Čeští vojáci odjedou do Afghánistánu. Poslanci jsou pro

Kateřina Eliášová
30. 4. 2008 21:08
Mise potrvá od května do konce roku
Čeští vojáci v Afghánistánu
Čeští vojáci v Afghánistánu | Foto: Armáda ČR

Praha - Poslanecká sněmovna dnes souhlasila s vysláním českých vojáků do Afghánistánu. Bojovat proti Talibancům odjedou specialisté behěm května. Mise potrvá do konce roku.

Vláda přitom ještě včera neměla jisté, že zákonodárci misi vojáků podpoří. Výhrady měli zejména zelení, kteří pochybovali o smyslu mise.

"Bojovat proti terorismu je objektivně nutné. Zároveň vycházím z toho, že terorismus je především kriminální jev, před kterým nás neochrání pouhý válečný akt," řekla v úterý Aktuálně.cz šéfka zelených poslanců Kateřina Jacques.

Ondřej Liška (uprostřed) během diskuze s Martinem Bursíkem (vlevo) a Kateřinou Jacques (vpravo).
Ondřej Liška (uprostřed) během diskuze s Martinem Bursíkem (vlevo) a Kateřinou Jacques (vpravo). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Mise do Afghánistánu je ohrožena. Vláda nemá hlasy

Jacques byla připravena hlasovat proti, nakonec ale musela zvednou ruku pro. Schválení mise bylo totiž předmětem dohod se sociálními demokraty. ČSSD podmiňovala svůj souhlas tím, že ruku pro vyslání vojáků zvednou všichni koaliční poslanci.

Proti nakonec hlasovaly jen dvě zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková a lidovecký poslanec Ludvík Hovorka.

"Chápu a uznávám nutnost bojovat proti terorismu, ale domnívám se, že vysílání toho kontingentu není nejlepší možnost. Já osobně bych investovala raději do podpory obnovy rozvoje té země, do vzdělávání, zdravotnictví nebo infrastruktury," řekla k tomu Věra Jakubková.

Vojáci mají v Afghánistánu bojovat proti teroristům z Talibanu, a to v rámci protiteroristické akce Trvalá svoboda. Česká republika na misi uvolní více než 200 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy