Pro politiky je k soudu daleko. Stát a imunita zasahují

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
28. 4. 2008 11:25
Čunek, Severa, Janáčková versus běžní obvinění
Liana Janáčková (Nezávislý)
Liana Janáčková (Nezávislý) | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jiří Čunek, Pavel Severa a Liana Janáčková. Jizerský, Smrček, Kudlík.

Co mají tito lidé společného? Policie je podezírala ze stejných či podobných vážných trestných činů. V kauzách prvních tří  - významných politiků, nedostaly nikdy možnost rozhodnout o vině či nevině nezávislé soudy. 

Kauzy se k nim vůbec nedostaly, zastavili je státem jmenovaní úředníci a v případě senátorky Janáčkové sami kolegové z politiky, když ji odmítli zbavit imunity zákonodárce.

Druhá trojice - dva regionální politici a novinář - zastání u státem jmenovaných justičních institucí neměla.   

Případ senátorky Janáčkové 

Senátorku Lianu Janáčkovou zachránili před trestním stíháním její kolegové z horní komory parlamentu. Odmítli ji vydat policii. Ta ji chtěla obvinit z hanobení národa a rasy kvůli protiromským výrokům, které pronesla ještě jako starosta jednoho z ostravských obvodů.

"Její příběh není příběhem nácků, kteří vykřikují někde. Udělala to pod tlakem při jednání s bílou většinou. Umím si představit tu situaci. Je to žena, starosta by se nenechal takto vytočit," míní senátor Jaroslav Kubera. I v horní komoře se objevily námitky, že Janáčková výroky neřekla jako senátorka a na půdě parlamentu a imunita se na ní proto neměla vztahovat. Neuspěly.

Kolega Janáčkové z komunální politiky Jiří Jizerský takové štěstí nemá. Zasedání, kde se řešila situace v problémové kolonii Bedřiška, se zúčastnil s Janáčkovou a údajně mluvil o vystřílení romských obyvatel. "Vystavte mi potvrzení, že mohu mít střelnou zbraň a že mi dáváte svolení, abych to vystřílel, a já to půjdu udělat."

Čtěte více: Jsem rasistka, zní z pásky výrok senátorky Janáčkové

Ostravské státní zastupitelství už na něj podalo žalobu a o celé věci rozhodne soud. Jeho výrok s výrok senátorky jsi přitom nejsou nepodobné. "Bohužel jsem rasista, nesouhlasím s integrací Cikánů, aby plošně byli po obvodu. Romy nemám, kam dávat, nejspíš bych musela vzít dynamit a odstřelit je," řekla Janáčková.

Bartošovi hrozí až dvouletý trest vězení.

Případ poslance Severy 

Lidovecký poslanec Pavel Severa je muž, kvůli kterému unikla do médií takzvaná Kubiceho zpráva. Policisté rozpoznali jeho rukopis na kopii, která byla zveřejněna a chtěli ho začít stíhat.

Pavel Severa (KDU - ČSL)
Pavel Severa (KDU - ČSL) | Foto: Ondřej Besperát

Kriminalisté podle informací Aktuálně.cz už loni v létě chtěli Severu obvinit, sepsali žádost pro poslance, aby svého kolegu ke stíhání vydali. Jenže zasáhl žalobce a policii zakázal, aby žádost do sněmovny odesílala. Pak se několikrát ze strany státního zastupitelství opakovala žádost o doplnění spisu.

Vyšetřovatelé byli přesvědčeni, že důkazů je dost, ale státní zastupitelství rozhodlo jinak. Severův skutek není trestný čin, ale pouze přestupek. Nebude jej tedy řešit soud, ale Národní bezpečnostní úřad.

Ten ve čtvrtek rozhodl, že Severa únik zprávy skutečně zavinil a udělil mu pokutu dvacet pět tisíc korun.

Čtěte více: Žalobce: Severa nebude za Kubiceho zprávu stíhán

Smrček není Severa

Justice ovšem není ve všech případech tak mírná.

V roce 1999 ukázal tehdejší reportér Novy Tomáš Smrček na kameru přísně tajný dokument. Ten se týkal zákulisí jak Bezpečnostní informační služby, tak Vojenského obranného zpravodajství. Šlo v něm o údajné krytí agenta VOZ, který měl jezdit opilý v autě.

Za to byl novinář obžalován za úmyslné ohrožování citlivých informací, zájmů České republiky a života agenta VOZ.

Trestní stíhání trvalo 18 měsíců, až soud rozhodl, že novinář paragrafy o ochraně utajovaných skutečností neporušil. Soud dal obžalobě za pravdu, že se skutek stal, ale agent kontrarozvědky prý fyzicky neexistoval.

Případ vicepremiéra Čunka

Korupční případ vicepremiéra Jiřího Čunka je všeobecně známý a ne nepodobný Severově případu. I lidoveckého předsedu před soudem uchránil zásah státního zástupce. Ten kauzu ukončil, řekl, že se skutek, z něhož byl Čunek obviněn, vůbec nestal. 

A zatímco je místopředseda vlády volný, tři lidé stojí kvůli jeho případu před soudem - proto, že podle obžaloby ovlivňovali vyšetřování v Čunkův prospěch.

Jiří Čunek (KDU - ČSL)
Jiří Čunek (KDU - ČSL) | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jeden z důležitých svědků Čunkovy obhajoby, podřízený ze vsetínské radnice Jaromír Kudlík, stojí před soudem s obžalobou, že křivě dosvědčil exstarostovo alibi.

A příští měsíc se navíc bude v příští měsíc konat soud s podnikatelem Romanem Vašků a Petrem Šmírákem. Jsou obžalováni, že se pokusili ovlivnit svědkyni Urbanovou.

Čtěte více: Soud začal řešit falešné alibi v kauze Čunek

 

Právě se děje

Další zprávy