Vláda uznala nezávislost Kosova, lidovci nesouhlasili

redakce DOM
21. 5. 2008 19:08
Ministři o tom rozhodli na zasedání v Teplicích
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha/Teplice - Česká republika se přidala k zemím, které uznaly nezávislost Kosova.

Ministři o tom rozhodli v průběhu výjezdního zasedání kabinetu v Teplicích.

Česká republika s Kosovem naváže diplomatické styky.

Čtěte více: Máme uznat Kosovo? Češi odpověď nemají

"Politika ČR vychází z přesvědčení, že uznání nezávislosti Kosova posílí celkovou stabilitu v oblasti, umožní realistické východisko z neudržitelného provizoria a nasměruje úsilí zemí regionu západního Balkánu k výzvám souvisejícím s budoucím členstvím v evropských a euroatlantických institucích," píše se v tiskovém prohlášení ministerstva zahraničí.

Čtěte více: KSČM chce vládě zakázat uznání Kosova. Zákon už sepsala

Ministerstvo zahraničí také uvedlo, že současnou kancelář při evropské misi UNMIK v Prištině přemění na Velvyslanectví ČR v Republice Kosovo.

"Vývoj byl takový, že se Kosovo osamostatnilo. A my s tímto faktem musíme pracovat a uznat realitu, která se stala. Obzvlášť, když máme v této oblasti přes 500 našich lidí," sdělil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jiřího Dienstbiera:
Nemusíme uznávat Kosovo
Foto: Aktuálně.cz
Blog Jana Urbana:
Nic nedělat je zločin, ne politika

Lidovci měli jiný názor

Vláda o uznání Kosova jednala už v dubnu, to však byla velká část především lidoveckých ministrů proti.

Čtěte více: Lidovečtí ministři budou proti uznání Kosova

Ministři za KDU-ČSL ani dnes uznání Kosova nepodpořili.

"Ministři za KDU-ČSL pro toto usnesení nehlasovali, protože si myslí, že v tuto dobu to není potřeba. Důvody jsme již některé řekli a ten další je, že se podle nás v Kosovu nebuduje multietnický stát, protože máme zprávy o tom, že tam skutečně zakoření jen albánské obyvatelstvo," řekl Aktuálně.cz předseda lidovců Jiří Čunek.

Nezávislost Kosova
Autor fotografie: Ondřej Besperát

"Je to náš dlouhodobý názor, že bychom měli s uznáním počkat. Je to podloženo i usnesením sjezdu v Pardubicích. Jde nám o proevropské síly v Srbsku, které tím chceme podpořit. Nikdy jsme ale neřekli, že Kosovo nikdy neuznáme, jde o to dát čas ke stabilizaci," řekl Aktuálně.cz také místopředseda lidovců David Macek.

"Respektuji většinové usnesení vlády, svůj názor na uznání Kosova jsem prezentoval mnohokrát a nemám důvod ho měnit," komentoval pro Aktuálně.cz rozhodnutí kabinetu další lidovec, ministr financí Miroslav Kalousek.

Rozhodnutí vlády kritizovala také sociální demokracie. "Považuji rozhodnutí Topolánkovy vlády uznat samostatnost Kosova za unáhlený krok, který nemá podporu ani v samotné vládě, ani na půdě poslanecké sněmovny," uvedl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

USA pro, Srbové proti

Kosovo vyhlásilo jednostrannou nezávislost na Srbsku v únoru. Jeho samostatnost už uznala většina západních mocností včetně Spojených států, Francie či Velké Británie.

Proti nezávislosti Kosova se staví Rusko, ale i Slovensko nebo Španělsko. Srbsko opakovaně prohlásilo, že nezávislost Kosova nikdy neuzná.

Čtěte reportáže Aktuálně.cz z Kosova: Jak se rodí nový stát

 

Právě se děje

Další zprávy