Vzpurní poslanci ODS: Nejsme rebelové bez příčiny

Kateřina Eliášová
9. 5. 2008 18:30
Proč hlasovali pro odklad církevních restitucí?
Rebelové ODS kolem Vlastimila Tlustého. Jan Klas (vlevo) a Juraj Raninec (zcela vpravo).
Rebelové ODS kolem Vlastimila Tlustého. Jan Klas (vlevo) a Juraj Raninec (zcela vpravo). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda tento týden ani napodruhé neuspěla ve sněmovně s pokusem dostat do dalšího kola projednávání zákona o vyrovnání s církvemi.

Koaliční plán vyrovnat se s církvemi opět zastavili hlavně poslanci ODS, kteří proti zájmům vlastní strany hlasovali s opozicí.

Pro vládu je přitom právě tento zákon jednou z klíčových norem, které poslancům předložila. Proto poté, co se projednávání zákona odložilo až na 3. červen, kdy začíná další schůze sněmovny, začala padat nejrůznější obvinění, kdo a proč nechce zákon protlačit dál.

Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Aktuálně
Vláda znovu neuspěla. Církve se odkládají na červen

Mezi těmi, kdo hlasovali spolu s opozicí pro odklad projednávání zákona, byli i dva poslanci za ODS Jan Schwippel a Juraj Raninec.

"Myslím, že jim v prvním plánu jde o konec této koalice. Musí jim být jasné, že pro naše koaliční partnery je otázka církevních restitucí stejně citlivá jako pro nás otázka amerického radaru," řekl na adresu "rebelů" místopředseda ODS Petr Nečas.

"Nejsme rebelové bez příčiny," říkají v rozhovoru pro Aktuálně.cz oba poslanci.

A.cz: Chcete skutečně rozbít Topolánkovu vládu, jak to tvrdí Petr Tluchoř?

Juraj Raninec: Není to o tom, že chci rozbít koalici, to hlasování bylo o proceduře. Dva poslanecké kluby vyjádřily pochybnost, jestli to má být vůbec na pořadu jednání. I předseda klubu ODS Petr Tluchoř řekl, že je připraven o tom jednat na příští schůzi, takže já jsem vlastně hlasoval v souladu s názorem poslaneckého klubu.

Jan Schwippel: Myslím si, že kdyby jedno procedurální hlasování mělo rozbít koalici, tak to by bylo trochu zvláštní.

Jak to šlo se zákonem
Autor fotografie: aktualne.cz

Jak to šlo se zákonem

A.cz: Petr Tluchoř říká, že pokud koaliční poslanci hlasují s opozicí, je to pro koalici problém. Sám premiér Mirek Topolánek požaduje po koaličních poslancích jednotu v hlasování u klíčových zákonů.

Jan Schwippel: V našem případě šlo ale jen o procedurální hlasování, zatímco někteří koaliční poslanci hlasovali nedávno přímo proti vládnímu návrhu na vyslání speciálních sil do Afghánistánu. Takže nechápu, proč se dělají takové problémy s procedurálním hlasováním.

Juraj Raninec: Ať nám nikdo nepodsouvá, co jsme nikdy neřekli a neudělali. My jsme nikdy nehlasovali pro zamítnutí návrhu zákona o církevních restitucích, nehlasovali jsme pro vrácení toho zákona k dopracování  vládě. Jediné, pro co jsme hlasovali, byl ten původní návrh z minulého týdne, tedy aby byla doplněna důvodová zpráva k zákonu, v tom bych problém neviděl. A úterní hlasování bylo o tom, jestli vůbec je o tom možné jednat. A já se domnívám, že ani přes námitky, které tam proběhly, není možné o tom jednat. Neuběhla desetidenní lhůta, ve které se jako poslanci máme s předloženým materiálem seznámit. Já jako zákonodárce přeci nemůžu porušovat zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, kde je jasně napsáno, že po rozdání návrhu zákona je třeba dodržet tu desetidenní lhůtu.

Sněmovna.
Sněmovna. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Čtěte druhou část rozhovoru:
Rebelové z ODS: Zákon o církvích vláda nezvládla

A.cz: Ještě k rozbíjení vlády. Spekulace o tom, že jste své kroky "ladili" přímo se sociálními demokraty, se množí. Jak to tedy bylo, setkali jste se s Milanem Urbanem, nebo ne? Připomínám jen jeho výrok: "Všichni tři poslanci ODS se sešli s nejvyššími představiteli sociální demokracie na téma hlasování o restitucích," řekl Urban.

Juraj Raninec: Ve středu jsem se byl zeptat pana Urbana, jak to myslel. A on řekl, že náš chce chránit, i když jsem tedy nepochopil jak. Na mě to dělá spíš dojem, že je to nějaká hra v rámci sociální demokracie. Anebo je to i tak, že mohl mít pan poslanec nějaký takový úkol se s námi setkat. A on ten úkol nesplnil a když zjistil, jak jsme hlasovali, tak pak to třeba takto interpretoval do médií a chtěl si ten z jeho pohledu úspěch nějakým způsobem přisvojit. Mluvil jsem s ním a on mi nebyl schopen vysvětlit, proč to takto do médií říká.

Jan Schwippel: Já jen dodám, že jsem nikdy nemluvil s panem Urbanem, ani s nikým jiným z vedení sociální demokracie.

A.cz: To, že zákon není dobře připraven, jste vlastně nahlas řekli jen vy dva a Vlastimil Tlustý. Proč jste, podle vás, v menšině, proč se nikdo nepřidal?

Jan Schwippel: U kažadého poslance jsou ty důvody jeho stanoviska jiné. Je tady určitě skupina lidí, která je rozhodným a vehementním zastáncem církevních restitucí a už se tolik nestará o detaily toho návrhu. Já se od nich tolik neliším. Já jsem taky zastáncem vyrovnání státu s církvemi, ale musí to být provedeno čistým a obhajitelným způsobem. Protože jinak je to kontraproduktivní a ta věc bude napadena u Ústavního soudu, respektive může se stát předmětem arbitráží a tím bychom těm, které chceme odškodnit, udělali víc škody než užitku. A kromě těchto výraných zastánců je tady i určitá skupina lidí, kteří bohužel tak pečlivě jednotlivé předlohy nestudují a hlasují pro ně, řekněme téměř automaticky jenom proto, že se jedná o vládní návrh.

Juraj Raninec: Nejsme rebelové bez příčiny. Mně jde opravdu o to, abych se jako poslanec mohl objektivně rozhodnout. Chci vědět, o čem jednám, a to v tomto návrhu zákona nevím. Já jsem například hlasoval pro to, aby se přerušilo projednávání Lisabonské smlouvy, protože sněmovní tisk neodpovídá jednacímu řádu Poslanecké sněmovny. Tehdy to neprošlo. A když mám teď výhrady, že to obsahově není v pořádku, tak se jen snažím, aby to bylo doplněno. Možná se to bude opakovat v tomto volebním období několikrát.

 

Právě se děje

Další zprávy