš Julínek, nenechal v klidu ani lidovou tvořivost.
Třicetikorunový poplatek u lékaře, který zavedl ministr Tomáš Julínek, nenechal v klidu ani lidovou tvořivost. | Foto: Aktuálně.cz
Hlavní problém transformace:
Julínkova reforma zdravotnictví narazila na ústavu

Paragrafovaný zákon potvrzuje už dříve zveřejněný obecný scénář. Zákon přinutí stávající pojišťovny, aby založily dceřiné akciové společnosti, kterým předají smlouvy s lékaři, nemocnicemi i dalšími obchodními partnery. Od července 2009 tak akciové společnosti převezmou pojišťovací agendu, pokud splní licenční podmínky stanovené zákonem.

Jak se prodají pojišťovny

  • Stávající zaměstnanecké pojišťovny založí akciové společnosti. Základním majetkem bude částka nejméně 100 milionů korun.
  • Peníze z fondu prevence (cca miliardu korun) převedou do dubna 2009 depozitáři (nějaké bance).
  • Akciové společnosti získají od obchodního rejstříku podmíněnou licenci.
  • Licence získá účinnost v červenci 2009, pokud akciová společnost splní všechny požadavky zákona o zdravotních pojišťovnách.
  • Nová akciová společnost získá rezervní fond uložený u depozitáře.
  • Zároveň ministerstvo zdravotnictví navrhne likvidaci stávajících pojišťoven a jmenuje do každé z nich likvidátora.
  • Likvidátor zaplatí za zdravotní služby z minulého období.
  • Likvidátor prodá akcie pojišťovny ve veřejné dražbě, případně vybranému zájemci za předem stanovenou cenu. Zisk z dražby půjde na speciální účet v ČNB.
  • Předkupní právo na pojišťovnu mají někdejší zakladatelé případně jejich právní nástupci.
  • Nepoužité peníze ze základního fondu (u jedné pojišťovny v řádu miliard) se pošlou na zvláštní účet ministerstva zdravotnictví.
  • Zbytkový majetek bude vyplacen někdejším zakladatelům na úhradu jejich pohledávek případně převede na zvláštní účet ministerstva zdravotnictví.

Celý majetek s výjimkou rezervního fondu však zůstane mateřským firmám, které ministerstvo ihned pošle do likvidace. Likvidátor, kterého jmenuje sám ministr, bude řídit jejich další osud. Bude platit závazky z minulého období a zařídí aukci akcií dceřiných společností. Zisk převede na zvláštní účet v ČNB.

Na účtech mateřských pojišťoven ovšem zůstanou miliardové přebytky z minulých let. Ty získá na speciální účet ministerstvo zdravotnictví. O jejich dalším osudu zákon neříká nic přesného, jsou prý určeny "k přerozdělení".

Příliš složité vyvlastnění

Podrobnější popis transformace skrývá i další nejasnosti.

Návrh především neodstranil hlavní námitky jejích kritiků. Pokud státem určený likvidátor prodá majetek pojišťovny v aukci a výnos převede na státní účet, jde podle právníků, kterých se Aktuálně.cz dotázalo, o jednoznačné vyvlastnění.

Tento postup mohou napadnout před běžným či ústavním soudem pojištěnci likvidované pojišťovny případně firmy, které pojišťovny počátkem devadesátých let zakládaly. Transformační paragrafy se tomu chtějí vyhnout tím, že slibují vyplatit zakládajícím společnostem náhradu za případné investice a nabízejí předkupní právo na pojišťovny.

Ministr Julínek už dříve oznámil, že výnos z transformace rozdělí všem českým občanům. Na průměrnou rodinu prý vyjde 10 tisíc korun. Tím chce uklidnit pojištěnce.

Vláda ovšem může vyvlastňovat jednodušším způsobem.

Šibeniční termíny

Zákon také nepočítá s možností, že nová akciová společnost nedostane prvního prosince licenci. Není pak jasné, co se stane s jejími pojištěnci ani kdo bude platit zdravotníkům, kteří s ní podepsali smlouvu. Není také jasné, jestli její likvidovaná matka bude potom moci využívat majetek své dcery, například rezervní fond a základní kapitál.

Získat licenci přitom není úplně jednoduché. Žadatel musí předložit svůj obchodní plán a prokázat, že se dá uskutečnit. Jeho součástí musí být návrhy pojistných plánů, finanční rozvaha a záruka solventnosti. Žadatel si musí dát pozor i na to, aby se členové jeho statutárních orgánů nedostali do střetu zájmů. Pokud by například fungovali v jiné zdravotnické firmě, musí to nahlásit.

Licenci uděluje nově zřízený Úřad pro dohled nad pojišťovnami, odpovědět musí do 90 dnů od doručení žádosti. Řízení se může prodloužit, pokud úředníci nebudou s některými údaji spokojeni. Na opravu bude nejméně sedm dnů.

Zájemci o licenci by tak měli odeslat žádost nejpozději do konce února, tedy do dvou měsíců od schválení zákona.

Riziko v koalici

Transformaci pojišťoven považují experti všech vládních i opozičních stran za nejdůležitější krok zdravotnické reformy, která svým významem překračuje transformaci univerzitních nemocnic. Právě pojišťovny rozdělují 200 miliard korun ročně, kterými Češi financují své zdravotnictví.

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek
Předseda vlády ČR Mirek Topolánek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Překvapivé rozhodnutí:
Topolánek zastavil Julínka: Změna nemocnic nebude

S převodem univerzitních nemocnic na akciové společnosti Julínek neuspěl u premiéra. Změnit pojišťovny na akciové společnosti mu ale nikdo zakázat nemůže, protože s tím počítá programové prohlášení vlády. Ve vládním programu se však nic nepíše o privatizaci pojišťoven. Menší vládní strany tedy mohou zastavit transformaci pojišťoven právě protesty proti jejich prodeji.

Transformační zákon se nezmiňuje o největší, Všeobecné zdravotní pojišťovně. Ministr už dříve oznámil, že bude speciálním zákonem převedena na státní akciovou společnost.

Dále čtěte:
Topolánek bojuje o sněmovnu. Obětuje i část reforem
Padne víc poplatků, než chce Julínek? ČSSD chystá atak
Odbory: Bude generální stávka kvůli Julínkově reformě

 

Právě se děje

Další zprávy