Obrat: Poslanci chtějí povolit kouření skoro všude

Martina Macková
15. 5. 2008 22:05
Poslanci zkouší zrušit zákazy zavedené před třemi lety
Cigarety už možná brzy budou zdravé.
Cigarety už možná brzy budou zdravé. | Foto: Reuters

Praha - Nekuřácký zákon, který právě projednávají poslanci, se nakonec velmi lehce může změnit v kuřácký.

Jak je to možné?

Zákon na minulé schůzi těsně před hlasováním poslanci vrátili zpět se zdůvodněním, že změny v něm jsou nepřehledné. Nyní se ho rozhodli přepsat.

Poslanci napříč stranami, kteří sedí v hospodářském výboru sněmovny, požadují, aby se kouření povolilo i tam, kde je už nyní třetí rok zakázáno. Komplexní návrh má Aktuálně.cz k dispozici.

Čtěte také: Chceme restaurace bez cigaret, řekli Češi v průzkumu

Konec zákazu ve vlacích a úřadech

"Z požadavků hospodářského výboru je jasné, že kdybychom takové úpravy do zákona převzali, museli bychom jej přejmenovat na zákon na ochranu kuřáků," řekl Aktuálně.cz autor novely, poslanec Boris Šťastný (ODS).

Čtěte také: Doktoři brojí proti kouření. Jde o politiku, říká Cikrt

Hospodářský výbor, který zatím jednání o zákonu přerušil, chce například do normy, která měla ambice zakázat zcela kouření v českých restauracích, vložit paragrafy, které by znovu zavedly možnost kouřit ve státních budovách, úřadech, na radnicích nebo v bankách či pojišťovnách.

Další úpravy by znamenaly dokonce povinnost zavést polovinu vagonů ve vlacích jen pro kuřáky a nebo volné kouření v podchodech, na otevřených nástupištích, nádražích nebo třeba i v letadlech.

"Rušit zavedenou praxi ochrany nekuřáků ve státních budovách nebo v hromadné dopravě je zcela nepřijatelné," dodal.

Boris Šťastný, lékař a poslanec, v redakci Aktuálně.cz
Boris Šťastný, lékař a poslanec, v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Za to, aby si v letadle mohli zapálit například piloti, dnes u politiků loboval Tomáš Kostrouch z ČSA, který je kapitánem Boeingu 737. "My nemůžeme vystoupit, udělat si přestávku a zakouřit si. Máme běžně dvanáctihodinové směny. Abstinenční příznaky, jako je například nervozita či podráždění, by mohly ohrozit bezpečnost letu," míní pilot.

Vyber si a označ

Poslanci hospodářského výboru prosazují také naprostý opak toho, co chce zdravotní výbor. Ten minule odhlasoval, že doporučuje sněmovně schválit absolutní zákaz kouření v restauracích.

Čtěte také: Kuřácký zákon je přepsaný. Absolutní zákaz v něm není

Politici z hospodářského výboru ale navrhují nejmírnější variantu, která vlastně neznamená vůbec žádný zákaz, ale možnost výběru. Každý majitel restaurace by si mohl určit, zda bude jeho podnik kuřácký, nebo nekuřácký a podle toho by jej označil.

"Jsme zásadně proti celkovému zákazu kouření. Pokud si pořídí podnikatel bar a jeho klientela bude kuřácká, nevidíme důvod, proč by ji neměl označit jako kuřáckou. Majitelé restaurací by si měli rozhodnout sami, zda bude jejich podnik kuřácký, nebo nekuřácký," míní Václav Stárek, generální sekretář Asociace hotelů a restaurací ČR.

O tom, jestli sněmovna nakonec přijme přísnější zákaz kouření, nebo naopak zmírní zákazy, které platí od roku 2005, by se mohlo rozhodnout do podzimu.

Čtěte také: Kuřáci mají odklad. Odpůrci to přehnali se zákazy

 

Právě se děje

Další zprávy