Církve budou až v září. Trio v ODS to chce a může uspět

Kateřina Eliášová
28. 5. 2008 17:10
Rebelové z ODS se sešli s vedením klubu
Vlastimil Tlustý v záři reflektorů.
Vlastimil Tlustý v záři reflektorů. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zákon o církevních restitucích se s velkou pravděpodobností dostane na stůl sněmovny až v září.

Odložit zákon na tento termín chce poslanec Juraj Raninec, jeden ze tří poslanců ODS, kteří přijetí zákona ve sněmovně blokují.

S rebely jednalo ve středu vedení poslaneckého klubu ODS, ale nepřineslo to žádný posun.

"Já jsem navrhoval, abychom se dohodli, že se ten bod vyřadí z pořadu jednání a bude se o tom jednat v září, vedení klubu nesouhlasilo," řekl Raninec. "Bylo by lepší, aby tento návrh přednesl ve sněmovně někdo z vedení klubu. To se ale nestane, takže buď to navrhne někdo z nás tří nebo někdo z opozice," dodal.

Jeho návrh má na plénu sněmovny šanci projít. Hlasy tří rebelů a celé opozice budou při těsných hlasovacích poměrech ve sněmovně stačit. Jde jen o to, zda se opozice k triu v ODS přidá.

"Jestli jsou pevně rozhodnuti bourat koalici a obstrukcí tento klíčový zákon blokovat, tak nám nezbývá než dál jednat, budeme o tom mluvit příští týden na klubu," řekl k tomu účastník schůzky, předseda klubu za ODS Petr Tluchoř.

Další jednání ale podmiňuje tím, že rebelující trio pustí zákon do druhého čtení. "Sněmovní výbory jsou tím pravým místem, kde se dají předkládat další možné změny," dodal.

Drhne to v koalici

Trojice poslanců už ve sněmovně docílila toho, že návrh na vyrovnání s církvemi, se ve sněmovně zadrhl.

Zákon je úhelným bodem programu lidovců - koaličního partnera ODS. A lidovci jej také prosadili do společného programového prohlášení koaliční vlády.

Jan Schwippel
Jan Schwippel | Foto: ODS
Čtěte také:
V ODS sílí rozkol kvůli církevním restitucím
ODS vzkázala rebelům: Neblokujte zákon o církvích!

Rebelové požadují po autorech zákona, aby jasně vysvětlili, jak dospěli k částce 83 miliard, kterými mají být církve odškodněny.

Vláda ale řekla, že zákon je tak, jak je napsán dostatečný. Vyrovnání s církvemi je pro politiky problém, který řeší už více než deset let.

Komise podle Tlustého

Poslanec Vlastimil Tlustý, který je největším kritikem nynějšího návrhu vypořádání s církvemi, nově přišel s tím, že by se měl zákon upravit komplexním pozměňovacím návrhem.

Vlastimil Tlustý v záři reflektorů.
Vlastimil Tlustý v záři reflektorů. | Foto: Ludvík Hradilek
Přečtěte si dokument:
Co vadí Vlastimilu Tlustému na církevním zákoně

Řekl také, že se rýsuje dohoda na vzniku koaliční komise. Ta by Tlustého komplexní pozměňovací návrh posoudila.

Koalice se přikloní ke změně církevních restitucí, rebelové pustí zákon do druhého čtení a pak se jím mohou začít zabývat sněmovní výbory.

"Neshodli jsme se na tom, kdy začne jednání ve výborech. Já jsem navrhoval, že až ve chvíli, kdy bude text takového komplexního návrhu, jinak by výbory neměly o čem jednat," uvedl Tlustý.

Návrh na kompromis

Kompromis by podle Tlustého spočíval v tom, že by byla novelou zákona o půdě provedena standardní církevní restituce podle stejného principu, jako byla provedena u všech občanů podle zákona o půdě.

Druhá část by řešila samotnou odluku církví od státu. "Došlo by k odluce státu a církví, na jedné straně k částečnému vybavení církví finančními prostředky a na straně druhé by skončilo průběžné vyplácení církví, jako je tomu dnes," vysvětlil Tlustý.

 

Právě se děje

Další zprávy