Poslanci ODS: Církevní restituce se nám nelíbí

Martina Macková a Kateřina Eliášová
25. 4. 2008 19:00
Zadlužíme svá pravnoučta, namítají odpůrci

Praha - Jak nakonec dopadne ve sněmovně vyrovnání s církvemi není zdaleka jisté. I někteří poslanci koalice říkají: Máme velké výhrady.

O zamítnutí zákona, které navrhne opozice, se bude hlasovat příští úterý. ČSSD i KSČM už oznámily, že ho nepodporují.

Čtěte také: Církev nemusí mít nárok na majetek, tvrdí KSČM

Tlustý: Musí se diskutovat

S osudem zákona svázal další působení ve funkci lidovecký ministr kultury Václav Jehlička. U lidovců to má zákon jisté, stejně tak zelení nevyjadřují vážné výhrady.

Čtěte také: ČSSD chce při vyrovnání s církvemi řešit i sv. Víta

Jiné je to táboře koaličních poslanců ODS, kterým se nelíbí především systém splácení 83 miliard korun sedmnácti církvím po dobu 60 let. Stát by tak nakonec zaplatil 270 miliard korun a kritici míní: Je to zadlužování pravnoučat.

"To není možné takové zadlužení. Také mi není jasné, kde se vzalo číslo 83 miliard korun a odpověď, že si to nasčítala druhá strana po dohodě, mě neuklidňuje. Mělo by to být stanoveno objektivně," řekl Aktuálně.cz poslanec Vlastimil Tlustý (ODS), který tvrdí, že církevní zákon navíc prolomí princip klasických restitucí.

"U těch se nemohl majetek vracet, pokud se jednalo o právnickou osobu. A také když se vrací zemědělcům majetek po rodičích, počítá se podle jiných ocenění a bez úročení. Přineslo by to řadu dalších nároků," míní Tlustý.

Na obdobný problém už před časem upozorňoval exministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) s tím, že stát se dosud nevypořádal s řadou restituentů.

Přemýšlíme, jak dál

"Já jsem pro to, aby se stát s církvemi vyrovnal, ale pokud by se doba splácení částky zkrátila, třeba na dvacet let, byl by na tom stát finančně lépe," řekl Aktuálně.cz poslanec Juraj Raninec (ODS).

Jan Schwippel
Jan Schwippel | Foto: ODS

Ten dokonce již dříve navrhoval zaplatit církvím jako náhradu akciemi některých státních podniků, které čeká privatizace, například Letiště Praha, České aerolinie nebo ČEZ.

Poslanec Jan Schwippel (ODS) by dobu splácení částky, která je odškodněním za nevrácený majetek, zkrátil podobně jak navrhují sociální demokraté - na tři roky. "Je to rozumnější model," míní.

Stejně jako Tlustý si myslí, že by se ale mělo ještě znovu počítat. "Zatím, podle informací, které mám, byl majetek spíš nadhodnocen," dodal.

Nikdo z poslanců ODS zatím otevřeně neřekl: Budeme v úterý hlasovat pro zamítnutí zákona.

Podle předsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře mají zákonodárci Topolánkovy strany navíc usnesení, které říká, že zákon pošlou do druhého čtení.

Přesto i další soudí, že by se norma měla změnit. Jak se v úterý zachovají není jasné. "Přemýšlíme, záleží na diskusi," říkají. Tlustý nevyloučil možnost, že by se zákon mohl i stáhnout z programu schůze, aby se o něm mohlo ještě mluvit.

ČSSD už minulý týden uvedla, že zahájí jednání se zástupci církví o vlastním návrhu narovnání, který je postaven na jiných podmínkách, než stanovila vláda.

Topolánek: Pokusíme se

Také premiér Mirek Topolánek věří v to, že zákon neskončí v prvním čtení. "Jaký bude osud církevních restitucí nevím, já doufám, že dostaneme šanci ve výborech tuto matérii projednat. Je to priorita celé koalice, ODS na tom pracuje fakticky 5 let," řekl Topolánek.

Premiér Mirek Topolánek v jednací síni Ústavního soudu v Brně.
Premiér Mirek Topolánek v jednací síni Ústavního soudu v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

ODS se podle něj pokusí vyrovnání prosadit. "Já na ty mediální výroky nereaguji, budeme se o tom bavit a budeme to řešit, možná i na výkonné radě," řekl k výhradám premiér.

Šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa také spoléhá na diskusi ve výborech. "Restituce budou předmětem diskuzí, ale věřím, že nějaký konsensus najdeme," uvedl.

Tam se ale zákon nemusí vůbec dostat. Koalice k tomu potřebuje většinu hlasů a zřejmě i halsy dvou bývalých sociálních demokratů Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Ti dosud neodpověděli na otázku, jak se k zákonu postaví. "Zatím jsme to neřešili," řekl Aktuálně.cz Michal Pohanka.

 

Právě se děje

Další zprávy