Lidovci sepsali, jak Julínek koalici utajuje reformy

red dom
4. 6. 2008 10:50
Zveřejnili kalendárium Julínkových nesplněných slibů
Poslanec Ludvík Hovorka je jedním z hlavních kritiků  zdravotnických reforem
Poslanec Ludvík Hovorka je jedním z hlavních kritiků zdravotnických reforem | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Lidovci se ohradili proti tomu, jak s nimi ministr zdravotnictví Tomáš Julínek projednává zákony, které mají tvořit druhou část jeho zdravotnických reforem.

Jejich celostátní výbor konstatoval, že ministerstvo například, navzdory mnoha příslibům, dosud nepředložilo paragrafované znění navrhovaných zákonů ani slibovaný zákon o transformaci zdravotních pojišťoven.

Lidovci k tomu zveřejnili i kalendárium svých požadavků, které k reformám vznesli, ale ministr Julínek je dosud nesplnil.

Třicetikorunový poplatek u lékaře, který zavedl ministr Tomáš Julínek, nenechal v klidu ani lidovou tvořivost.
Třicetikorunový poplatek u lékaře, který zavedl ministr Tomáš Julínek, nenechal v klidu ani lidovou tvořivost. | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte celé:
Kalendárium Julínkových slibů o zdravotnické reformě

Jedna z hlavních částí reforem, transformace fakultních nemocnic v akciové společnosti, už se navíc rozběhla díky ministrovým rozhodnutím, která koaličním partnerům nesdělil. Lidovci proto pověřili svého předsedu Jiřího Čunka, ať Julínka přiměje k tomu, aby všechny podobné kroky vedoucí k přeměně nemocnic zastavil do chvíle, než bude hotov a projednán v koalici zákon o univerzitních nemocnicích.

Čtěte více: Proti Julínkovi už stojí lidovci i všechny fakulty

Z kalendária Julínkových slibů vyplývá, že lidovci ministrovi nevěří. "Z informací které máme k dispozici, chystá ministerstvo zdravotnictví vytvoření akciových společností z fakultních nemocnic a státních zdravotnických zařízení exekutivní tedy mimoparlamentní cestou s využitím zákona č. 92/91 Sb., o velké privatizaci, nebo zákona č. 219/2000 Sb., o majetku státu," uvádějí mimo jiné.

Čtěte více: Fakultní nemocnice čeká privatizace

Nedůvěru vůči ministrovi zdravotnictví, který ve vládě zastupuje ODS, dali lidovci najevo už v úterý ve sněmovně.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Blogy Václava Hořejšího k Julínkovým reformám

Nechtějí, aby ministr vypracovával návrh, podle něhož by se měly zrušit zdravotnické poplatky pro novorozence. Místo toho nabízejí vlastní novelu, která už je hotová a která by stejné poplatky zrušila.

Julínek označil kvůli tomu KDU-ČSL za stranu, která nedodržuje dohody.

Čtěte více: Dohoda nad poplatky už sice je, ale koalice se zase pře

 

Právě se děje

Další zprávy