Vláda jede na výlet. Příští týden zasedá v Teplicích

Kateřina Eliášová
16. 5. 2008 18:10
Na programu jsou i body spojené s Ústeckým krajem
Pojede kabinet autobus jako na jmenování na Hrad?
Pojede kabinet autobus jako na jmenování na Hrad? | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Vláda Mirka Topolánka chystá na příští týden své druhé výjezdní zasedání. Po loňském "výletě" do Brd se tentokrát chystá na návštěvu Ústeckého kraje.

Shodou okolností byla návštěva Ústeckého kraje prvním výjezdem Zemanovy vlády, kterou za to tehdy ODS jako opozice kritizovala.

Občanští demokraté tenkrát Zemanovu kabinetu vyčítali, že výjezdy do regionů jsou jen předvolební kampaní. Tehdejší vláda každému kraji slíbila tučnou dotaci.

Teď se karta obrátila a je to ČSSD, která tvrdí, že jde o předvolební kampaň za státní peníze.

"Tomu podezření se Topolánek nemůže vyhnout, tím spíš, že za dva roky vyjeli ministři pouze jednou, kvůli radaru do Brd," řekl serveru Novinky exministr zdravotnictví David Rath.

Kosovo....

Ministři mají na programu jednání běžnou agendu, čekají je ale i body týkající se Ústeckého kraje. Vláda například projedná návrhy komunistických poslanců, týkající se uznání nezávislosti Kosova.

Foto: Ondřej Besperát
V souvislostech:
KSČM chce vládě zakázat uznání Kosova. Zákon už sepsala

Tři ministři Topolánkovy vlády si vezou ale materiály, jejichž obsah přímo souvisí s krajem, ve kterém zasednou.

Například ministr školství Ondřej Liška hodlá vládu informovat o tom, jak probíhá Projekt kampusu Univerzity J.E. Purkyně v Ústí na Labem. O penězích na něj se ale jednat nebude.

....soud a muzeum v Ústí

Lidovecký ministr kultury Václav Jehlička bude kolegům představovat projekt, na jehož konci by mohlo být v budoucnu centrum zaměřené na kulturní dědictví Němců. V české republice dosud takové neexistuje. Už ted v Ústí nad Labem běží projekt dokumentace osudů antifašistů ve 40. letech minulého století.

Stojí za ním obecně prospěšná společnost Collegium Bohemicum, které založilo město Ústí nad Labem, ústecká univerzita a Společnost pro dějiny Němců v Čechách. Právě na středečním jednání vlády by se mohlo jednat i o vstupu státu do tohoto projektu prostřednictvím ministerstva kultury.

Případné státní dotace by pak mohly podle Václava Houfka z Muzea města Ústí nad Labem vést ke vzniku centra mapujícího kulturní dědictví Němců.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil si bude před kolegy obhajovat pilotní projekty Partnerství veřejného a soukromého sektoru. Skrze něj by šlo postavit novou soudní budovu v Ústí na d Labem. I o tom ministři na vládě rozhodnou.

Sport i večírky

Zeman nebyl první premiér, který "spanilé jízdy" po krajích zavedl. Před ním už pořádali výjezdní zasedání i jeho předchůdci Václav Klaus i Josef Tošovský.

Klaus za pět a půl roku vyjel se svým kabinetem z Prahy třikrát. Klaus ale kromě jednání v krajích nutil své kolegy i sportovat. Na Šumavě se povinně jezdilo na horských kolech, v Lednici se hrál fotbal.

Josef Tošovský stihl za půl roku v čele vlády uspořádat jen jeden výjezd - dvoudenní zasedání na zámku v Židlochovicích. S ním byla spojena jen noční oslava svátku tehdejšího šéfa KDU-ČSL Josefa Luxe. 

 

Právě se děje

Další zprávy