Radar se zase odsouvá. Riceová přijede až v červenci

Kateřina Eliášová
23. 5. 2008 14:15
Původně měla ministryně zahraničí přijet v květnu

Praha - Návštěva, při níž by americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová podepsala česko-americké smlouvy o radaru, se opět o měsíc odsouvá.

Původně měla dorazit do Česka na začátku tohoto měsíce, a když byla její návštěva odložena, hovořilo se o začátku června. Například premiér Mirek Topolánek před měsícem prohlásil, že by ministryně mohla přijet smlouvy podepsat v první dekádě června, ale hned také uvedl, že termín se může změnit.

Redakce Aktuálně.cz nyní zjistila, že návštěva je plánována až na termín v počátku července.

Ministerstvo zahraničí tuto informaci nevyvrátilo.

"Paní ministryně do České republiky přijede podepsat obě smlouvy do dvou měsíců," řekla Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová.

Ředitelka Odboru bezpečnostní politiky ministerstva zahraničí Veronika Kuchyňová Šmigolová, která patří do týmu vyjednavačů o radaru, pak termín zpřesnila.

"Předpokládáme, že Condoleezza Riceová přijede nejspíš začátkem července," uvedla.

Riceová by měla podepsat hlavní smlouvu o umístění radaru v Česku a také smlouvu, která řeší pobyt amerických vojáků a působení amerických firem v České republice.

Vláda tuto středu posvětila hlavní smlouvu o radaru. Všichni členové Topolánkova kabinetu, až na zeleného ministra školství Ondřeje Lišku, byli pro. Liška se při hlasování zdržel.

Duhá smlouva, tzv. NATO-SOFA zatím není zcela dojednána. "Věříme, že to bude horizontu (několika málo) týdnů," řekla o dojednání druhé smlouvy Veronika Kuchyňová Šmigolová.

 

Právě se děje

Další zprávy