Liška vymohl půl miliardy na učitelské platy

Kateřina Eliášová
5. 5. 2008 20:50
Odbory přesto hrozí stávkou
Ministr školství Ondřej Liška (SZ)
Ministr školství Ondřej Liška (SZ) | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Učitelé letos dostanou přidáno. Ministr školství Ondřej Liška (SZ) vyjednal v pondělí večer ze státního rozpočtu nových půl miliardy korun. V příštím roce by pak do školství měly jít navíc další 4 miliardy korun.

"Je to mimořádně dobrá zpráva pro učitele. Dochází k velkému navýšení, v úhrnu to bude znamenat nárůst platů o sedm procent a příští rok o dvanáct," řekl Aktuálně.cz ministr Liška.

Zvýšením o sedm procent kabinet reagoval na výtky odborů, které se obávaly, že učitelé budou brát letos nižší reálné mzdy než v loňském roce. Předpokládaná inflace má totiž dosáhnout k šesti procentům.

Odboráři však žádali větší zvýšení - volali po minimálně třech miliardách korun a hrozili stávkou. Dnešní zpráva tak podle místopředsedkyně školských odborů Markéty Vondráčkové stávku pravděpodobně neodvrátí.

"Zítra máme tiskovou konferenci, na které zveřejníme další postup odborového svazu, je nejvyšší čas osvětlit veřejnosti, jak si vláda cení práci školských pracovníků," řekla Aktuálně.cz Vondráčková. "Na 99 procent zítra vyhlásíme stávku," dodala.

Půl miliardy je málo

Podle Vondráčkové půlmiliarda na letošní rok odborům nestačí. "Neřeší to situaci propadu reálných mezd," uvedla. Ani příslib dalších čtyř miliard odbory nevnímají tak pozitivně, jako ministr Liška.

"Podle mého názoru ani 4 miliardy v příštím roce neřeší inflaci," řekla Vondráčková.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog ministra Ondřeje Lišky na Aktuálně.cz 

Liška navýšení mezd pro pracovníky ve školství vyjednal po dvouhodinovém jednání s ekonomickými ministry. "Já jim neberu právo na stávku, je to naprosté maximum, které se podařilo vyjednat," reagoval na kritiku odborů.

Totéž řekl i premiér Mirek Topolánek, který dal večer rozhovor Rádiu Impuls. Přidání čtyř miliard na platy v příštím roce považuje za podstatné. "Vyhověli jsme ministru školství Liškovi, že probíhá kurikulární reforma, která si vyžádá zvýšené nároky na kantory i na organizaci. Nárůst platů v příštím roce pro pedagogické pracovníky regionálního školství bude o 10 až 12 procent."

Zvýšení mezd se má týkat pouze pedagogických pracovníků, nikoli například úředníků ministerstva školství. Těm příští rok porostou platy - podobně jako celé státní správě - o dohodnutých 1,5 procenta.

Fakta
Průměrný příjem učitelů v regionálním školství se v v roce 2007 oproti stejnému období loňského roku zvýšil o 5,6 % na 23 858 Kč.
Nárůst platů vykázali také akademičtí pracovníci veřejných vysokých škol, kteří si polepšili o 7,5 % a pobírali v průměru 34 469 Kč.
V rámci regionálního školství nejrychleji rostly příjmy učitelů na vyšších odborných školách, kde se zvedly o 7,2 % na 26 712 Kč.
Nejvyšší průměrný příjem v rámci regionálního školství vykázali také učitelé vyšších odborných škol. Výdělek středoškolských učitelů vzrostl o 6,2 % na 25 660 Kč.
Vyplývá to z analýzy zveřejněné Ústavem pro informace ve vzdělávání (ÚIV).

Odbory Lišku potrápily hned první den jeho nástupu do úřadu. Ten den totiž stávkovaly před ministerstvem školství tisíce učitelů.

13:15 - Křest ohněm. Ondřej Liška mluví k pískajícím odborářům.  Jak učitelé a žáci prožívali dnešní stávku? Podívejte se na speciální fotogalerii ZDE
13:15 - Křest ohněm. Ondřej Liška mluví k pískajícím odborářům. Jak učitelé a žáci prožívali dnešní stávku? Podívejte se na speciální fotogalerii ZDE | Foto: Ondřej Besperát
Připomeňte si:
Ministr Liška má horký start, stávkuje 6 tisíc škol
Den s Liškou: Mezi Klausem, poslanci a stávkou
Právě se stal ministrem. Ondřej Liška odpovídal on-line
 

Právě se děje

Další zprávy