Zdravotní pojišťovny budou moci koupit cizinci

Petr Holub
8. 5. 2008 22:00
Umožňuje to návrh reformního zákona o pojišťovnách

Praha - Zahraniční občan nebo firma nebudou mít žádnou zásadní překážku, budou-li chtít po reformě zdravotnictví koupit zdravotní pojišťovnu, případně založit novou.

Zákon o pojišťovnách, jak ho nyní navrhuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, totiž požaduje jen dvě zásadní podmínky.

Pojišťovnu může založit důvěryhodná, tedy netrestaná a solventní osoba. Do pojišťovny musí zároveň vložit kapitál nejméně 100 milionů korun.

První svého druhu v Evropě

Vzniká tak neobvyklý precedens, že v některé evropské zemi může zákonné pojištění vybírat zahraniční firma.

Pokud by se toho chtěla některá z cizích finančních skupin odvážit, musí založit dceřinou firmu na českém území a pojistné ukládat na účtu české banky (včetně tuzemské pobočky některé z cizích bank).

Zároveň musí Úřadu pro dohled nad pojišťovnami kdykoli prokázat, že se peníze pojištěnců nepřelévají do mateřské firmy v zahraničí.

Experti z okolí ministra zdravotnictví Tomáše Julínka Aktuálně.cz potvrdili, že vstup zahraničním firmám neotevřeli omylem. Nabídka cizincům umožní ministerstvu hledat partnery pro veřejnoprávní pojišťovny z většího počtu zájemců.

Příležitost evropských finančníků

Nejvýznamnější soukromé pojišťovny v Evropě založili Švýcaři a Holanďané, zájem však mohou mít také nadnárodní pojišťovací a bankovní skupiny.

Některé z nich mají už dnes v Česku pobočky, které nabízejí bankovní a pojišťovací služby. Podle informací Aktuálně.cz se jejich experti o možnosti Julínkovy reformy vážně zajímají.

Dveře pro investici do pojištění se otevírají i společnosti Penta, která už vlastní pojišťovnu na Slovensku a v Česku zatím buduje síť lékáren a ambulantních ordinací.

Možnosti cizích firem ovšem budou omezené, pokud Julínek potvrdí svou předběžnou strategii, podle níž budou mít na pojišťovny předkupní právo firmy, které je počátkem devadesátých let zakládaly.

Zakladatelé přitom nemají na pojišťovny právní nárok a bude záležet na rozhodnutí vlády sněmovny, jestli dostanou šanci.

Kdo má předkupní právo

Privatizace má podle Julínka proběhnout v první polovině roku 2009.

VZP zůstane státní a stejný osud zřejmě čeká pojišťovny ministerstva vnitra a obrany. Prodávat se bude zbylých sedm pojišťoven.

Pokud ministr bude prosazovat a prosadí předkupní právo, může ho využít mladoboleslavská automobilka Škoda a důlní gigant OKD k ovládnutí „svých" pojišťoven.

Velké banky ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka se mohou přihlásit o pojišťovnu OZP. Svého zakladatele bude těžko hledat Česká národní zdravotní pojišťovna a Metal Aliance, u jejichž vzniku stály dnes už neexistující firmy. Proto o nich rozhodne aukce v každém případě.

Privatizace Agelu

Specifická je situace Hutnické zdravotní pojišťovny.

Mohou se o ni přihlásit severomoravské hutní a železářské podniky, přitom se najisto počítá s účastí šéfa Třineckých železáren Tomáše Chrenka, který už ve zdravotnictví podniká.

Chrenek už investoval do vzniku vlastní zdravotní pojišťovny Agel a dravou reklamní kampaní hledá potřebných 50 tisíc klientů.

Agel však bude paradoxně podle Julínkových plánů rovněž privatizován a ocelářský magnát ho bude muset přinejmenším „naoko" koupit.

Dosud není známo, jestli Julínek zvolí privatizaci s předkupním právem, nebo bez něho. Proto politici všech koaličních stran s napětím čekají na transformační zákon, kde musí být podmínky privatizace zapsány.

 

Právě se děje

Další zprávy