Topolánek ztratil většinu ve sněmovně, nedělá proto nic

Petr Holub
4. 6. 2008 23:55
Topolánkova strategie dělat co nejméně může být účinná
Ani koalice vedená premiérem Topolánkem, ani opozice, v jejíž čele stojí předseda ČSSD Jiří Paroubek, nemají v současnosti v Poslanecké sněmovně spolehlivou většinu
Ani koalice vedená premiérem Topolánkem, ani opozice, v jejíž čele stojí předseda ČSSD Jiří Paroubek, nemají v současnosti v Poslanecké sněmovně spolehlivou většinu | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Analýza - Koalice chce další funkce ve sněmovně, protože se potřebuje ujistit, že sněmovnu ještě ovládá. Opozice je však dost silná, aby každou snahu koalice účinně torpédovala.

Demonstrace koaliční síly a jednoty má zakrýt její rozklad, který se prohloubil i na této schůzi sněmovny.

Vláda bez rizika

Premiér Mirek Topolánek se už musel smířit s tím, že zákony prosadí jen se souhlasem svého osobního nepřítele, poslance Vlastimila Tlustého. Exministr financí se svými dvěma spojenci jen během úterka zablokoval dvě vládní předlohy: církevní restituce a zákon proti diskriminaci.

Vznik křídla rebelů v ODS vládě prakticky znemožňuje prosadit jakýkoli významný zákon.

Topolánek se o to také už nesnaží. Osobně poslal k ledu novou normu o zpravodajských službách, v nedohlednu je smlouva o radaru, další kroky penzijní reformy či revize zákoníku práce.

Sněmovna.
Sněmovna. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Boj o sněmovnu eskaluje, ministři ruší služební cesty

Premiér nechce riskovat ve sněmovně, kde je téměř nemožné sehnat většinu. Opatrný bude nejméně do listopadu. Pokud chce na kongresu obhájit místo předsedy ODS, musí tam vystoupit jako premiér. O místo by však mohl přijít, kdyby porážek přibývalo a pokud by prohrál několik důležitých zákonů.

Nevypočitatelná sněmovna

Zásadní rozkol v koalici způsobil vznik Tlustého frakce. Její členové trvají na důsledném plnění volebního programu ODS. Jejich představy například o antidiskriminačním zákoně, restitucích, nebo daních se nemohou protnout s politikou menších stran.

A čím víc je Tlustý slyšet, tím víc se poslanci menších stran rozpomínají na vlastní volební programy. Proto Zelení vytrvale odmítají radar a lidovci požadují neziskové nemocnice.

Premiér nemůže proti Tlustému ani rebelům z menších stran zasáhnout. Tlustý je pod ochranou své krajské organizace, zástupci menších stran dobře vědí, že jsou nenahraditelní, pokud chce Topolánek politicky přežít rok 2008.

Ondřej Liška a Kateřina Jacques během jednání Republikové rady Strany zelených.
Ondřej Liška a Kateřina Jacques během jednání Republikové rady Strany zelených. | Foto: Ondřej Besperát
Zelení míří do vedení sněmovny. Má to být Jacques

Proto si může šéf lidovců Jiří Čunek dovolit vyhrožovat rozpadem koalice, pokud ministr zdravotnictví Tomáš Julínek nezastaví převody fakultních nemocnic na akciové společnosti.

Na druhé straně, ani Tlustý ani rebelující poslanci menších stran nemají zájem vládu svrhnout. 

Proto všichni poslanci připouštějí, že sněmovna je nestabilní a nejde předpovědět, jak se bude chovat. Dokladem, je zkušenost posledních dvou dní, kdy poslanci neustále zpochybňují hlasování, kdy rozhoduje jediný hlas a kluby se ho snaží sehnat pro další pokus.

O Topolánkovi rozhodnou daně a zdravotnictví

Topolánkova strategie dělat co nejméně může být v něčem účinná. Bere totiž opozici prostor k protivládním útokům v kampani pro krajské a senátní volby.

Přesto vláda nabídne ČSSD a KSČM dvě dobré příležitosti. Na srpnové schůzi sněmovny má být předložena zdravotní reforma, v září plán ministra financí, jak snížit v příštím roce občanům sociální pojistné.

Ministr vnitra Ivan Langer je v současnosti jediným ministrem vlády, který dokáže své návrhy ve sněmovně bezpečně prosadit
Ministr vnitra Ivan Langer je v současnosti jediným ministrem vlády, který dokáže své návrhy ve sněmovně bezpečně prosadit | Foto: Ondřej Besperát

Přitom zdravotní reformu odmítají lidovci a zelení, Kalouskův daňový plán naopak Tlustý.

V obou případech ale není zbytí, protože hoří termíny. Reforma zdravotnictví je vlajkovou agendou celé vlády a musí se rozběhnout v lednu. A pokud se do ledna nezmění daňové předpisy, zvýší se většině českých zaměstnanců daně z příjmu.

Topolánkův post tak může ohrozit i běžná obstrukce, když si například opoziční poslanci vyžádají na prostudování zákonů 90 dnů, tedy o 30 víc než obvykle.

Zvláštní případ Langer

Vyhnout se úskalím v rozbouřené sněmovně dnes dokáže z ministrů pouze šéf vnitra Ivan Langer. Neváhal upravit zákon o policii podle požadavku rebelů kolem Tlustého. Ti především odmítli snahu omezit platby pojišťoven při některých typech nehod.

Opoziční ČSSD zase vstřícně hodnotí zákon o eGovernmentu i další chystané zákony, které mají převést státní správu z papíru na internet. Základem je dohoda, podle níž správu státního internetu převezme Česká pošta, jejíž ředitel má blízko k sociální demokracii.

Do kategorie společných zájmů patří domluva obou velkých stran, že letos schválí výroční zprávu České televize. Pokud by ji sněmovna odmítla, padla by Rada ČT.

Hejtmani: premiéra neznáme

Topolánkovými neúspěchy nejvíc trpí dvanáct hejtmanů za ODS, kteří budou obhajovat své posty koncem října. Klesající popularitu vlády i premiéra by podle nich mohly zachránit dílčí úspěchy a rekonstrukce vlády.

Foto: Ondřej Besperát
Koalice vyhlásila opozici válku o funkce ve sněmovně

Topolánek však jejich přání těžko splní, protože ani v jednom případě by se nevyhnul vážným konfliktům. Navíc nechce rezignovat právě na zdravotnickou reformu, která vyvolává zdaleka nejvíc sporů.

Hejtmani se proto nebudou při volební kampani hlásit ke svému premiérovi. Občany budou chtít získat na svou stranu tím, že budou slibovat zlepšení každodenních starostí.

Ani výrazná porážka ODS při krajských volbách přitom Topolánkův post stranického předsedy neohrozí, pokud přežije jako premiér politické poryvy ve sněmovně. Rozdělit funkci premiéra a stranického předsedy odmítá ve výkonné radě ODS jasná většina.

A pokud zůstane předsedou ODS po listopadovém kongresu, bude pověřen rekonstrukcí vlády, i kdyby se současná koalice rozpadla.

 

Právě se děje

Další zprávy