Havel vyzval, ať lidé v Praze nevolí ODS

him, eli,djl
1. 6. 2008 9:40
Exprezident kritizuje podobu a růst metropole
Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru
Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru | Foto: Reuters

Praha - Bývalý prezident tvrdil, že se do domácí politiky nechce zapojovat, nebo se aspoň  snažil vyhýbat konkrétním prohlášením. To ale skončilo v sobotních LN, pro které sepsal text s jasným poselstvím:  Nevolte v Praze ODS.

Impulsem mu k tomu byl spor o pražské kulturní granty, proti jejichž podobě protestují zejména divadelníci. V petici Za Prahu kulturní, pod kterou se shromáždilo už 26 tisíc podpisů, požadují hlavně zrušení dotace na vstupenku, oddělení komerčního od neziskového sektoru, odvolání radního pro kulturu Milana Richtera a záchranu divadel, jež nový systém ohrozil (Semafor a Archa).

Primátor Prahy Pavel Bém a ředitel Dopravního podniku Martin Dvořák slavnostně otevírají čtyři a půl kilometru trasy pražského metra.
Primátor Prahy Pavel Bém a ředitel Dopravního podniku Martin Dvořák slavnostně otevírají čtyři a půl kilometru trasy pražského metra. | Foto: Ondřej Besperát

„Zápas menších pražských divadel, galerií a podobných institucí o přežití není bojem o několik milionů. Je to zápas o smysl a charakter státu," napsal v úvodu exprezident a dramatik.

Právě v Divadle Archa měla 22. května světovou premiéru jeho nejnovější hra Odcházení a právě na tiskové konferenci k ní poprvé kritizoval radního Richtera, který podle divadelníků nese na novém systému největší vinu.

Podpora je základ identity

Stát, samospráva a vůbec různé způsoby lidského sdružování jsou podle Havla charakterizovány mezi jiným i způsobem a mírou přerozdělování peněz jedněch ve prospěch druhých.

Čtěte také: Divadelníci: Protesty proti radnici budou pokračovat

A řadu příkladů z této oblasti končí tím, že lidé, kteří nechodí do divadla, přispívají na jeho existenci, a ti, kteří hodně vydělají na různých lidových show, přispívají na existenci tak či onak experimentálních či avantgardních scének, které navštěvuje promile populace.

Foto: Aktuálně.cz

"Způsob, důmyslnost, předvídavost a kultura tohoto přerozdělování zakládá identitu toho či onoho společenství, toho či onoho státu, té či oné politické síly. Je smutné, že takové banality je dnes třeba připomínat právě v Praze," pokračuje dramatik.

Praha je jako rakovina

Bohatý a pluralitní duchovní život má podle Havla zásadním a praktickým účelem nevysvětlitelný význam pro budoucnost národa i lidského rodu. Ale může mít i další význam. „Dalo by se říct, že větší svoboda některých se proměnila ve svobodu všech," vzpomíná na éru malých divadel v 60. letech.

Havel kritizoval i bezkoncepční urbanistický rozvoj Prahy: město se prý šíří jako rakovina do všech stran a je to skrumáž nahodilých staveb. Historické jádro města se vylidňuje, mnoho hrozných věcí se děje jménem rozvoje turismu, dokonce i divadla by měla být přizpůsobena nárokům turistů.

„Já si ale myslím, že do Prahy - půjde-li to tak dál - přestanou turisté pomalu jezdit," konstatuje a v závěru už nenechá nikoho na pochybách, kam svým textem míří. 

„Ve městě, kde jsou každý den zácpy a které každá malá nehoda v jeho středu dopravně ochromí, by chtěli pořádat olympijské hry,"  píše a končí: Co dělat? Nenapadá mne nic lepšího než doporučit Pražanům, aby v blížících se volbách nevolili stranu, která už tak dlouho Praze vládne a která už tolik nedobrého dopustila, pokud se na tom přímo osobními zájmy svých pražských předáků nepodílela."

ČSSD odsoudila kulturní politiku ODS

"Pokud je mi známo, Václav Havel nikdy nevolil ODS a vždy stál za aktivitami, které měly za cíl ODS poškodit. Připomenout mohu Děkujeme odejděte, Vizi 97, Impuls, ale i Sarajevo. V tomto ohledu mě nepřekvapuje," reagoval na text pro Aktuálně.cz pražské primátor Pavel Bém.

"Trochu mne mrzí, že argumenty pana exprezidenta si příliš nezadají se socialistickou agitkou, která neslyší jinou pravdu, než svoji, a podporuje skupinku vyvolených, lepších anebo moudrých či spravedlivých lidí v tomto případě jednu ze skupin umělců. Tvrdím, že obě nesvářené skupiny mají svoji pravdu a mají na ni právo," doal s tím, že "pan Havel se mýlí téměř ve všem, co píše".

Na rozruch kolem pražské kultury reagovali i sociální demokraté. Na své sobotní programové konferenci přijali rezoluci, která naopak chování pražských radních odsuzuje. "Současnou grantovou politiku města Prahy pokládáme za jednoznačnou chybnou," stojí v ní.

“Za šest let, co jsem byl náměstkem na radnici, jsem nic takového nezažil,” řekl k tomu Paroubek. “Ta neschopnost reflexe je zřejmá u Národní knihovny a u divadelníků to přerostlo do obludných rozměrů. Vymstí se jim to,” dodal.

Václav Havel
Václav Havel | Foto: Martin Boubín

Strana v textu ODS poradila zároveň, jak situaci vyřešit. "Praha měla definovat síť veřejných kulturních organizací, které zajišťují uchování a rozšiřování kulturního dědictví, a jasně odlišit financování ziskové a neziskové sféry," myslí si ČSSD.

Předsedkyně zastupitelského klubu Strany zelených Petra Kolínská sice komentář nečetla, ale o smyslu jeho obsahu nepochybuje. „Tomuto vyjádření se nedivím. S panem prezidentem v názorech velmi často souzníme," řekla Aktuálně.cz

Ani její strana, ke které má Havel blízko, by to ale neměla brát jako přímou podporu, upozorňuje Petr Just z Metropolitní univerzity Praha.

Politolog vylučuje, že by se jednalo o Havlův návrat do politiky. "Havel už v době, kdy odcházel, věděl, že se z politiky nestáhne úplně, že se nadále bude k dění více či méně vyjadřovat," řekl Aktuálně.cz.

"Snaží se tak do procesu politického rozhodování zapojit širší občanskou společnost. Ale jeho počínání dominantní pozici ODS v Praze nijak neohrozí," dodal s tím, že Havlův text pokládá za spontánní.

"Je nutné si uvědomit, že je divadelník s přímým kontaktem a osobními vazbami na malá divadla," vysvětlil Havlovo vyjádření.

 

Právě se děje

Další zprávy