ČSSD má nový program. Chce překročit vlastní stín

Petr Holub
30. 5. 2008 0:00
Strana chce být přátelská ke všem
Foto: Ondřej Besperát

Pardubice - Na jedné straně lidová veselice, na straně druhé schválení nového programu.

Obě součásti víkendové konference v Pardubicích mají představit novou tvář ČSSD, stejně přátelskou ke starým i mladým, k chudým i bohatým.

Školky a jesle pro všechny děti, podpora žákům, kteří zaostávají, vysoké školy bez školného, vyšší platy učitelům. Minimální důchod pro osamělé, konec poplatků u lékaře, vyšší bonusy pro rodiny s dětmi, návrat novomanželských půjček.

Jednodušší předpisy pro podnikatele, elektronické aukce při veřejných zakázkách, návrat progresivní sazby daně z příjmu, dostavba Temelína, euro v roce 2012.

Plakát ČSSD, kterým vyzývá k novému stylu v politice
Plakát ČSSD, kterým vyzývá k novému stylu v politice | Foto: ČSSD

Víc než solidarita

Takové jsou sliby, o nichž se nejvíc diskutovalo při přípravě nového stranického programu. Pokud ho sociální demokraté o víkendu schválí, nasadí ho především v parlamentních volbách 2010.

Jeho části však využijí již v podzimních krajských volbách. Podzimní kampaň chtějí zaměřit proti Topolánkově vládě pod hesly typu "Každý získaný hlas ukončí nesmyslné zdražování".

Pokud se díky tomu stane některý člen ČSSD hejtmanem, pokusí se v krajských nemocnicích zrušit poplatky za ošetření i za léky, v každé z nich zajistí celodenní pohotovost včetně zubní.

"Vždy budeme podporovat solidaritu, zároveň chceme naznačit, že přinášíme také úspěch. Evropská unie stojí na sociálnědemokratické politice a Evropanům se daří lépe, než Američanům," vysvětluje smysl programu jeden z jeho autorů Jiří Havel.

Premiér Topolánek a ministr zdravotnictví Julínek se v předsálí Ústavního soudu namířeným objektivům vyhýbali.
Premiér Topolánek a ministr zdravotnictví Julínek se v předsálí Ústavního soudu namířeným objektivům vyhýbali. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Víc než kritika Topolánka

Sociální demokraté získali v posledních průzkumech nápadný náskok před ODS, naposled ohlásili experti CVVM rozdíl 11 procent.

"Bral bych ta čísla s nadhledem," říká autor průzkumu Daniel Kunštát. Sociální demokraté podle něho šikovně využívají témata, která negativně hodnotí většina společnosti bez ohledu na stranickou příslušnost, především Julínkovu reformu a Čunkovu aféru.

"Možná bude k vítězství ve volbách v roce 2010 stačit jen negativní kampaň, ale těžko je možné udržet desetiprocentní náskok," míní Kunštát.

Podobný náskok mívají uprostřed volebního období opoziční strany už tradičně. Právě novým programem se sociální demokraté pokusí udržet dnešní sympatizanty i do budoucna.

Pomalejší než Zeman

ČSSD se snaží zopakovat úspěšné tažení do vlády, které podnikla v roce 1998 pod vedením Miloše Zemana.

"Po pádu Klausovy vlády proběhla výměna brutálně a rychle. Byla to hlavně rétorická záležitost, když Zeman získal protivládní kritikou protestní hlasy," připomíná situaci před deseti lety politolog Milan Znoj z Karlovy univerzity.

Dnes je značná část veřejnosti rozčarována z Topolánkovy vlády a sociální demokraté mají novou šanci. Musí však zvolit dlouhodobější strategii a opravdu přesvědčit nespokojené občany, že mají lepší recept, než ODS.

"Především střední třídy si dnes uvědomují, že je důležité chránit veřejný prostor před byznysem. Sociální demokracie jim může pomoci, když odmítá privatizaci zdravotnictví nebo oslabení akademických senátů," naznačuje Znoj možnosti ČSSD, jak udržet současnou podporu.

Paroubek zůstane, hesla se změní

Pokud budou považovat učitelé, lékaři, nebo rodiče s malými dětmi ČSSD za svého přirozeného spojence, mohou sociální demokraté překročit svůj stín. Značná část veřejnosti je totiž stále považuje za stranu nepolepšitelných levičáků, kteří chtějí omezovat svobodu občanů a řídit cizí životy jako komunisté před listopadem 1989.

Jiří Paroubek dole v dole. Snímek z října 2005, kdy jako předseda vlády navštívil Důl Lazy, závod Dukla Ostravsko-karvinských dolů.
Jiří Paroubek dole v dole. Snímek z října 2005, kdy jako předseda vlády navštívil Důl Lazy, závod Dukla Ostravsko-karvinských dolů. | Foto: marketing ČSSD

"Současný předseda Jiří Paroubek takovou změnu nesymbolizuje," připouští Znoj. Nedoporučuje však šéfa měnit, protože se osvědčil jako vhodný typ vůdce do špatného počasí.

"Je dost přímočarý na to, aby v případné spolupráci s komunisty nikdo neviděl snahu o jejich rehabilitaci. Každý ví, že Paroubek KSČM rád nemá a domluví se s nimi jen z pragmatických důvodů," dodává politolog.

Namísto výměny předsedy se proto sociální demokraté chystají změnit hesla, kde se objeví slova jako „svoboda", „soutěž rovných", nebo "úspěch".

 

Právě se děje

Další zprávy