Julínek bere fakultní nemocnice vědcům, dosadí své lidi

Petr Holub
4. 5. 2008 11:47
Aktuálně.cz má v ruce reformní zákon

Praha - V definitivní verzi jednoho z reformních zákonů, které mají zcela změnit tvář českého zdravotnictví, ministr zdravotnictví Tomáš Julínek bere vliv lékařským univerzitám.

Aktuálně.cz má k dipozici paragrafované znění zákona o univerzitních nemocnicích a z něho je zřejmé, že univerzity přijdou o svou nynější pravomoc v řízení fakultních nemocnic.

Ty Julínkovým zákonem v lednu příštího roku zaniknou, nahradí je ústavy s novým statutem.

Čtěte podrobně: Julínek neustoupí. Fakultní nemocnice čeká privatizace

Akademici z univerzit tvrdí, že právě ztrátou vlivu univerzit se zhorší kvalita výuky nových lékařů.

Výzkum zmizí z fakult

Paragrafy zákona ukazují, že ministr Julínek ignoroval námitky i alternativní návrh Karlovy, Masarykovy a Palackého univerzity, které dosud řídily výuku a výzkum na osmi fakultních nemocnicích.

Podle paragrafů zákona budou mít v představenstvu a dozorčí radě nově vzniklé akciové společnosti dvoutřetinovou většinu lidé jmenovaní ministrem zdravotnictví.

Změní se poměry pro práci lékařů. Kliniky dosud řídí přednostové, kteří byli zaměstnanci univerzity, a k ruce jim jsou primáři, zaměstnanci nemocnice. Napříště budou kliniky řídit zaměstnanci nemocnice.

Nemocniční akciové společnosti převezmou od univerzit také výzkumné úkoly.

Hampl nechce sovětský model

Univerzitám vadí, že ztratí vliv na organizaci praxe mediků, podle zákona nebudou smět mluvit ani do rušení či zakládání jednotlivých oddělení.

"Vyvedení klinického výzkumu a klinické výuky mediků z univerzity (jak to kdysi učinil Sovětský svaz, dnes to ruské univerzity pracně napravují) povede ke zhoršení kvality přípravy budoucích lékařů," shrnul obavy rektor Karlovy univerzity v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Připomněl také, že nikde v Evropě nejsou univerzitní nemocnice akciovými společnostmi. "Jinde naše důkladné rešerše takovýto model nenalezly," řekl Hampl.

Čtěte více: Rozhovor s rektorem Univerzity Karlovy

Kdo zajistí kvalitu

Děkan 3. lékařské fakulty Karlovy univerzity Bohuslav Svoboda připouští, že výuku mediků ve Spojených státech zajišťují také soukromé obchodní společnosti.

"Ale ani ve společnostech, jako je například Mayo Clinic, která je skutečně čistě soukromá nemocnice a má svoji univerzitní část, problém s výukou mediků nevzniká, protože naprosto jednoznačně provoz nemocnice výuce podřizují. To jistě není dobročinná organizace, ale kvalitu výuky zajišťují v rámci akreditace, kterou získali," vysvětluje děkan.

Povolení k výuce získávají americké nemocnice od federální akreditační společnosti.

Za vším hledej ministerstvo

Podle navrženého zákona o univerzitních nemocnicích bude v Česku akreditaci udělovat ministerstvo zdravotnictví, které se tak dostane do střetu zájmů, protože má být také vlastníkem nemocnice.

Jedinou podmínkou kvality výuky má být podle zákona smlouva o spolupráci uzavřená s vysokou školou.

Univerzita a Akreditační komise při ministerstvu školství byla také dosud garantem kvality, napříště však nebude mít univerzita možnost prosazovat v nemocnici své záměry.

Ke smlouvě s nemocnicí přitom bude nucena. Pokud se nedohodne do roka, přijde o své akcie.


 

Právě se děje

Další zprávy