ČSSD brzdí Topolánka. Na agenty má svůj vlastní plán

Sabina Slonková
25. 4. 2008 13:17
Opozice chystá vlastní změny tajných služeb
Sídlo BIS, služby opředné aférami
Sídlo BIS, služby opředné aférami | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní revoluční třesk v architektuře tuzemských tajných služeb narazil ve Sněmovně ještě dřív, než o něm poslanci měli možnost vůbec hlasovat. ČSSD chystá svůj návrh, jak zpravodajské služby změnit.

Aparát Mirka Topolánka připravil největší změny ve zpravodajské komunitě od pádu komunistického režimu: hodlá zredukovat počet služeb na dvě agentury (rozvědku a kontrarozvědku), posílit jejich pravomoce (banky by měly být povinny dávat jim údaje o soukromých účtech) a zlepšit jejich dosavadní zcela bezzubou kontrolu.

Čtěte více: Pusťme tajné služby do svého soukromí

Právě poslední bod narazil na tuhý odpor opozice, která navrhované změny kontroly považuje za neúčinné. Vláda počítá s tím, že obě tajné služby by nově spadaly pod kontrolu poslanců a kromě toho by na jejich práci dohlížel nezávislý orgán složený z ombudsmana, prezidenta NKÚ a předsedů Nejvyššího soudu, Ústavního soudu a Nejvyššího správního soudu.

Potíž je ale v tom, že ani nově vytvořené nezávislé kolegium nemá šanci fakticky něco zkontrolovat: do svazků o takzvaných živých, tedy probíhajících akcích, nebude smět. Jinak řečeno: stejně jako poslanecká kontrolní komise budou i nezávislí kontroloři při vyšetřování případných prohřešků tajných služeb do značné míry odkázáni na to, co jim tajná služba řekne.

Mimochodem právě kvůli tomu skončilo ve ztracenu vyšetřování jedné z největších polistopadových afér v tajných službách, v níž z BIS unikly vysoce citlivé a strategické informace.

Čtěte více: Aféra desetiletí zůstane bez trestů

Sociální demokraté proto připravili vlastní návrh, jak by se tajné služby měly změnit a kontrolovat.

"Jde o to, že se navyšují pravomoce tajných služeb, ale kontrola se nezvyšuje nijak. Vytvářet dva kontrolní orgány, které jsou na stejné úrovni, nemá smysl. Do čtrnácti dnů zveřejníme svůj návrh, jak kontrolu zpřísnit. Upřímně říkám, že v podobě vládního návrhu si nejsem jist, jestli bych chtěl nést odpovědnost za kontrolu tajných služeb, když k tomu nebudu mít žádné nástroje," uvedl bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc.

Sociálnědemokratický návrh počítá podle zjištění Aktuálně.cz s tím, že by vznikl speciální orgán, který bude moci vstupovat do živých svazků. Podle návrhu by šlo o tři až pět lidí s všeobecným respektem, pokud možno nad padesát let a se zkušeností přímo z tajných služeb nebo alespoň se znalostí jejich problematiky. Zcela jistě by ale nešlo o poslance, mimo záznam totiž sami přiznávají, že by pak nebyla zaručena ochrana tajných dat.

"Jde o to, aby to byli lidé, u nichž je záruka, že poté, co opustí kontrolní orgán, nebudou přestupovat do služeb nějaké politické strany či soukromých společností. V nadsázce řečeno, pak už by měli odejít akorát do důchodu," dodal Tejc.

ČSSD zatím neupřesnila, kdo by tyto lidi vybíral, aby byla skutečně zaručena jejich nezávislost. Inspiraci politici hledají zejména v nizozemském modelu, v němž má podle Tejce obdobný orgán vyčleněnou speciální místnost, odkud za přítomnosti pracovníků služby může nahlížet do jakýchkoli jejích databází.

Po přísnější kontrole tajných služeb s ohledem na jejich neustále rostoucí pravomoci, volají experti už roky. Politici se tomu ale doposud stále vyhýbali a fakticky s řešením přicházejí až nyní.

Nepřehlédněte: Reforma pod taktovkou Topolánka

Nad návrh má nyní usednout vznikající pracovní skupina složená z poslanců a lidí z tajných služeb, která se má pokusit najít kompromis. Pokud vláda nakonec schválí Topolánkovým aparátem připravený návrh a nezapracuje do něj připomínky opozice, ČSSD jej nepodpoří.

"A jsem přesvědčen, že to pak ve Sněmovně nemůže projít. Výhrady totiž mají i kolegové z ODS," dodal Tejc.

Část ODS má stejné výhrady jako ČSSD, nadto její odborníci upozorňují, zda je skutečně nutné rozdělovat vojenské zpravodajství, které se před časem pracně slučovalo.

 

Právě se děje

Další zprávy