Reforma výzkumu narazila, ministři hájí své peníze

Petr Holub
4. 6. 2008 17:20
Reforma výzkumu se zřejmě o několik týdnů zdrží
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Každým rokem dvě miliardy navíc může očekávat výzkum od české vlády. Zatím však nemá nic jisté, protože vláda se nad rozpočtovým výhledem do roku 2011 nepohodla.

Tím se zdržuje reforma výzkumu, která má začít v lednu 2009. Vedle nového zákona, který ještě ve vládě nebyl, ji tvoří právě nový systém, jak přidělovat státní peníze.

Říman a Langer jako vítězové

Spory nepřekvapily, většina resortů má rozdělovat menší výzkumné dotace, než dosud. Jednoznačně může být spokojený ministr průmyslu Martin Říman. Jemu a jeho nástupcům se zvýší letošní třímiliardová dotace za tři roky o třetinu.

O peníze naopak přijdou ostatní ministři, kteří dosud rozdělovali významné částky přes půl miliard korun: zemědělství, zdravotnictví, životního prostředí. O peníze přijdou i další (práce, doprava, zahraničí), u kterých však nejde o významné částky.

Těžko může být spokojena Akademie věd, která bez ohledu na inflaci za tři roky dostane méně než letos.

Do první výzkumné ligy se naopak dotahuje ministr vnitra Ivan Langer: oproti letošním 45 milionům bude jeho úřad za tři roky rozdělovat téměř 600 milionů. Víc peněz bude kontrolovat také resort kultury.

Rozporné mohou být pocity ministra školství Ondřeje Lišky: jeho úřad dostane za tři roky o 2,5 miliardy navíc. Ovšem z toho dvě miliardy půjdou na výzkum jen zprostředkovaně: mají se za ně postavit nové výzkumné ústavy či nakoupit drahé přístroje.

Nejdříve řekni, jak vyděláš

Přesuny mezi kapitolami jsou nástrojem reformy, která chce naučit výzkumníky, jak využívat svých objevů v ekonomické praxi.

Nebudou se jim tedy zvyšovat peníze na běžný provoz výzkumných ústavů, ale dostanou větší šanci bojovat o granty, vypsané na konkrétní projekty.

Proto má co nejvíc peněz dostat Grantová agentura České republiky, kterou bude napříště kontrolovat sám premiér. Agentura dostane za tři roky skoro o dvě miliardy navíc, než letos. Miliardu z toho přitom dostane Technologická agentura, jejíž granty dostanou jen ti výzkumníci, kteří seženou další finance od soukromých firem.

Právě o tyto peníze přijdou poražená ministerstva, resp zrušená Grantová agentura Akademie věd..

Bursík na trestné lavici

Ministr zemědělství Gandalovič a jeho kolega Julínek na poslední chvíli zachránili po dvou stech milionech, které smějí rozdělovat i v příštích letech.

Například Julínek tak zajisti, že v nemocnicích přežije klinický výzkum, který by nebyl financován farmaceutickými firmami.

Vladimir Putin na výroční tiskové konferenci v Kremlu
Vladimir Putin na výroční tiskové konferenci v Kremlu | Foto: Vesti
V souvislostech:
Putin slíbil ruským vědcům miliardy. Aby neodcházeli

Hůře dopadl ministr životního prostředí Bursík, který má přijít o všechny peníze, navíc s přísnou výtkou z vládního materiálu:

"V dalších letech budou prostředky na nové projekty poskytovány přes Technologickou agenturu, což je vzhledem k opakovanému neplnění zákonem stanovených termínů ze strany ministerstva jediný krok, jak zajistit aplikovaný výzkum a vývoj v oblasti životního prostředí."

Vedle Grantové a Technologické agentury mohou soutěže o nové granty vypisovat právě ministři průmyslu a vnitra, vedle nich získá menší částku i ministr kultury.

Čekání na kafemlejnek

Vedle tzv. účelových peněz na jednotlivé projekty se stejná částka rozdělí na provoz výzkumných týmů. V naprosté většině půjde o peníze pro ústavy na univerzitách a v Akademii věd. Právě tyto částky se nebudou během tří let zvyšovat.

Výzkumníci však musí počítat s tím, že se dotace významným způsobem přerozdělí. Ústavy v Akademii věd a na univerzitách dostaly v roce 2005 od ministryně školství Petry Buzkové příslib dotací na tzv. výzkumné záměry pro příštích pět až sedm let. To se má změnit v roce 2010, kdy vědci dostanou jen dvě třetiny slíbených peněz, v roce 2011 už pouze třetinu.

Zbytek se dorovná podle systému hodnocení, kterému akademici neoficiálně říkají "kafemlejnek". Výsledky jejich práce (publikace v prestižních časopisech, knihy, patenty) budou bodovány a nejvíc peněz dostane ten, kdo získá nejvíce bodů.

Systém hodnocení však vládní experti dodají až koncem měsíce.

Měsíční odklad

Kritika nespokojených ministrů byla nakonec dost velká, aby premiér svůj návrh výzkumných rozpočtů stáhl. Původně chtěl výzkumné peníze projednat bez připomínkového řízení, nakonec však ustoupil a rozeslal materiál ministerstvům k připomínkám.

Tím se může jednání zdržet až o měsíc.

 

Právě se děje

Další zprávy