Předjíždíte bez blikače? Napříště za dva trestné body

Pavel Baroch
14. 5. 2008 9:55
Experti navrhují změnu bodového systému
Stop.
Stop. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nešvar mnohých řidičů, kteří odbočují, předjíždějí nebo jezdí z pruhu do pruhu bez zapnutého blikače, by už brzy mohly úřady trestat dvěma trestnými body.

Navrhuje to část expertní skupiny, kterou ustavil ministr dopravy Aleš Řebíček, aby připravila změnu dopravních předpisů i tresty za jejich porušení. "Podskupina pro bodový systém předloží své závěry velkému expertnímu týmu. Ta o nich bude hlasovat a následně předloží své závěry ministrovi dopravy," vysvětlil mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Odborníci navrhují přitvrdit i v trestech za jiné přestupky. Řidiči, kteří budou zrychlováním svého vozu bránit v předjíždění, by mělo hrozit šest bodů. A nedodržení bezpečné vzdálenosti na silnicích mimo obec by napříště mělo být trestáno dvěma body.

Foto: Ondřej Besperát

Co je to bezpečná vzdálenost

"Nejprve ale musíme v souvisejícím paragrafu definovat bezpečnou vzdálenost v metrech, nebo v sekundách," řekl mluvčí Hanzelka, který je zároveň členem ministerské dopravní skupiny.

Uvedl, že Centrum dopravního výzkumu dostalo za úkol připravit přehled, jak to funguje v jiných evropských zemích.

"Pak zvolíme vhodný model," poznamenal Hanzelka, podle něhož se trestné body budou udělovat i za takzvanou myšku při předjíždění, tedy když motorista jinému řidiči naruší bezpečnou vzdálenost.

Nezastavíte před přechodem? Čtyři body místo tří

U některých dopravních přestupků navrhují experti zvýšit bodový trest. Například za nezastavení před přechodem pro chodce by už neměly být tři body, ale čtyři.

Pokud poveze motorista dítě, aniž by bylo přepásáno v bezpečnostní sedačce, měl by napříště dostat tři body místo dvou. A za neoprávěné použití modrého majáku navrhují odborníci zvýšit trest z jednoho bodu na čtyři.

Pakliže někdo vjede na dálnici s vozidlem, jehož stav neumožňuje dosáhnout rychlosti 80 kilometrů v hodině, měl by dostat místo jednoho bodu dva.

Některé body zcela zmizí

Experti naopak navrhují, aby se nedávaly trestné body za jízdu ve dne bez světel, za neoprávěné použití oranžového majáku a za nedoržení zákazových či příkazových značek, tedy například zákaz vjezdu nebo příkazaný směr jízdy. Ve všech případech ovšem zůstanou za přestupky pokuty.

"Úpravy bodového systému nastaly pouze u těch případů, které mají přímý vliv na bezpečnost silničního provozu," vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

 

Právě se děje

Další zprávy