Padne víc poplatků, než chce Julínek? ČSSD chystá atak

Martina Macková
10. 6. 2008 0:00
Máme zákaz měnit návrh, říká Hovorka
Lidovečtí poslanci - Michaela Šojdrová (na snímku) a Ludvík Hovorka se otevřeně postavili proti poplatkům u lékaře i privatizaci zdravotních pojišťoven.
Lidovečtí poslanci - Michaela Šojdrová (na snímku) a Ludvík Hovorka se otevřeně postavili proti poplatkům u lékaře i privatizaci zdravotních pojišťoven. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poplatky u lékaře mohou být nakonec zrušeny u většího okruhu pacientů, než po těžkých koaličních vyjednáváních připustil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a ODS.

Cestu k tomu otevřela dohoda koaličních poslanců, že dojednanou změnu - zrušení poplatků pro novorozence - prosadí ve sněmovně návrhem lidoveckých zákonodárců vedených Michaelou Šojdrovou, a nikoli přes zcela nový návrh ministra Julínka.

Oba návrhy mají sice totožný dohodnutý obsah, rozdíl je v tom, že návrh lidovců už leží ve sněmovně a může se projednat na právě probíhající schůzi, na níž koaliční poslanci už několikrát hlasovali proti návrhům a zájmům vlády.

Ministr Julínek plánoval předložit svůj návrh na změnu poplatků v srpnu.

Atak na výboru

Zákon o změně v poplatcích chtějí poslanci projednat už ve středu. Pak by se kvůli němu mimořádně sešel zdravotní výbor a v pátek by mohla být změna definitivně ve zrychleném řízení schválena.

Rychlejší projednání bude prosazovat koalice. Opozice se ale pokusí do zákona dostat zrušení dalších poplatků, než si dohodla koalice.

"Zcela určitě se o to pokusíme," potvrdil Aktuálně.cz poslanec a šéf zdravotního výboru David Rath (ČSSD).

Právě ve zdravotním výboru ale mohou kromě plánovaných změn z koaličních jednání lehce přidat další změny i opoziční poslanci. Samotná koalice tam chce rozšířit návrh Šojdrové na neplacení u kojenců také o dárce orgánů a zdravotní vyšetření nařízená soudem.

Každý hlas rozhoduje

Záleží ale na účasti poslanců. Ve výboru má sice koalice díky Michalu Pohankovi, který hlasuje většinou s vládou, nyní mimořádně o jeden hlas víc než opozice, to by však museli koaliční poslanci příjít v plném počtu.

"Je to tak dohodnuto," řekla Aktuálně.cz Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Foto: Aktuálně.cz
Blog Václava Hořejšího:
Bezplatné znamená, že se za to zaplatí, rozhodl Ústavní soud

Není ovšem také stoprocentně jisté, zda lidovečtí poslanci nepodpoří návrhy ČSSD, které půjdou ještě dál.

Ve výboru lidovce zastupuje Ludvík Hovorka, velký kritik zdravotních reforem ministra Julínka, a také Jiří Carbol, který už dříve uvedl, že kvůli neochotě ODS podpořit přísnější přístup státu k potratům, pro něj nebude samozřejmostí hlasovat pro Julínkovy návrhy.

Premiér Topolánek a ministr zdravotnictví Julínek se v předsálí Ústavního soudu namířeným objektivům vyhýbali.
Premiér Topolánek a ministr zdravotnictví Julínek se v předsálí Ústavního soudu namířeným objektivům vyhýbali. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Sledovali jsme online, jak politici vypovídali o poplatcích před Ústavním soudem
Rychetský zase nesouhlasí s verdiktem svého soudu

Navíc při současné nejisté většině, jíž koalice ve sněmovně disponuje, je možné, že budou i na plénu odhlasována ještě další zrušení poplatků než ta, která stojí v návrhu nyní.

Dvě poslankyně Strany zelených, Věra Jakubková a Olga Zubová, už hlasovaly s opozicí v případě zákona, který se týkal zákazu privatizace fakultních nemocnic a navíc prohlásily, že zvažují odchod z klubu zelených.

Čtěte více: Jak se koalice přela, čí návrh půjde do sněmovny

Šance pro socialisty

Socialisté na výboru předloží návrhy, které už vláda minulý týden zamítla. Právě stínový ministr zdravotnictví Rath se už nechal slyšet, že projednávání koaliční předlohy pro něj bude dobrou příležitostí se přece jen prosadit.

ČSSD chce, aby od poplatků byly zcela osvobozeny děti do 18 let, nepracující důchodci a lidé s nízkými příjmy.

"Určitě bychom podpořili návrh Michaely Šojdrové a k tomu načetli náš návrh," uvedl tento týden.

Změny a cizí návrhy zakázány

Koalice tak musí věřit, že její poslanci dodrží dohodu lídrů, že jiné návrhy než koaliční nepodpoří. 

Čtěte více: Na čem se v poplatcích dohodla koalice

Lidovec Ludvík Hovorka však například nad koaliční dohodou o poplatcích řekl, že jde o velmi hubený výsledek.

"V dohodě je napsáno, že se nebude během jednání ve sněmovně na tomto návrhu nic měnit. Tento závazek mi pro poslance přijde nesmyslný," řekl Hovorka Aktuálně.cz.

Sám nepotvrdil, že má v plánu dohodu porušit. "Zvážím vše, podle situace," řekl jen.

"Dohodli jsme se v klubu, že tento návrh podpoříme. Je to dobrý kompromis a další změny budou následovat. Jestli je a chce být kolega součástí klubu, bude hlasovat pro," říká na to Michaela Šojdrová.

Otazník: Melčák a Pohanka

Nejisté jsou také postoje dvou bývalých poslanců sociální demokracie Miloše Melčáka a Michala Pohanky, kteří pomohli vládě získat důvěru. V tomto případě jsou spoluautory návrhu, jímž bude sněmovna zdravotnické poplatky měnit. 

"Kdyby bylo na mě, děti by rozhodně měly být osvobozeny," řekl Aktuálně.cz Melčák, vzápětí však dodal, že vše záleží na koaliční dohodě. Ta se zrušením poplatků u dětí do 6 let počítá až od příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy