Smlouva o radaru v květnu nebude, zelení to vítají

Kateřina Eliášová
28. 4. 2008 18:37
Sněmovna smlouvy projedná asi až o prázdninách
Foto: repro Aktuálně.cz

Praha - Měsíc navíc získali zelení na to, aby ve vládě jednali o umístění amerického radaru v Brdech. Odklad návštěvy ministryně zahraničí Condoleezzy Rice je potěšil.

Ministerstvo zahraničí v pondělí potvrdilo, že se pro její nabitý program odkládá návštěva a tedy i podpis smluv o radaru na začátek června.

Českou republiku začátkem května navštíví pouze generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

Zelení nejsou v otázce radaru jednotní. Její poslanci zatím neřekli, jak chtějí hlasovat. Čas navíc je pro ně plus.

"Myslím si, že by skutečně nebylo vhodné, kdyby se dvě takto důležité státní návštěvy konaly v jeden jediný den," řekl k tomu ministr školství Ondřej Liška, který patří v otázce radaru spíše mezi skeptiky.

Condoleezza Rice
Condoleezza Rice | Foto: Bleskově
Riceová nemá čas, smlouvu o radaru podepíše až v červnu

A jeho stranický kolega a šéf zelených Martin Bursík jde ještě dál. "Myslím si, že je to dobře, není třeba v této věci někam spěchat," řekl novinářům po zasedání vlády.

Podle Bursíka by bylo nejlepší počkat na změnu administrativy ve Spojených státech.

"Říkám úplně otevřeně, že já bych byl daleko raději, kdyby ta smlouva šla do parlamentu poté, kdy proběhnou ve Spojených státech na začátku listopadu prezidentské volby. Mysím si, že tohle by byla věc, která by byla politicky korektní," uvedl Bursík.

Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík se v roce 2007 zamiloval do svojí stranické kolegyně Kateřiny Jacques, ta mu z velké lásky nakonec porodila v roce 2009 dceru. Na jeho obranu nutno ale dodat, že jeho tehedejší manželství s pražskou lokální političkou Ivanou Bursíkovou v podstatě nefungovalo, přesto ale bylo rozvedeno až po deseti letech na jaře v roce 2008.
Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík se v roce 2007 zamiloval do svojí stranické kolegyně Kateřiny Jacques, ta mu z velké lásky nakonec porodila v roce 2009 dceru. Na jeho obranu nutno ale dodat, že jeho tehedejší manželství s pražskou lokální političkou Ivanou Bursíkovou v podstatě nefungovalo, přesto ale bylo rozvedeno až po deseti letech na jaře v roce 2008. | Foto: Tomáš Adamec

ODS se bojí odlivu voličů

Jenže to není příliš dobrá zpráva pro ODS, která chce uzavřít jednání o radaru co nejdříve, aby měla klid na podzimní krajské a senátní volby. Někteří představitelé strany se netají obavami, že právě radar by mohl ovlivnit část jejích voličů.

"Čím rychleji k hlasování dojde, tím lépe. Čím blíž krajským volbám, tím hůře. Je jasné, že schválení radaru nám může výrazně odlákat voliče k opozici, proto chceme co nejrychlejší schválení už v létě," popsal před časem obavy ODS jeden z jejích poslanců.

Čtěte také:
Bursík mírnil evropské Zelené. Chtěli jasné NE radaru
Bursík: Zelení budou o radaru hlasovat podle svědomí

Zatím není jasné, kdy se bude o smlouvách na vládě jednat. Samotný podpis se odehraje pravděpodobně začátkem června.

Léto s radarem

Velkou neznámou je také to, kdy se smlouvy dostanou na pořad jednání Poslanecké sněmovny.

"Červnový termín je ohrožen, pravděpodobnější je, že se smlouvy dostanou do Sněmovny o prázdninách, nevíme ale zatím kdy," popsal Aktuálně.cz proceduru člen vedení ODS. Pro ODS by bylo navíc výhodné, kdyby se lhůty mezi jednotlivými čteními zkrátily.

Foto: Aktuálně.cz
Léto s radarem? Opozice chce jednání o něm protahovat
KSČM chce vidět smlouvy o radaru, jinak hrozí žalobou

Jenže o tom nechce nic slyšet opozice, bez jejíchž hlasů se zkrácení lhůt koalici nemusí podařit prosadit.

"Od ČSSD nikdo nemůže čekat, že bychom pomáhali co nejrychlejšímu projednání těchto věcí," řekl Aktuálně.cz šéf sociálnědemokratických poslanců Michal Hašek.

Připomněl, že ČSSD opakovaně žádá od premiéra informace k radaru, žádá nahlédnutí do smluv a vláda jí opakovaně nechce vyhovět.

"My budeme chtít ty smlouvy hlavně vidět, důkladně se s nimi seznámit, posoudit jejich ústavnost.  Koalice s námi nejedná. Chtít po nás, abychom pomohli zkrácení projednávání, to by bylo nefér," řekl Hašek.

Právě ČSSD fakt, že se jednání o radaru de facto posouvá o celý měsíc, hraje do karet. V půlce října jsou volby a radar bude jedním z hlavních témat, díky němuž by ČSSD mohla přilákat voliče.

 

Právě se děje

Další zprávy